Η πρώιμη προεκλογική, το ορόσημο του Μαρτίου και ο πολιτικός Ιούνης του ΔΗΣΥ

Η πρώιμη κατάληξη του Δημοκρατικού Συναγερμού στον υποψήφιό του για την προεδρία της Δημοκρατίας, εκ των πραγμάτων έθεσε την Πινδάρου σε προεκλογική ετοιμότητα, μήνες προτού μπούμε στο βασικό σκέλος της προεκλογικής περιόδου. Όπως είναι φυσιολογικό, ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία ξεκινά τις διεργασίες του πολύ καιρό πριν από τις εκλογές, όμως συνήθως τα αρχικά στάδιά τους ξεδιπλώνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι σημερινές συνθήκες, όμως, δημιουργούν μία ιδιόμορφη κατάσταση, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί το κόμμα.

Αν και εκκρεμεί η επίσημη επικύρωση της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, το γεγονός πως δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος, καθιστά αυτή την εκκρεμότητα διαδικαστικού χαρακτήρα και το κυβερνών κόμμα έχει ήδη θέσει πλώρη για τις προεδρικές εκλογές.

Στην παράταξη αντιλαμβάνονται πως το κεφάλαιο των εκλογών έχει ανοίξει πρόωρα. Θεωρούν, ωστόσο, ότι η χρονική στιγμή της τυπικής επισημοποίησης της υποψηφιότητας του προέδρου δεν είναι εκτός πλαισίου και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το έναυσμα για έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Να αποτελέσει, δηλαδή, το χρονικό ορόσημο, κατά το οποίο ο ΔΗΣΥ θα μεταπηδήσει από την προεκλογική περίοδο χωρίς έντονη δράση στην κινητοποίηση και την ανοιχτή προεκλογική εκστρατεία, χωρίς το εγχείρημα να απειλείται από κόπωση, λόγω της πολύ μακράς προεκλογικής δραστηριότητας.

Ο ΔΗΣΥ σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται στον προσυνεδριακό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει του ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από καιρό, αλλά σκόνταψε στην πανδημία, καθώς επρόκειτο να γίνει προτού ο κορωνοϊός θέσει εμπόδια στις συναθροίσεις. Η πραγματοποίησή του στις αρχές του καλοκαιριού, μετά και το μεγάλο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συμπίπτει χρονικά με τις προγραμματικές διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές και, ως εκ τούτου, αναμένεται ότι οι αποφάσεις του θα δημιουργήσουν και το πλαίσιο για το προεκλογικό πρόγραμμα.

Ενόψει του Συνεδρίου, αναπτύσσεται πλέον μεγάλη δραστηριότητα από τις ομάδες παραγωγής πολιτικής, με μικρές και μεγάλες συναντήσεις, ημερίδες, συζητήσεις και μικρά προσυνέδρια, που πραγματοποιούνται σε θεματικό επίπεδο. Μέσα από αυτή την ανταλλαγή απόψεων διαμορφώνονται θέσεις, οι οποίες ακολούθως θα κωδικοποιηθούν στο Συνέδριο και θα αποτελέσουν τη βάση για το προεκλογικό πρόγραμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Το timing, άλλωστε, θα είναι σε αυτή την περίπτωση σωστό, καθώς το καλοκαίρι αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα πριν το πλήρες ξεδίπλωμα της προεκλογικής εκστρατείας.  

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το βλέμμα είναι στραμμένο προς το Κέντρο αλλά και πιο αριστερά, καθώς ο ΔΗΣΥ αναμένει τις αποφάσεις των υπόλοιπων κομμάτων αναφορικά με τις προεδρικές. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό, πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου ευελπιστεί στην άντληση στήριξης από τουλάχιστον άλλο ένα κόμμα και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με τις ευλογίες του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται, ταυτόχρονα, οι ενέργειες του ΑΚΕΛ και δη το φλερτ του με τον Γιώργο Παμπορίδη. Στον ΔΗΣΥ αναπόφευκτα παρακολουθούν στενά και τις κινήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς ήταν η πρόθεση του τέως ΥΠΕΞ να κατέλθει ως υποψήφιος που οδήγησε στην επίσπευση των διεργασιών για τις προεδρικές εκλογές την Πινδάρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση