Η τριάδα υποψηφίων, το καλό και το εφιαλτικό σενάριο και το στοίχημα του ΔΗΣΥ

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις στον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς ενδέχεται στα πρώτα άλογα της κούρσας να συγκαταλέγονται τρεις Συναγερμικοί υποψήφιοι.  

Η υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι δεδομένη, καθώς υπολείπεται η τυπική έγκρισή της από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τα όσα προηγήθηκαν και την πρόκλησή του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι το μοναδικό πρόσωπο που κατέθεσε υποψηφιότητα ενώπιον των κομματικών συλλογικών οργάνων. Ως εκ τούτου θα είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, έχοντας στη διάθεσή του ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό και την υποστήριξη των πρωτοκλασάτων στελεχών της παράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρώιμη προεκλογική, το ορόσημο του Μαρτίου και ο πολιτικός Ιούνης του ΔΗΣΥ

Ξεκάθαρη είναι και η πρόθεση του τέως Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές, παρόλο που δεν έχει ακόμη επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ο κ. Χριστοδουλίδης προέρχεται επίσης από τις τάξεις του ΔΗΣΥ, αν και δεν ήταν ποτέ σημαίνων κομματικό στέλεχος. Υπήρξε, ωστόσο, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και προβεβλημένο στέλεχος της Κυβέρνησης, τόσο ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και ως Υπουργός Εξωτερικών. Δεδομένου ότι δεν θα είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, η υποψηφιότητά του αναμένεται να είναι ανεξάρτητη, αν και δεν αποκλείεται να αντλήσει υποστήριξη από κάποια πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης.

Στην εξίσωση μπαίνει, ωστόσο, άλλος ένας Συναγερμικός, ο Γιώργος Παμπορίδης. Ο πρώην Υπουργός Υγείας του Νίκου Αναστασιάδη, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος ως ανεξάρτητος υποψήφιος, όμως το όνομά του συζητείται εντόνως στα πηγαδάκια του ΑΚΕΛ. Αν και αυτό ίσως φαίνεται παράδοξο σε κάποιους, μιας και ο κ. Παμπορίδης είναι στέλεχος του ΔΗΣΥ από τα μαθητικά του χρόνια, φαίνεται ότι το προφίλ του επαναστάτη που απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραμάτισε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, μίας από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέβασαν τις μετοχές του ανάμεσα στην αντιπολίτευση, καθιστώντας το σενάριο της υποστήριξής του από το ΑΚΕΛ δυνατό.

Εάν τελικά υπάρξουν τρεις υποψηφιότητες προερχόμενες από τον χώρο του ΔΗΣΥ, είναι ξεκάθαρο πως το κυβερνών κόμμα δεν θα βγει αλώβητο από αυτή τη διαδικασία. Αυτό, άλλωστε, το αναγνωρίζει και η Πινδάρου, εξού και η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να βιαστεί να κλείσει το κεφάλαιο προεδρικές για την παράταξη νωρίτερα από ότι συνηθίζεται, με στόχο να αποτρέψει μια παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας ένα χρόνο πριν από το ραντεβού με την κάλπη. Ακόμη και τώρα, όμως, δεδομένου ότι ναι μεν επιτεύχθηκε απομάκρυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη από την προβεβλημένη θέση ισχύος του ΥΠΕΞ, αλλά δεν κάμφθηκε η βούλησή του να κατέλθει ως υποψήφιος, είναι έντονες οι ανησυχίες στο εσωτερικό για πιθανό διχασμό, εάν βρεθούν οι δύο τους αντιμέτωποι. Κι αυτός ο διχασμός δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε… τριχοτόμηση, εάν τελικά στο ψηφοδέλτιο των προεδρικών εκλογών προστεθεί και ο Γιώργος Παμπορίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Είναι σαν πασαρέλα, θα χάσουν και οι δύο»-Απαισιόδοξος ο Κασουλίδης

Το καλό σενάριο, βεβαίως, για τον ΔΗΣΥ θα ήταν η εκλογική επικράτηση του προέδρου του, που θα επέτρεπε στο κόμμα να κυβερνά την Κύπρο για άλλη μία πενταετία και να παραμείνει κυρίαρχος του πολιτικού παιγνιδιού. Αν και αυτό το σενάριο θα οδηγούσε σε μια ομαλή μετάβαση στην ηγεσία της παράταξης και μια πολύ καλή, για αρκετά στελέχη, πολιτική πορεία τα επόμενα χρόνια, καθίσταται δυσκολότερο όταν η βάση του κόμματος έχει επιλογές. Επιλογές που αναμένεται να κάνουν διαφορετικές προγραμματικές προτάσεις από τον Αβέρωφ Νεοφύτου για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό και η οικονομία, στις οποίες μπορεί να στραφούν κάποιες από τις ιδεολογικά διαφοροποιημένες πτέρυγες που υπάρχουν στον ΔΗΣΥ, όπως και άτομα που, για διάφορους λόγους, απλώς δεν ανήκουν στο fan club του Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Η ικανότητα διείσδυσης που φαίνεται να έχουν οι δύο πρώην Υπουργοί του Προέδρου Αναστασιάδη στον χώρο του Κέντρου και της αντιπολίτευσης ευρύτερα, τους καθιστά πολύ πιο πιθανές επιλογές για μη παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, κάτι που αναμένεται να κεφαλαιοποιηθεί τα μέγιστα από μέρους τους και που αναπόφευκτα θα δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια του Αβέρωφ Νεοφύτου να συνάψει συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις ή να πείσει ψηφοφόρους τους να στραφούν προς τη δική του υποψηφιότητα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο συνωστισμός Συναγερμικών υποψηφίων να προκαλέσει πολυκερματισμό της βάσης, σε βαθμό που θα επηρεάσει την εκλογική τους συμπεριφορά, ιδιαίτερα δε, εάν κάποια στελέχη που επηρεάζουν πράγματα και καταστάσεις, δημόσια ή υπογείως, εργαστούν για τους δικούς τους λόγους υπέρ άλλου υποψηφίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα διευκολυνόταν το έργο των πολιτικών αντιπάλων του ΔΗΣΥ, αφού το ποσοστό που θα χρειαστούν για να βρεθούν στον δεύτερο γύρο θα είναι πιο μικρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα παπούτσια των Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη και των Συναγερμικών

Το εφιαλτικό σενάριο για τον ΔΗΣΥ είναι, βεβαίως, να μην καταφέρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου να περάσει στον δεύτερο γύρο και να βρεθεί εκεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ή ο Γιώργος Παμπορίδης, με πιθανό αποτέλεσμα να βρεθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας ένας Συναγερμικός και να κυβερνούν άλλα κόμματα, με την Πινδάρου να παρακολουθεί από την αντιπολίτευση ή να αναγκαστεί να υποστηρίξει τον υποψήφιο αυτόν στο δεύτερο γύρο, χωρίς να καθορίζει τους όρους του παιγνιδιού. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο πως θα αναζητηθούν ευθύνες από την ηγεσία του κόμματος και θα κριθεί αποτυχημένη ολόκληρη η προεκλογική πορεία, ακόμη και να αμφισβητηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ο τρόπος λειτουργίας του ΔΗΣΥ.

Όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, μάλιστα, είναι αναμενόμενο πως των προεδρικών εκλογών θα ακολουθήσει κούρσα διαδοχής του Αβέρωφ Νεοφύτου. Είτε επειδή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα είναι πλέον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε επειδή θα του πιστωθεί η εκλογική αποτυχία του κόμματος και θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα κινηθούν διαδικασίες αντικατάστασής του. Και οι αποφάσεις που λήφθηκαν σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τις εκλογές, καθώς και ο τρόπος που θα λειτουργήσουν κάποιοι προεκλογικά, θα διαδραματίσουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Το μεγάλο στοίχημα, συνεπώς, για το κυβερνών κόμμα, είναι αυτή τη στιγμή η συγκράτηση δυνάμεων και η μικρότερη δυνατή διαρροή προς τις υποψηφιότητες Χριστοδουλίδη και Παμπορίδη. Αλλιώς κινδυνεύει να μην κυβερνά την επόμενη πενταετία, ακόμη κι αν στο πηδάλιο του κράτους βρίσκεται Συναγερμικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπό πολιορκία το κέντρο-Οι ουρές των... ανεξάρτητων και τα «θέλω» των ηγεσιών

Δειτε Επισης

Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Πέντε χρόνια φυλάκισης στους πέντε ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι-Τρία στον εμπρηστή
Οι επτά κοινότητες με λιγότερο από 20 εκλογείς
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αμμοχώστου
Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης: Η σύγκρουση των Θεσμών
Εικόνες χάους στις ΗΠΑ από τους ανεμοστρόβιλους-Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα (pics)
Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας
Παραμόνευαν οι δράστες, ενημερώθηκε από πριν η Αστυνομία-Εκτεθειμένη από τις εξελίξεις, νέο βίντεο ντοκουμέντο