Κάνουν βήμα πίσω ή ετοιμάζονται για την τελική μάχη Προεδρικό και Ελεγκτής;

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, λέει η ρήση που αντικατοπτρίζει πλήρως τις σχέσεις που διατηρούν εδώ και αρκετά χρόνια το Προεδρικό και Ελεγκτική Υπηρεσία. Το αρνητικό είναι πως όσο περνά ο καιρός, αντί αυτή η σχέση να βελτιώνεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολη με νέα θέματα που έρχονται στην επιφάνεια και προκαλούν εκνευρισμό ένθεν και ένθεν κάνοντας τη συμβίωση των δύο θεσμών ανυπόφορη.  

Αρκετοί θεωρούσαν πως η άνευ προηγουμένου κόντρα που ξέσπασε το περασμένο Φθινόπωρο για το θέμα του ΚΕΠ και την άρνηση της Κυβέρνησης, μετά από τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, να παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Εξάλλου οι πληροφορίες ήθελαν την Κυβέρνηση, λόγω της έντονης αντίδρασης του Γενικού Ελεγκτή και την βαριά κατηγορία της πολιτικοποίησης ενός ανεξάρτητου θεσμού, που εργαλοιποιήθηκε από την αντιπολίτευση, να φτάνει μέχρι το κατώφλι του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να ζητήσει την παύση του. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ωστόσο οι σχέσεις των δύο δεν βελτιώθηκαν. Η καταγγελία στον INTOSAI και άλλα δευτερευούσης σημασίας ζητήματα, διατήρησαν τις τεταμένες σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απομυθοποίηση Οδυσσέα, το «εγώ εν τζαι» και οι... αποστάσεις Νικόλα

Η νέα υπόθεση που ο Γενικός Ελεγκτής έφερε στη δημοσιότητα για τη μετατροπή τεσσάρων εκτάκτων υπαλλήλων σε αορίστου χρόνου, κάτι που σημαίνει τη μονιμοποίηση τεσσάρων εργαζομένων στο Προεδρικό, εκ των οποίων οι τρεις προηγουμένως εργάζονταν στον Δημοκρατικό Συναγερμό και η μια είναι στενή συγγενής της Πρώτης Κυρίας, προκάλεσε αναζωπύρωση της κόντρας με το Προεδρικό και τον Γενικό Ελεγκτή να ανταλλάζουν βαριούς χαρακτηρισμούς.

Το εν λόγω ζήτημα προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το 2022, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αναφέρεται στο θέμα και με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, να ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος μάλιστα τη Δευτέρα απέστειλε σχετική επιστολή στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην υπόθεση υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες.

Για ακόμα μια φορά το Προεδρικό κατηγόρησε τον Γενικό Ελεγκτή για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, αφού όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, «αγνόησε επιδεικτικά το ισχύον νομικό πλαίσιο, και δημοσιοποίησε τα προαναγγελθέντα  και προαποφασισθέντα, όπως πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας περαίνεται, πορίσματα του» ενώ τον κατηγορεί πως, «όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τις απαντήσεις της Προεδρίας, αλλά ούτε καν ανέμενε να τις λάβει πριν δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα του, ενώ εξίσου δεν έχει λάβει υπόψη το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και το γεγονός ότι ανάλογης αντιμετώπισης έτυχαν νομίμως, χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε νέες φωτιές ο Ελεγκτής-Πυρά από αντιπολίτευση, υπεραμύνεται η Κυβέρνηση

Όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Γενικός Ελεγκτής με τη συμπεριφορά του έχει υποθηκεύσει την αξιοπιστία της Υπηρεσίας του σε πολιτικές σκοπιμότητες, γεγονός που πλήττει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας, επιτρέποντας την εργαλειοποίηση του  ως τον καθ΄ εαυτό πυλώνα αντιπολίτευσης.

Με την θητεία της παρούσας Κυβέρνησης να ολοκληρώνεται σε 16 μήνες, κανείς δεν αναμένει πως το τελευταίο επεισόδιο για τους τέσσερις διορισμούς, θα είναι το τελευταίο στη γεμάτη από κόντρες σχέσεις Προεδρικού-Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Κι αυτό διότι, η Ελεγκτική Υπηρεσία συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς, έτσι ώστε να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο τις έρευνας του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το οποίο αναμένεται πως θα αποτελεί απάντηση στα όσα αρνητικά για την ίδια επιφύλαξε στο τελικό της πόρισμα η Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου, αλλά και μια απάντηση προς την Κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα αποτελεί το επιστέγασμα της κοινής πορείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών του με τον Γενικό Ελεγκτή, από τον Μάρτιο του 2014, όταν ο δεύτερος ανέλαβε καθήκοντα μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ίδιο… μέτωπο θεατές-Δείχνει αντιδεοντολογική συμπεριφορά Οδυσσέα η Κυβέρνηση

Ενδεικτική της άποψης του Νίκου Αναστασιάδη για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι μια δήλωση που είχε κάνει με αφορμή την απαίτηση του δεύτερου για να του δοθεί πρόσβαση στους φακέλους του ΚΕΠ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διερωτάται με ποιο θεσμό δεν έχει συγκρουστεί από την ημέρα που ανέλαβε ο Γενικός Ελεγκτής. «Με τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών. Με ποιαν των Επιτρόπων δεν έχει συγκρουστεί; Με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων, την Επίτροπο Διοικήσεως, με την πρώην Επίτροπο Παιδιού και Νομοθεσίας, με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων».

Η κατάσταση η οποία μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή και τη στάση που θα κρατήσει στους μήνες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Μέσα σε αυτό το διάστημα, εκκρεμούν μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση της έρευνας για το ΚΕΠ, το ζήτημα με τους τέσσερις διορισμούς στο Προεδρικό και ενδεχομένως εάν τελικά κριθεί αναγκαίο ο φάκελος των Pandora Papers, εάν αποδειχθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία είχε απώλεια εσόδων από τη λειτουργία συγκεκριμένων offshore εταιρειών μέσω δικηγορικών γραφείων.

Τα ανοικτά ζητήματα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται να φέρουν εξελίξεις, ενδεχομένως και απρόβλεπτες σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπιστώσει πως η προσπάθεια αποδόμησης του ιδίου, όπως εμμέσως την έχει καταγγείλει και στο παρελθόν από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους που εργαλοιοποίησαν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, συνεχισθεί και μέσω αυτών των ζητημάτων δεχθεί νέες επιθέσεις.

Πάντως το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι πολύ συγκεκριμένο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το όπλο της προσφυγής στο Ανώτατο για παύση του που αν και οι πληροφορίες από τους συνεργάτες του υποστήριζαν ότι θα το χρησιμοποιούσε πριν από περίπου ένα χρόνο, τελικά δεν το έπραξε. Αυτό που απομένει πλέον είναι εάν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών θα ομαλοποιηθούν, ή αν τελικά με καθυστέρηση κάποιων μηνών, η κόντρα τους θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών