Ξανά στις κάλπες οι Οικολόγοι μετά τις δύο αναβολές-Εκλέγουν νέα ηγεσία

Τρίτη προσπάθεια για πραγματοποίηση του 12ο Παγκύπριου Τακτικού Συνεδρίου κάνουν οι Οικολόγοι στις 6 Φεβρουαρίου, αφού συνεχίζει να εκκρεμεί το ζήτημα της ηγεσίας τους. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διαδικασία (τον Οκτώβριο) αναβλήθηκε κατόπιν διατάγματος Δικαστηρίου, ενώ η δεύτερη (τον Δεκέμβριο) αναβλήθηκε επειδή δεν συμπληρώθηκε η απαραίτητη απαρτία που απαιτείται από το Καταστατικό.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου –το οποίο θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με το Συνέδριο του ΔΗΚΟ- θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη της ανώτατης ηγεσίας και 21 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν με το ψηφοδέλτιο που ίσχυε όταν προκηρύχθηκε το Συνέδριο του Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά το Συνέδριο των Οικολόγων-Δεν συμπληρώθηκε απαρτία

Υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου είναι ο απερχόμενος πρόεδρος και βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, το επί χρόνια στέλεχος των Οικολόγων Κυριάκος Τσιμιλλής και ο Σωτήρης Χρίστου, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που εξασφάλισε το δικαστικό διάταγμα, εξαιτίας του οποίου αναβλήθηκαν οι εκλογές του Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο κ. Χρίστου είναι υποψήφιος και για όλες τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας. Αρχικά υποψηφιότητα για τα πλείστα αξιώματα είχε θέσει και η κόρη του, Μαρία Έλενα Παναγιώτου, όμως απέσυρε τις υποψηφιότητές της λίγο πριν από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου του Δεκεμβρίου και, αφού δεν θα γίνει νέα διαδικασία υποβολής υποψηφίων και θα ισχύσουν οι υποψηφιότητες που ίσχυαν και τότε, δεν αναμένεται να είναι ξανά υποψήφια. Πέραν του ψηφοδελτίου, αναλλοίωτο έμεινε και το μητρώο του κόμματος και δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσα μέλη είχαν και την προηγούμενη φορά.

Τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Κινήματος διεκδικούν η νυν αναπληρώτρια Έφη Ξάνθου, ο Άλκης Παπής και ο Σωτήρης Χρίστου. Υπάρχουν δύο θέσεις αντιπροέδρων στους Οικολόγους. Υποψήφιοι για αντιπρόεδρος Α είναι ο Σταύρος Αλαμπρίτης, η Αντωνία Θεοδοσίου, η Αλεξία Σακαδάκη, η Φρύνη Ονουφρίου, ο Κυριάκος Τσιμιλλής, ο Μάριος Χρυσοστόμου και ο Σωτήρης Χρίστου. Για τη θέση του Αντιπροέδρου Β την υποψηφιότητά τους έθεσαν η Μαρία Κολά, ο Αντώνης Κουπαρής, ο Παναγιώτης Μανώλη, ο Λούκας Στυλιανού, ο Μάριος Χρυσοστόμου και ο Σωτήρης Χρίστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε για την 6η Φεβρουαρίου το ταλαιπωρημένο 12ο Συνέδριο των Οικολόγων

Όπως αναφέρθηκε στον REPORTER, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού υποψηφίων, που καθιστούν δύσκολη την εξασφάλιση του 50% συν μία ψήφος από ένα πρόσωπο, υπάρχει πρόνοια για την πραγματοποίηση δεύτερου γύρου, ο οποίος θα γίνει ταυτόχρονα με τον πρώτο και δεν θα χρειαστεί να κληθούν εκ νέου στις κάλπες τα μέλη των Οικολόγων εν μέσω πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι ψηφοφόροι θα σημειώνουν την πρώτη τους επιλογή και τη δεύτερη τους επιλογή. Οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους ως πρώτη επιλογή περνούν στον δεύτερο γύρο, όπου θα καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι που συγκέντρωσαν ως πρώτες και ως δεύτερες επιλογές και αυτός ή αυτή που εξασφάλισαν τις περισσότερες θα εκλεγούν στο αξίωμα που διεκδικούν.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα που προέκυψε την προηγούμενη φορά με την αποτυχία συμπλήρωσης απαρτίας, στο Κίνημα Οικολόγων θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η πανδημία, καθώς πολλά μέλη τους φοβούνταν τη συνάθροιση σε κλειστό χώρο. Γι’ αυτό και λήφθηκε απόφαση το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί υβριδικά, με ταυτόχρονη φυσική και διαδικτυακή παρουσία, και μετά το πέρας του να ανοίξουν οι κάλπες, οι οποίες θα τοποθετηθούν έξω από την αίθουσα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο συνηθίζεται, έτσι ώστε να προλάβουν και μέλη που θα επιλέξουν τη διαδικτυακή συμμετοχή να προσέλθουν στον χώρο και να ψηφίσουν χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρώιμη προεκλογική, το ορόσημο του Μαρτίου και ο πολιτικός Ιούνης του ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα