Αναζητούν διέξοδο οι Οικολόγοι-Συνέδριο σε βαρύ κλίμα και συνωστισμό υποψηφίων

Την τρίτη προσπάθεια για τη διενέργεια του 12ου Παγκύπριου Τακτικού Συνεδρίου, το οποίο θα εκλέξει τη νέα ηγεσία του Κινήματος, επιχειρούν σήμερα οι Οικολόγοι. Το Συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τις δέκα και τριάντα το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, με την ηγεσία να είναι αισιόδοξη, πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν τα προβλήματα, που ανέβαλαν τις διαδικασίες ήδη δύο φορές.   

Το 12ο Τακτικό Συνέδριο των Οικολόγων διεξάγεται υβριδικά, με τη συμμετοχή των συνέδρων τόσο δια ζώσης όσο και με διαδικτυακή σύνδεση, ενώ η ψηφοφορία για την ανάδειξη των τεσσάρων αξιωματούχων του Κινήματος και των 16 υπολειπομένων μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί μόνο δια ζώσης, σε εξωτερικό χώρο, για να μην αποκλειστεί κανένα μέλος του Κινήματος από την διαδικασία λόγω των περιοριστικών μέτρων για διαχείριση της πανδημίας.

Οι προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες

Υπενθυμίζεται πως αρχικά το Συνέδριο είχε προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ωστόσο με δικαστικό διάταγμα που εξασφάλισε το μέλος του κόμματος, Σωτήρης Χρίστου, αυτό αναβλήθηκε, αφού το Δικαστήριο διέταξε την αναστολή των εκλογών του Κινήματος για 60 ημέρες, ώστε να μπορέσει ο κ. Χρίστου να θέσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κινήματος, καθώς και να του δοθεί το δικαίωμα για να διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο κ. Χρίστου, ο οποίος είναι σήμερα υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, κατηγορήθηκε από τα κομματικά όργανα, ότι προχωρούσε σε εγγραφές μελών, προσώπων που ουδεμία σχέση ή επιθυμία είχαν για να εγγραφούν, ενώ διαγράφηκε μετά από απόφαση των αρμόδιων οργάνων, με την κατηγορία, ότι ηχογραφούσε εν αγνοία της την αναπληρωτή πρόεδρο των Οικολόγων, Έφη Ξάνθου.

Μετά τη διαγραφή του ο κ. Χρίστου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και εξασφάλισε το εν λόγω διάταγμα που καθυστέρησε τις διαδικασίες για περίπου δύο μήνες. Η νέα ημερομηνία που ορίστηκε για το Συνέδριο, ήταν η 12 Δεκεμβρίου, ωστόσο υπήρξε νέα αναβολή λόγω έλλειψης απαρτίας. Συγκεκριμένα, στο Συνέδριο για μια σειρά από λόγους δεν εμφανίστηκε το 33% των μελών του κόμματος, με αποτέλεσμα αυτό να αναβληθεί εκ νέου, αφού παρευρέθηκαν μόλις 188 άτομα ενώ στον χώρο θα έπρεπε να ήταν ακόμη 17, σύμφωνα με το καταστατικό. 

Το σημερινό Συνέδριο

Η σημερινή λοιπόν, αποτελεί την τρίτη προσπάθεια για τη διεξαγωγή του εν λόγω συνεδρίου, το οποίο λόγω της υδριβικής του μορφής, θεωρείται δεδομένο ότι θα συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό συμμετεχόντων. Ωστόσο, παραμένουν μια σειρά από προβλήματα που προβάλλει ο Σωτήρης Χρίστου, ο οποίος με επιστολές του προς το Κίνημα, απαιτεί όπως μέλη που εγγράφησαν μετά τις 12 Δεκεμβρίου στο κόμμα να έχουν δικαίωμα στη ψηφοφορία. Κάτι, όμως που δεν προνοείται από το καταστατικό, αφού δικαίωμα συμμετοχής, έχουν τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα, τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου που ήταν προγραμματισμένο για τις 12 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, o κ. Χρίστου, αμφισβητεί εξ αρχής το Συνέδριο, ενώ πρόσωπα που πρόσκεινται στο περιβάλλον του, μέσω του ίδιου ζήτησαν να είναι και υποψήφιοι, πράγμα που και πάλι βάσει καταστατικού δεν μπορεί να συμβεί, από τη στιγμή που η σημερινή διαδικασία, είναι εξ αναβολής της διαδικασίας στις 12 Δεκεμβρίου και συνεπώς οι υποψηφιότητες παραμένουν οι ίδιες. Εξάλλου η μόνη διαφορά των υποψηφιοτήτων του Δεκεμβρίου με τις σημερινές υποψηφιότητες, είναι η απόσυρση της Αντωνίας Θεοδοσίου για τη θέση της αντιπροέδρου Α. 

Σε ότι αφορά τη σημερινή διαδικασία, υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο είναι καθαρά εκλογικό. Μάλιστα προβλέφθηκε, πως λόγω των αρκετών υποψηφιοτήτων, να υπάρξει πρόνοια για την πραγματοποίηση δεύτερου γύρου, ο οποίος θα γίνει ταυτόχρονα με τον πρώτο και δεν θα χρειαστεί να κληθούν εκ νέου στις κάλπες τα μέλη των Οικολόγων εν μέσω πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι ψηφοφόροι θα σημειώνουν την πρώτη τους επιλογή και τη δεύτερη τους επιλογή. Οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους ως πρώτη επιλογή περνούν στον δεύτερο γύρο, όπου θα καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι που συγκέντρωσαν ως πρώτες και ως δεύτερες επιλογές και αυτός ή αυτή που εξασφάλισαν τις περισσότερες θα εκλεγούν στο αξίωμα που διεκδικούν.

Στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου υπό την νέα της σύσταση, θα εκλεγούν τα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας (Εκτελεστικός, Αναπληρωτής/τρια Εκτελεστικός, υπεύθυνος/η Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικός υπεύθυνος, μέλη κ.ο.κ.), σημειώνει περαιτέρω η ανακοίνωση των Οικολόγων. 

Μετά οι αποφάσεις για τις Προεδρικές

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα στα υπόλοιπα κόμματα, είναι υπό εξέλιξη πυρετώδεις διεργασίες ενόψει των Προεδρικών του 2023, αφενός τα προβλήματα που προέκυψαν με το Συνέδριο και αφετέρου η βασική αρχή πως είναι πολύ νωρίς, κρατούν το κόμμα μακριά από την εν εξελίξει συζήτηση. Στους Οικολόγους, οι όποιες διεργασίες θα ξεκινήσουν από τη νεοεκλεγείσα ηγεσία, άμα τη ολοκλήρωση των κομματικών διαδικασιών την ερχόμενη εβδομάδα. Ακολούθως η νέα ηγεσία θα καταρτίσει τους σχεδιασμούς για το πώς και πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις Προεδρικές, οι οποίες χρονικά τοποθετούνται εντός της Άνοιξης. 

Πάντως θεωρείται δεδομένο πως οι Οικολόγοι θα επιδιώξουν συνεργασίες, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γενικότερα η τάση που κυριαρχεί, τόσο στη βάση όσο και στη σημερινή ηγεσία, είναι πως δύσκολα μπορεί να υπάρξει ταύτιση απόψεων και στήριξη μιας υποψηφιότητας προερχόμενης από το κυβερνών κόμμα. Την ίδια ώρα δεν θεωρούν πως θα πρέπει να προσδεθούν σε κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης απνευστί, χωρίς προηγουμένως να εξαντλήσουν τον διάλογο, τόσο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις όσο και με τους ανεξάρτητους υποψηφίους. 

Οι υποψήφιοι 

Το ψηφοδέλτιο για τους 4 αξιωματούχους του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος διαμορφώθηκε ως εξής: Τη θέση του Προέδρου επανδιεκδικεί ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και διεκδικούν επίσης οι Κυριάκος Τσιμίλλης και Σωτήρης Χρίστου.

Τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου επαναδιεκδικεί η Έφη Ξάνθου και διεκδικούν ο Άλκης Παπής, νυν εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος και ο Σωτήρης Χρίστου.

Για τη θέση του Αντιπροέδρου Α’ του Κινήματος οι υποψήφιοι είναι: οι Σταύρος Αλαμπρίτης, Φρύνη Ονουφρίου, Κυριάκος Τσιμίλλης, Σωτήρης Χρίστου, Μάριος Χρυσοστόμου.

Την υποψηφιότητα τους για τη θέση του Αντιπροέδρου Β’ έχουν υποβάλει οι: Μαρία Κολά, Αντώνης Κουπαρής, Παναγιώτης Μανώλη, Λούκας Στυλιανού, Σωτήρης Χρίστου, Μάριος Χρυσοστόμου.

Την υποψηφιότητα τους για την Κεντρική Επιτροπή υπέβαλαν συνολικά 31 άτομα:

1. Αιμιλίου Φώτης

2. Αλαμπρίτης Σταύρος

3. Ευαγγέλου Γιάννης

4. Ηλία Νίκος

5. Ηλιάδης Γιώργος

6. Ιωαννίδου Ελπίδα

7. Ιωάννου Νατάσα

8. Ιωσηφίδης Χάρης

9. Κολά Μαρία

10. Κωνσταντινίδου Σώζη

11. Λοΐζου Χρυσάνθη

12. Μάτσας Ορέστης

13. Μιλτιάδους Αλέξανδρος

14.Μιχαηλίδου Ρίτα

15. Μσαλλάμ Τζόζεφ

16. Νεοκλέους Γαστών

17. Νικηφόρου Σάββας

18. Νικολάου Φυτούλα

19. Ξάνθου Έφη

20. Παπαγεωργίου Άγγελος

21. Παράσχου Μιχάλης

22. Περδίκη Ηλέκτρα

23. Σακαδάκη Αλεξία

24. Σταυρίδης Γεώργιος

25. Τσιμίλλης Κυριάκος

26. Φαχούρη Ηλιάνα

27. Χαγουίλα Έτμοντ

28. Χαραλάμπους Ανδρέας

29. Χαραλάμπους Άντρη

30. Χρίστου Σωτήρης

31. Χρυσοστόμου Μάριος

Τα υπόλοιπα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκλέγηκαν σε ξεχωριστές επαρχιακές συνελεύσεις που διεξήχθηκαν σε επαρχιακό επίπεδο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία