Το αυτογκόλ Τατάρ, η επιχείρηση να τα μπαλώσει και ο νέος πονοκέφαλος Γκουτέρες

Στον αέρα βρίσκεται η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, με στόχο να δώσει μια νέα ώθηση στην προσπάθεια του, για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Η υπαναχώρηση του Ερσίν Τατάρ, από τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριμερούς, φαίνεται πως ευθύνεται για τον νέο πονοκέφαλο του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος βρέθηκε μπροστά σε ακόμα ένα αδιέξοδο σε ότι αφορά στο Κυπριακό.  

Πλέον μετά και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο από τον εκπρόσωπο Τύπου του Αντόνιο Γκουτέρες όσο και από τον Μάριο Πελεκάνο, είναι ξεκάθαρο πως ο Ερσίν Τατάρ υπαναχώρησε από τα όσα συμφώνησε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες εξέφρασε άγνοια για το αν και πότε θα εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΗΕ για την Τριμερή, ενώ ο Μάριος Πελεκάνος, υπέδειξε πως υπήρξε υπαναχώρηση από τον κατοχικό ηγέτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο εικοσιτετράωρα μετά την τριμερή και ακόμη ψάχνουν την ανακοίνωση Γκουτέρες

Πλέον ο κ. Γκουτέρες, σε συνεννόηση με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο μέσα στο οποίο τον έσυρε ο κατοχικός ηγέτης, τηρώντας, κατά την πάγια τακτική των Ηνωμένων Εθνών, τα προσχήματα. Δηλαδή με μια δήλωση που δεν θα εκθέτει τον Τατάρ, να δηλώσει πως δεν κατέστη εφικτό αυτό που, τόσο υπό τον τύπο των πληροφοριών από τα Ηνωμένα Έθνη όσο κι από τα χείλη του Προέδρου της Δημοκρατίας αμέσως μετά την Τριμερή, φάνταζε συμφωνημένο: Τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. 

Αν επιχειρήσει κάποιος να δει πίσω από τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, θα κατανοήσει αμέσως τι συνέβη από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι σήμερα. Ο Ερσίν Τατάρ πριν από τη συνάντηση εμφανιζόταν σίγουρος πως η τριμερής θα ήταν μια εύκολη για τον ίδιο υπόθεση, όπου θα επαναλάβει το γνωστό ποίημα για την κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της τριμερούς, ο Γενικός Γραμματέας επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που θεωρεί επιβεβλημένο τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξηγώντας πως από τη στιγμή που το πλαίσιο λύσης αποδίδεται μέσα από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου, θα πρέπει και ο ειδικός απεσταλμένος να λογοδοτεί σε αυτό και όχι στον ίδιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφώνησε για διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο Τατάρ-Υπαναχώρησε μετά το γεύμα

Παρά το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες, γνώριζε από την πενταμερή της Γενεύης πως η άλλη πλευρά δεν επιθυμούσε έναν τέτοιας φύσεως διορισμό, φαίνεται ότι επέμενε και στο τέλος ο κατοχικός ηγέτης, ελλείψει επιχειρημάτων, υποχρεώθηκε να συμφωνήσει. Βγαίνοντας από την τριμερή ο Τατάρ, επιχείρησε να την υποβαθμίσει, επαναλαμβάνοντας τουλάχιστον τρεις φορές στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το κτίριο του ΟΗΕ, πως επρόκειτο απλά για ένα γεύμα. «Μιλήσαμε για διάφορα θέματα. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν αλλά όπως σας είπα αυτό ήταν απλά ένα γεύμα. Τα Ηνωμένα Έθνη θα εκδώσουν μια ανακοίνωση για το τι συζητήσαμε και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ερσίν Τατάρ.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη σε Τούρκους δημοσιογράφους. Εκεί ήταν σαφώς πιο επιθετικός και συγκεκριμένος, επιχειρώντας να μπαλώσει την διαφαινόμενη γκάφα του, για τα όσα συμφώνησε ενώπιον των Γκουτέρες και Αναστασιάδη. Δήλωσε μεταξύ άλλων πως εξέφρασε την αντίθεσή του στο να διοριστεί ένας Ειδικός Απεσταλμένος (special envoy), που θα αποφέρει κινητικότητα στο Κυπριακό για να συνεχισθούν οι προσπάθειες από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα και το Βερολίνο, ενώ υπογράμμισε -κι αυτό έχει τη σημασία του- πως πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών- θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από τον ίδιο και τον Νίκο Αναστασιάδη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε η Λευκωσία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Καθυστερεί ο Γκουτέρες

Μάλιστα ισχυρίστηκε πως ο διορισμός του Ειδικού Απεσταλμένου θα αφορά τη διερεύνηση εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος και θα συνεχίσει αυτό που έκανε η Τζέιν Χολ Λουτ. Πρόσθεσε ότι στο γεύμα ανέφερε πως μπορεί να παιχτούν διάφορα παιχνίδια και πως η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι αρχίζουν επίσημες διαπραγματεύσεις ή κάποια τετελεσμένα. Σε αυτό, είπε, θα είναι ανοικτά εναντίον. «Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα συναντηθεί και πάλι μαζί μας όταν διοριστεί, αλλά με τις ίδιες εξουσίες που είχε η Τζέιν Λουτ, όχι περισσότερες», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Από την άλλη πλευρά απέναντι στο λόγο του Τατάρ, είναι ο λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αμέσως μετά την τριμερή στις πρώτες του δηλώσεις, ανέφερε πως και οι τρεις συμφώνησαν στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, διευκρινίζοντας μάλιστα στην αγγλική πως θα πρόκειται για special envoy, ο οποίος θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εξάλλου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκάλυψε πως το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξε επικοινωνία σε πολύ υψηλό επίπεδο με τα Ηνωμένα Έθνη και η ενημέρωση που υπήρξε, ήταν ότι ο ΟΗΕ τις επόμενες εβδομάδες, θα προσπαθήσει να υπάρξει κατάληξη για το θέμα του ειδικού απεσταλμένου, ενώ επιβεβαίωσε την υπαναχώρηση Τατάρ, ενδεχομένως, όπως σημείωσε, μετά και από πιέσεις της Άγκυρας μετά το πέρας της τριμερούς. 

Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος για ακόμα μια φορά, μετά το Κρανς Μοντάνα και την πενταμερή τη Γενεύη βρίσκεται στην άβολη θέση να κρατήσει ίσες αποστάσεις, να μην αποδώσει ευθύνες και να κρατήσει ζωντανή την προσπάθεια του. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο πως αυτή η τακτική της διατήρησης ίσων αποστάσεων, αποθρασύνει την κατοχική δύναμη που συνεχίζει να παίζει παιχνίδια, επιβεβαιώνοντας πως δεν έχει καμία διάθεση για επίλυση του Κυπριακού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ-Βάζει ταφόπλακα πριν το διορισμό ειδικού απεσταλμένου

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου για τις 11 της 4ης Οκτωβρίου, προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Ανέφερε πως κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που έχουν προκύψει μετά από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και θα ακούσει τις απόψεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Αναστασιάδης, ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς για την τριμερή

Δειτε Επισης

Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου