Στο περίμενε η Λευκωσία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Καθυστερεί ο Γκουτέρες

Καθυστέρηση, σε σχέση με τις επίσημες ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών, για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, αφού παρά το γεγονός ότι η σχετική ανακοίνωση αναμενόταν να εκδοθεί χθες, αυτό δεν συνέβη, με τις πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν για το τι πραγματικά συνέβη. 

Εξάλλου και το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου, ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να αποτελέσει σημείο διαφωνίας, αφού τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του διορισμού ειδικού απεσταλμένου μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας και προέκρινε την επιλογή απεσταλμένου, στα πρότυπα της Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία διορίστηκε από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα ο Ερσίν Τατάρ, είχε ξεκαθαρίσει στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας του γεύματος της τριμερούς, πως ο ίδιος απαίτησε να δει την εν λόγω ανακοίνωση πριν αυτή βγει στη δημοσιότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ-Βάζει ταφόπλακα πριν το διορισμό ειδικού απεσταλμένου

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Ερσίν Τατάρ, ευθύνεται για την καθυστέρηση που παρατηρείται, αν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως εντός της σημερινής ημέρας, το σχετικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί. Εξάλλου χθες. στη διάσκεψη Τύπου, στη Νέα Υόρκη και απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά την συνάντηση του με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη – Τατάρ και τη διαφωνία των δυο πλευρών η οποία παρατηρείται στις πτυχές επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χακ ανέφερε πως το περιεχόμενο της συνάντησης αξιολογείται και αναμένεται αργότερα να έχουμε τα πορίσματα και τις αποφάσεις του κ. Γκουτέρες.

Μιλώντας για το θέμα στο κρατικό κανάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε πως, «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσεις τις δικές τις εισηγήσεις, κατά τη διάρκεια του γεύματος. Το ίδιο έπραξε και η δική μας πλευρά. Αυτό που προέκυψε είναι ότι ο ΓΓ προσανατολιζόταν στο διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου. Αυτό που αναμένουμε είναι τις τελικές αποφάσεις του ιδίου, όσον αφορά την κατάληξη που θα έχει το συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή, αν θα προχωρήσει με τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου ή ενός προσωπικού απεσταλμένου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φιλί της ζωής με διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Ο απόηχος της τριμερούς

Ερωτηθείς αν στο όλο ζήτημα υπάρχει εμπλοκή, επανέλαβε πως οι θέσεις της τ/κ πλευράς είναι κατατεθειμένες, ενώ υπέδειξε πως, «αυτό που έχει σημασία είναι να οριστικοποιηθεί η έναρξη μια νέας διαδικασίας, είτε με τον διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου, είτε ενός ειδικού απεσταλμένου. Ένα πρόσωπο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να απευθυνθεί σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, και στην τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και στις εγγυήτριες δυνάμεις, με στόχο και σκοπό να εξευρεθεί το κοινό έδαφος για την έναρξη τω διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ειδικός απεσταλμένος, ΜΟΕ και βλέπουμε-Επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο στην τριμερή

Δειτε Επισης

Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας