Χείμαρρος ο Αβέρωφ-Τρεντ να είσαι αντισυστημικός, λένε πως είμαι διάβολος μαύρος

Αποφασισμένος να αλλάξει την αντίληψη που επικρατεί ανάμεσα στην κοινωνία για το πρόσωπο του, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του και αναφέρθηκε στους χαρακτηρισμούς που ακούει για το πρόσωπο του, όπως, «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις είναι από κάτω ο Αβέρωφ», ότι είναι πανούργος, ή ότι είναι, «διάβολος μαύρος».  

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σίγμα και την εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε πως, «κατανοώ αυτά που μου καταλογίζουν στην αντίληψη της κοινωνίας. Ότι είμαι κάτω από όποια πέτρα κι αν σηκώσεις. Σηκώθηκαν οι πέτρες, σηκώθηκαν ογκόλιθοι. Τον Αβέρωφ δεν τον βρήκε κανείς κάτω από οποιαδήποτε πέτρα. Είχαμε χρηματιστήριο, έγιναν έρευνες, έρευνες για τις Κυπριακές Αερογραμμές, για τον Ήλιο, όταν ήμουν υπουργός Συγκοινωνιών αυτά τα τρία. Έγιναν έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας, για τον Συνεργατισμό, βγήκαν λίστες για διαγραφές δανείων, έρευνες για τα διαβατήρια. Δεν βρέθηκε ο Αβέρωφ, ούτε ως provider ούτε σε κάποια έρευνα να καλεστώ. Αλλά λέτε ότι ο Αβέρωφ είναι πανούργος, είναι πανέξυπνος και δεν μπορεί να τον πιάσει κανένας. Το λένε πολλοί. Προκαλώ οποιονδήποτε να βγει επώνυμα να τεκμηριώσει».  

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπενθύμισε πως ο ίδιος είναι στην πολιτική από το 1985 και σε πολιτικά αξιώματα πρώτης γραμμής τα τελευταία 30 χρόνια. «Δεν είναι αρκετό να είσαι πανέξυπνος και πανούργος και διάβολος μαύρος όπως λένε στην κυπριακή. Πόσο πανέξυπνος να είναι κάποιος που εδώ και 35 χρόνια παίρνει τέτοιες προφυλάξεις που δεν τον αγγίζει καμία έρευνα. Όμως οι αντιλήψεις είναι εκεί για να τον αλλάξουμε, μέσα από θεσμικές αλλαγές, να νιώθουν οι πολίτες πως είναι διασφαλισμένη η διαφάνεια και η λογοδοσία και το ασυμβίβαστο για κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους. Και θα τα αλλάξουμε για να φύγουν και οι αντιλήψεις και οι ψίθυροι και τα κουτσομπολιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώιμη προεκλογική, το ορόσημο του Μαρτίου και ο πολιτικός Ιούνης του ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε και μπροστά στο ενδιαφέρον ενόψει των Προεδρικών από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Γιώργο Παμπορίδη, απάντησε στην κριτική που ασκείται για τον ρόλο των κομμάτων, αλλά και του ιδίου. Είμαι τρέντι. Καιροσκοπικά δεν θα συμπεριφερθώ ποτέ, επειδή τώρα είναι της μόδας να τα βάζουμε με τα κόμματα ακόμα και αυτοί που λένε ότι είναι κομματικά στελέχη και υπηρέτησαν την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, τώρα να σκέφτονται αντισυστημικά».

Και πρόσθεσε: «Κάναμε τα κόμματα καταραμένα και είναι της μόδας και ανεβαίνουν οι μετοχές σου να τα βάζεις με τα κόμματα και είναι και τρεντ να το παίζεις αντισυστιμικός. Πώς μπορείς να κυβερνήσεις μια χώρα χωρίς τα κόμματα; Ποιος θα τους ψηφίσει προϋπολογισμούς; Σίγουρα θα γίνει ένας διαγωνισμός για το ποιο θα είναι το πιο όμορφο πρόγραμμα. Όμως για να το εφαρμόσεις χρειάζεσαι τα κόμματα. Ή θα πρέπει να έχεις εκ των προτέρων συνεργασίες στη Βουλή, ή θα έχεις ένα δυνατό κόμμα όπως είναι ο ΔΗΣΥ που αποδείξαμε πως μπορούσαμε να κτίζουμε συνεργασίες.

 Θα με βόλευε, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «να λέω εγώ, ‘’τι σχέση έχω εγώ με την Κυβέρνηση; Εγώ είμαι ο Αβέρωφ Νεοφύτου’’. Αναλαμβάνω τις ευθύνες και ήταν μονόδρομος να στηρίξω την Κυβέρνηση μου. Και μου έρχονται τώρα αυτοί που λάμβαναν τις αποφάσεις στο Υπουργικό, να μου παρουσιάζονται αντισυστημικοί και μακριά από τα κόμματα».

Απαντώντας σε πρόσφατες αναφορές του Γιώργου Παμπορίδη, για τον ρόλο των κομμάτων και του ίδιου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε πως, τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι σάρκα εκ της σαρκός της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία 9 χρόνια και του ΔΗΣΥ. «Δεν νιώθουμε ντροπή γιατί είμαστε σάρκα εκ της σαρκός μιας ιστορικής παράταξης. Της παράταξης που διασφάλισε και διασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας και στην κυβέρνηση της παράταξης που μπήκαν κάποιοι υπουργοί με την ταυτότητα του ΔΗΣΥ».

«Το να υπηρετεί κάποιος την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και επειδή είναι της μόδας να παρουσιάζεσαι αντισυστημικός ότι τα κόμματα είναι φορείς διαφθοράς, αυτή η Κυβέρνηση… Ποια Κυβέρνηση; Αυτή που ήταν υπουργοί που κατακρίνουν χωρίς ποτέ να διαφωνήσουν με οποιαδήποτε πράξη. Άρα δεν θα γίνω ποτέ ο άνθρωπος που για χάρη της μόδας θα παραβιάσω αυτή την προσέγγιση. Εγώ στήριξα αποφάσεις δύσκολες. Στο Σύνταγμα της ΚΔ τις αποφάσεις δεν τις παίρνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις παίρνει το Υπουργικό. Τότε αν ήταν αμάρτημα μου τότε σήμερα θα μου καταλογίσουν και ευθύνες γιατί στήριζα τις αποφάσεις τους;», διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα παπούτσια των Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη και των Συναγερμικών

Γιατί ξεκίνησε πρόωρα η προεκλογική

Απαντώντας γιατί ξεκίνησε τόσο πρόωρα η προεκλογική, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε πως αυτό συνέβη για έναν απλούστατο λόγο. «Επειδή έτυχε να μην υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος να μπει στη διαδικασία», ενώ υπενθύμισε πως «όταν ο ΔΗΣΥ διεκδικεί με νέο υποψήφιο, όπως το 1992, ή το 2012, με Γλαύκο Κληρίδη και Νίκο Αναστασιάδη αντίστοιχα, οι εκλογές στο Ανώτατο έγιναν αρχές του Απρίλη του 1992. Εμάς θα γίνουν στις 12 του Μάρτη. Το 2012 όταν υπήρχε η εκλογική αναμέτρηση Αναστασιάδη και Θεοχάρους η διαδικασία είχε γίνει στις 17 του Μάρτη. Εάν δεν υπήρχαν ανθυποψήφιοι και θεωρείται ότι είμαι ο υποψήφιος, η επικύρωση θα γίνει στις 12 Μαρτίου».

Μάλιστα ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε πως, «πολλές φορές διαμέσου πηγών προσκείμενων στον Νίκο Χριστοδουλίδη, λέχθηκε ότι θα ήταν καλύτερο αντί του Ανώτατου Συμβουλίου να πηγαίναμε στη βάση του κόμματος. Έδωσα την ευκαιρία να πάμε στη βάση. Και είμαι ειλικρινής. Τον ευχαριστώ για αυτή του την θέση. Εάν δεν ήταν αυτός να έχει αυτή την άποψη ο ΔΗΣΥ μας έδωσε την ευκαιρία να πάμε τον Συναγερμό πιο μπροστά από όλα τα κόμματα. Γιατί δεν υπάρχουν πολλά κόμματα στην Ευρώπη που πηγαίνεις στη βάση για να εκλέξεις τον υποψήφιο. Εγώ θα προτείνω στο επόμενο Καταστατικό Συνέδριο, αυτή η πρόταση, δηλαδή να πηγαίνουμε στη βάση να θεσμοθετηθεί καταστατικά».

Απαντώντας στην ερώτηση, εάν θεωρεί πως τελικά ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι υποψήφιος, σημείωσε πως, «θεωρώ ότι ένα στέλεχος που ξεκίνησε από τα μαθητικά του στον ΔΗΣΥ, αγαπά και θα σεβαστεί την παράταξη του. Ο ΔΗΣΥ απέδειξε εδώ και δεκαετίες πως σέβεται και την άλλη άποψη, αλλά από τη στιγμή που κάποιος θα επιλέξει τον δικό του δρόμου, το ερώτημα πρέπει να τεθεί στον ίδιο και όχι στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν είμαστε το κόμμα των διαγραφών, αλλά επαφίεται σε ένα στέλεχος, αν με τις πράξεις του θα σεβαστεί τον κόσμο και την ιστορία της παράταξής. Δικαίωμα του κάθενος να πράξει ότι νομίζει».

Αναφερόμενος στην εσωστρέφεια που πιθανόν να προκαλέσει μια υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, ο κ. Νεοφύτου, επεσήμανε πως, «είμαστε για να φαινόμαστε χρήσιμοί για την πατρίδα και την παράταξη. Περάσαμε πολλές άλλες δυσκολίες. Από το 1976 που ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ, ξέρετε πόσοι αναλυτές και αρθρογράφοι έγραψαν για το ενδεχόμενο διάσπασης και διάλυσης του ΔΗΣΥ. Κι όμως είναι εκεί σταθερός πυλώνας της χώρας. Με τον Συναγερμό νιώθουν σιγουριά, ότι υπάρχει μια υπεύθυνη δύναμη στον τόπο που διασφαλίζει την σταθερότητα. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν μας είχαν χαμένους και διασπασμένους. Δεν μας παρουσίαζαν οι δημοσκοπήσεις στο χαμηλό στο 20%-22%; Απέδειξε αυτός ο κόσμος του ΔΗΣΥ αλλά και η κοινωνία ευρύτερα, παρά τα λάθη μας πως παραμένουμε το αποκούμπι για τη σταθερότητα της χώρας».

Ο ρόλος Αναστασιάδη

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αβέρωφ Νέοφύτου, αφού τον ευχαρίστησε δημόσια για την συνεισφορά του στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σημείωσε πως, «κατέλαβε πολλές προσπάθειες να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη και μέσα από τη διαδικασία του κόμματος να μην υπήρχαν δεν θα πω τις πρωτοβουλίες που έλαβε. Δεν είμαι πολιτικός που μεταφέρω δημόσια τις πρωτοβουλίες των άλλων. Προσωπικά είχα εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο να βάλει στο τραπέζι οποιαδήποτε πρόταση έκρινε πως θα διασφάλιζε την ενότητα και είχε την εκ των προτέρων συγκατάθεση μου».

«Και σε σωρεία προτάσεων η απάντηση μου ήταν ναι», συνέχισε ο κ. Νεφύτου. «Και στο τέλος κάναμε την πρόταση για να πάμε στη βάση. Όσο αφορά τι θα πράξει ο Πρόεδρος θα πω την εκτίμηση μου. Ο Πρόεδρος με αυτή την ειλικρινή προσπάθεια για να μπούμε οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται είναι ότι χωρίς να μπαίνει ο θεσμικός ρόλος του προέδρου ως ο επί 18 ετών πρόεδρος θα είναι δίπλα στο κόμμα και τον υποψήφιο του στις 12 του Μάρτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»