Δύο εικοσιτετράωρα μετά την τριμερή και ακόμη ψάχνουν την ανακοίνωση Γκουτέρες

Ούτε και σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ήταν σε θέση να διευκρινίσουν πότε θα εκδοθεί ανακοίνωση των Οργανισμού αναφορικά με τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Αν και επίσημα δεν υπήρξε καμία παραδοχή από το ψευδοκράτος, με βάση τα γεγονότα, είναι ξεκάθαρο πως υπήρξε υπαναχώρηση από τον Ερσίν Τατάρ, στα όσα συμφώνησε κατά τη διάρκεια της τριμερούς.

Σαράντα οκτώ ώρες μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς ο ΟΗΕ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κανένα αποτέλεσμα για το τι συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της. Η μόνη ενημέρωση που υπήρξε ήταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εξήγησε πως αποφασίσθηκε ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου ο οποίος θα λάβει όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε κάτι τέτοιο συμφώνησε και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ωστόσο λίγες ώρες μετά την τριμερή φαίνεται να έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον δεν αποδέχεται τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου και επιμένει τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο λόγος για τον οποίο η ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη καθυστερεί, με το ενδεχόμενο τελικά να μην εκδοθεί ποτέ, να είναι πλέον ορατό.

Εξάλλου, ερωτηθείς τι συνέβη με τη δήλωση αναφορικά με την συνάντηση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού με τους δύο ηγέτες, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη πριν δύο μέρες, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούζαρικ είπε πως και ο ίδιος είναι μεταξύ αυτών που δεν γνωρίζει τίποτε για τη δήλωση, αλλά μόλις υπάρχει κάτι θα ενημερώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφώνησε για διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο Τατάρ-Υπαναχώρησε μετά το γεύμα

«Περιλαμβάνω και τον εαυτό μου στην ομάδα ατόμων που δεν είδε τίποτα ακόμη. Μόλις έχω κάτι θα το μοιραστώ μαζί σας», είπε ο κ. Ντούζαρικ απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ.

Κληθείς να σχολιάσει νωρίτερα σήμερα το ζήτημα που δημιουργήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε πως στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τη Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες είχε πει ότι θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο και εξήγησε και τους λόγους γιατί να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος, που ουσιαστικά σχετίζονται με το γεγονός ότι στα θέματα που συζητούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει αυτό να έχει λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε η Λευκωσία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Καθυστερεί ο Γκουτέρες

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως «παρόλο που ο κ. Τατάρ αρχικά έφερε ενστάσεις στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, στην εξέλιξη της συζήτησης αποδέχθηκε τον διορισμό, υπήρξε κατάληξη και συμφωνήθηκε να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος. Εμείς αναμένουμε να υλοποιηθεί αυτό που συμφωνήθηκε στο γεύμα», τόνισε ο κ. Πελεκάνος, σημειώνοντας πως φαίνεται ότι μετά το γεύμα υπήρξε υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τα συμφωνηθέντα.

Εμείς λέμε, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, πως, είτε εκδοθεί είτε όχι ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, «εμείς αναμένουμε να προχωρήσει ο ΓΓ με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, όπως είχε συμφωνηθεί στο γεύμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ