Παρασκευή 28 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Συμφώνησε για διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο Τατάρ-Υπαναχώρησε μετά το γεύμα

  29/09/2021 14:52
Συμφώνησε για διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο Τατάρ-Υπαναχώρησε μετά το γεύμα

Συμφώνησε για διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο Τατάρ-Υπαναχώρησε μετά το γεύμα

  29/09/2021 14:52

Η Λευκωσία διαμηνύει πως αναμένει υλοποίηση της συμφωνίας για διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, που, όπως σημειώνει, υπήρξε κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είτε εκδοθεί είτε δεν εκδοθεί ανακοίνωση από τα ΗΕ για το θέμα αυτό.  

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τη Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες είχε πει ότι θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο και εξήγησε και τους λόγους γιατί να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος, που ουσιαστικά σχετίζονται με το γεγονός ότι στα θέματα που συζητούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει αυτό να έχει λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε η Λευκωσία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Καθυστερεί ο Γκουτέρες

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως «παρόλο που ο κ. Τατάρ αρχικά έφερε ενστάσεις στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, στην εξέλιξη της συζήτησης αποδέχθηκε τον διορισμό, υπήρξε κατάληξη και συμφωνήθηκε να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος.Εμείς αναμένουμε να υλοποιηθεί αυτό που συμφωνήθηκε στο γεύμα», τόνισε ο κ. Πελεκάνος, σημειώνοντας πως φαίνεται ότι μετά το γεύμα υπήρξε υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τα συμφωνηθέντα.

Εμείς λέμε, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, πως, είτε εκδοθεί είτε όχι ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, «εμείς αναμένουμε να προχωρήσει ο ΓΓ με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, όπως είχε συμφωνηθεί στο γεύμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φιλί της ζωής με διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Ο απόηχος της τριμερούς

Υπενθυμίζεται ότι μετά το γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε πως όπως ενημερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη θα εκδίδοταν ανακοίνωση με τα αποτελέσματα της τριμερούς την επόμενη ημέρα, ωστόσο σχεδόν 48 ώρες μετά κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι στιγμής. 

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τελικά υπήρξε συμφωνία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου, με όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι προσωπικού απεσταλμένου από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Από την άλλη πλευρά, ο Ερσιν Τατάρ, μάλλον κατανοώντας το πρόβλημα που θα είχε στη συνέχεια από την υπαναχώρηση του στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της τριμερούς συνάντησης, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως, «ήταν απλά ένα γεύμα». Εξάλλου σε δηλώσεις που παραχώρησε αργότερα σε τουρκικά ΜΜΕ, ισχυρίστηκε πως ο νέος ειδικός απεσταλμένος, θα έχει ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες με την Τζέιν Χολ Λουτ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ-Βάζει ταφόπλακα πριν το διορισμό ειδικού απεσταλμένου

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας