Κυριακή 17 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Καρφώνει δημοσίους υπαλλήλους ο Οδυσσέας-«Γνωρίζω διευθυντές που είναι ανίκανοι»

  14/10/2021 10:56
Καρφώνει δημοσίους υπαλλήλους ο Οδυσσέας-«Γνωρίζω διευθυντές που είναι ανίκανοι»

Καρφώνει δημοσίους υπαλλήλους ο Οδυσσέας-«Γνωρίζω διευθυντές που είναι ανίκανοι»

  14/10/2021 10:56

Την πεποίθηση ότι στη δημόσια υπηρεσία υπηρετούν διευθυντές που είναι ανίκανοι και πως ανάμεσα στο προσωπικό υπάρχουν, εξαίρετοι, μέτριοι αλλά και ανίκανοι υπάλληλοι, εξέφρασε ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος κλήθηκε για το θέμα της άρνησης και της αργοπορίας, υπουργείων, υπηρεσιών και τμημάτων του κράτους, να απαντήσουν σε επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σημείωσε πως καμία αρχή δεν αρνήθηκε τη διεξαγωγή ελέγχων από την υπηρεσία του και το πρόβλημα εστιάζεται στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις απαντήσεις των επιστολών του.

Μάλιστα, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, είπε πως, υπάρχουν περιπτώσεις που η Ελεγκτική Υπηρεσία στέλνει μια επιστολή και μετά από πέντε υπενθυμίσεις, δεν λαμβάνει καμία απάντηση. Στη συνέχεια, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, «καλούμε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου να απαντήσει ειδάλλως θα ενημερώναμε τον υπουργό. Έχουμε περιπτώσεις» είπε, «που έγινε και αυτό, αφού μετά τις πέντε υπενθυμίσεις ακόμα και ο υπουργός στον οποίο απευθυνθήκαμε, δεν μας απάντησε».

Μια περίπτωση συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής «ήταν το 2019, με το Υπουργείο Υγείας που ζητούσαμε διευκρινήσεις για παράνομη ημιαπασχόληση στο ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας». Επίσης, έφερε ως παραδείγματα και κάποιες τοπικές αρχές, όπως ο Δήμος Παραλιμνίου, ενώ σημείωσε πως προβλήματα υπήρξαν και με τις κοινότητες Σινά Όρους και Στρουμπιού. Μάλιστα ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και σε περίπτωση που κάποιος, κατά την έκφραση του, «απάντησε σε επιστολή του 2016 στις οκτώ Ιουλίου του 2021 και η απάντηση ήταν τέσσερις γραμμές. Αν έπρεπε να κάμουν δοκτοράτο για να απαντήσουν να το καταλάβω», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, πρωταθλητής στις καθυστερήσεις, είναι το Τμήμα Φορολογίας. Είναι κρίμα, είπε, «γιατί είναι ένα τμήμα που εισπράττει το 70% με 80% των δημοσίων εσόδων, ωστόσο παραμένει ένα άκρως προβληματικό τμήμα. Κάναμε μια έκθεση και θα κάνουμε και άλλη. Εκκρεμούσαν συνολικά πενήντα επιστολές μας μέχρι την πρώτη έκθεση, με την πιο παλιά να είναι από το 2015». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, αναφέρθηκε και στο Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, από τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε τον Μάιο του 2021 αντίγραφο σύμβασης που υπογράφηκε με ιδιωτικό νοσηλευτήριο. «Τους στείλαμε τέσσερις υπενθυμίσεις και ακόμα δεν μας έστειλαν το αρχείο. Ένα αρχείο που χρειάζεσαι πέντε λεπτά να το στείλεις κι για αυτό επικοινωνήσαμε με τον υπουργό Υγείας για να το διευθετήσει».

Από το στόχαστρο του Γενικού Ελεγκτή, δεν ξέφυγε ούτε η Νομική Υπηρεσία. Ένα άλλο πράγμα, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, «είναι ότι ζητούμε μια γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, όχι μόνο τώρα αλλά και επί Κληρίδη και υπάρχουν καθυστερήσεις. Θέλω να είμαι δίκαιος, είπε και πρόσθεσε πως όταν ζητούμε με επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα και τον παρακαλέσουμε για ένα θέμα, λαμβάνουμε απάντηση. Σήμερα όμως εκκρεμούν τέσσερις περιπτώσεις γνωματεύσεων από το 2020».

Κλείνοντας την παρέμβαση του στην επιτροπή Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής, εξέφρασε την άποψη ότι, «η δημόσια υπηρεσία, έχει εξαίρετο προσωπικό, μέτριο προσωπικό και ανίκανο προσωπικό. Θεωρώ ότι τα προβλήματα προκύπτουν γιατί η ηγεσία δεν είναι η κατάλληλη. Διοικούν μέτριοι ή κάτω του μετρίου. Γνωρίζω διευθυντές τμημάτων που είναι ανίκανοι και δεν θα έπρεπε να έχουν τη θέση που έχουν. Αντί να αντιληφθούμε το πρόβλημα της δημόσια υπηρεσία, αν θεωρήσουμε ότι τελικά φταίει η Ελεγκτική Υπηρεσία, εγώ θα το χαρακτηρίσω αυτό τραγικό ανέκδοτο».

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο η βουλευτίνα του Δημοκρατικού Συναγερμού, Σάβια Ορφανίδου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, γιατί όπως είπε, «αφήνονται αιχμές σε βάρος τμημάτων και δεν υπάρχει αντίλογος. Είσαι δίκαιος πρόεδρε, είπε απευθυνόμενη στον πρόεδρο της επιτροπής Ζαχαρία Κουλία, «και πρέπει να το αναγνωρίσετε αυτό. Σε ότι αφορά στη δημόσια υπηρεσία, άκουσα για ακατάλληλες ηγεσίας και ακατάλληλα άτομα. Δεν μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει τέτοια σχόλια. Δεν μπορούμε να μειώνουμε άτομα με αυτό τον τρόπο».

Από την πλευρά το ο πρόεδρος της επιτροπής, διαφώνησε με την παρέμβαση της Σάβιας Ορφανίδου και υπέδειξε πως οι βουλευτές θα έπρεπε να κάνουν ερωτήσεις και όχι τοποθετήσεις, σημειώνοντας πως η βουλευτίνα του ΔΗΣΥ, προέβη σε παρέμβαση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας