Η ψήφος σε Αβέρωφ, το άδειασμα Χριστοδουλίδη και η απάντηση σε Παμπορίδη

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κληθείς να επιλέξει μεταξύ του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και του τέως υπουργού Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος επιλέγει το κόμμα, το οποίο υπηρέτησε πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Την ίδια ώρα ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε και στην κριτική του Γιώργου Παμπορίδη, σχολιάζοντας το φλερτ του πρώην υπουργού Υγείας με την αντιπολίτευση.       

Μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» ο Νίκος Αναστασιάδης «Υπηρετώ αυτή την παράταξη από το 1978, οπότε μπορείτε να υπολογίσετε το πάθος και την αγάπη μου για την παράταξη. Με απασχολούν τα όσα καταγράφονται. Εκείνο που πάντα επικρατούσε και δημιουργούσε τις συνθήκες ενότητας, ήταν η συμμόρφωση με τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος. Το καταστατικό του κόμματος ρυθμίζει τα πάντα και είναι από τα πλέον σύγχρονα καταστατικά, με πρώτη και σημαντικότερη έμφαση την απόλυτη δημοκρατία. Υπάρχουν διάφορα στάδια και διάφορα συλλογικά σώματα που παίρνουν αποφάσεις. Κανένας που αγαπά αυτή την παράταξη δεν μπορεί να παραβιάζει το καταστατικό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος γαι να διατηρηθεί η παράταξη ενωμένη αλλά και να έχει θετικά αποτελέσματα», εξήγησε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ίδια ώρα, αποκάλυψε πως συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με συνεργάτες του, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα όσα συνέβησαν το 2003, με την διπλή υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη και του Αλέκου Μαρκίδη. «Μακράν των προεδρικών καθηκόντων, έχω ήδη αναφέρει πως για εμένα ο ΔΗΣΥ, είναι κάτι ίσως πολλές φορές, περισσότερος κι από το σπίτι μου. Συνεπώς η αγάπη μου προς την παράταξη υπαγόρευε να συμβουλέψω όσους τυχών ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν αυτό που το κόμμα υπαγορεύουν. Συνεπώς, ναι, όχι μόνο αλλά κατ΄επανάληψη έχω συμβουλεύσει πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή, από το να ακολουθήσει την πορεία που το καταστατικό του κόμματος προβλέπει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Είναι σαν πασαρέλα, θα χάσουν και οι δύο»-Απαισιόδοξος ο Κασουλίδης

Την ίδια, ώρα δεν παρέλειψα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να έχω κοινή συνάντηση και με τον πρόεδρο του κόμματος όσο και με τον κ. Χριστοδουλίδη. Τέθησαν ερωτήματα, δόθηκαν απαντήσεις από τον πρόεδρο του κόμματος, που πιστεύω ότι θα έπρεπε να ικανοποιήσουν τις τυχών ανησυχίες του κ. Χριστοδουλίδη. Είναι βεβαίως δικαίωμα του να αποφασίσει εκείνο που ο ίδιος νομίζει, ότι μπορεί να εξυπηρετεί ευγενείς φιλοδοξίες, όμως την ίδια ώρα θα πρέπει να συνυπολογίζεται η αγάπη προς την παράταξη και δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να συμβάλει ο οποιοσδήποτε στη δημιουργία ρήγματος», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Είναι κρίμα να τίθενται πάνω του γενικού καλού, οι όποιες ευγενείς προσωπικές φιλοδοξίες που είναι επιτρεπτές», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Κληθείς να επιλέξει μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησε ξεκάθαρα, «το κόμμα μου», ενώ συνεχίζοντας είπε: «Εκείνο που λέω είναι πως θα σεβαστώ απόλυτα τις διαδικασίες που το κόμμα μου προβλέπει και το κόμμα, με βάση τις διαδικασίες, επέλεξε ή τον Μάρτιο θα επιλέξει. Και το κόμμα επέλεξε τον πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χείμαρρος ο Αβέρωφ-Τρεντ να είσαι αντισυστημικός, λένε πως είμαι διάβολος μαύρος

«Προσπαθώ με κάθε τρόπο να αποφευχθούν τα όσα είχαμε βιώσει το 2003, όταν ένας καταξιωμένος συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη, αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν συνεχίζει τις προσπάθειες του, αποκάλυψε πως δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες του, για να αποφευχθεί η διπλή υποψηφιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή. «Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της παράταξης και όσους μπορούν να επηρεάσουν ώστε να ληφθούν οι ορθότερες αποφάσεις», πρόσθεσε. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως στις 12 Μαρτίου, κατά τη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο ίδιος θα δώσει το παρόν του με την κομματική του ιδιότητα. 

Απαντώντας για το φλερτ Παμπορίδη με το ΑΚΕΛ και τις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να επέλθει με τον ΔΗΣΥ, αλλά και πως το κόμμα έχει μετατραπεί σε θάλαμο αναμονής της εξουσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε πως δεν θα σχολιάσει τα όσα ανέφερε για το κόμμα. Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω τα όσα ανέφερε για την Κυβέρνηση. «Είναι ένας συνεργάτης ο οποίος υπήρξε καλός υπουργός Υγείας, ένας αποφασιστικός υπουργός Υγείας στην υλοποίηση των εξαγγελιών μου και τις αποφάσεις μου, επιτέλους το ΓΕΣΥ που ήταν ένα χρέος της πολιτείας προς τους πολίτες που συζητείτο πέραν των 50 χρόνων ότι έπρεπε να υλοποιηθεί», σημείωσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώιμη προεκλογική, το ορόσημο του Μαρτίου και ο πολιτικός Ιούνης του ΔΗΣΥ

Και πρόσθεσε: «Προς τούτο έκανα δύο συσκέψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και αποφάσισα ότι αυτό που ήθελε η πλειοψηφία θα ήταν και η απόφαση της Κυβέρνησης, έστω κι αν διαφωνούσα στο προεκλογικό μου πρόγραμμα υποστηρίζοντας άλλο σύστημα. Έδωσα στην στήριξη μου, αλλά αν δεν αποφάσιζε ο Πρόεδρος να δείξει την αποφασιστικότητα που επέδειξα, ουδείς των υπουργών από μόνος του θα μπορούσε να το επιτύχει. Πιστώνω τον κ. Παμπορίδη για τους χειρισμούς του και την επιμέλεια που επέδειξε ως υπουργός υγείας, αλλά πολλές φορές η σεμνότητα είναι καλύτερο να διακρίνει όλους μας». 

«Ένα άλλο στοιχείο που αδικεί εαυτό γιατί δείχνει ασυνέπεια, είναι πως ο κ. Παμπορίδης θα μπορούσε να ήταν μέχρι και σήμερα υπουργός της Κυβέρνησης, εάν ικανοποιούσα το αίτημα του είτε να πάει ως υπουργός Εμπορίου, μετά το τέλος της πρώτης θητείας, είτε υπουργός Άμυνας. Και είπα ότι αν θέλετε να παραμείνετε στην Κυβέρνηση, θα συνεχίσετε από το πόστο που υπηρετήσατε με πλήρη επάρκεια. Δεν συνηθίζω να μεταφέρω υπουργούς από το ένα πόστο στο άλλο. Δεν απεδέχθη, με αποτέλεσμα να μην είναι μέχρι και τώρα υπουργός της Κυβέρνησης. Ας μην αδικεί τον εαυτό του ο κ. Παμπορίδης», κατέληξε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα παπούτσια των Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη και των Συναγερμικών

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε