Βαρνάβα: Η νέα ηγεσία θα εκλεγεί από μέλη μιας χρήσης με μαγειρεμένο αποτέλεσμα

Εάν τα μέλη του Κινήματος με τιμήσουν με την ψήφο τους και με αναδείξουν στην θέση του Προέδρου, αμέσως το πρώτο πράγμα που θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε, είναι η προσέγγιση των αποστασιοποιημένων μελών και στελεχών, είναι η επικοινωνία με τους συναγωνιστές οι οποίοι έφτασαν ακόμη στο σημείο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές να μην παν καν στις κάλπες, όπως επίσης θα αγκαλιάσουμε το κάθε μέλος και στέλεχος το ίδιο, δηλώνει ο Γιώργος Βαρνάβα, εξαπολύοντας την ίδια ώρα τα πυρά του κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Σε συνέντευξη του στον REPORTER, ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ, αποκαλύπτει το παρασκήνιο με το μητρώο μελών της ΕΔΕΚ, την επιστολή που έλαβε από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ στέλνει το μήνυμα πως τη νέα ηγεσία τους, «δεν θα την εκλέξουν οι ίδιοι, τα ιστορικά μέλη και στελέχη του Κινήματος, αλλά τα μέλη μίας χρήσης, ακυρώνοντας στην πραγματικότητα την ψήφο των γνήσιων Εδεκιτών. Θα είναι στην πραγματικότητα ένα μαγειρεμένο, χαλκευμένο αποτέλεσμα.  Ο κάθε γνήσιος Εδεκίτης πρέπει να αντιδράσει», τονίζει ο κ. Βαρνάβα.

Παράλληλα απαντά για την υπόθεση Παπαδάκη και πως ο ίδιος εάν εκλεγεί θα χειριστεί το όλο ζήτημα, σχολιάζει τη στάση που κράτησαν τις τελευταίες ημέρες ο τέως πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου και ο βουλευτής Πάφου, Ηλίας Μυριάνθους, ενώ αναφέρεται και στις κατηγορίες του Μαρίνου Σιζόπουλου ότι από το 2016 είναι άφαντος από το κόμμα. Ο Γιώργος Βαρνάβα, σχολιάζει επίσης τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η ΕΔΕΚ, ενώ ρίχνει την πλήρη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση σε όλα τα επίπεδα στον σημερινό πρόεδρο του κόμματος. 

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιώργου Βαρνάβα στον REPORTER

-Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το θέμα του μητρώου. Από ότι αντιλαμβάνομαι το κόμμα προχωρά κανονικά στις εκλογές με το μητρώο που παραδόθηκε στην επιτροπή Διαπιστευτηρίων;  

Κατά την δική μου άποψη είναι μεγάλο λάθος το γεγονός ότι οι εκλογικές διαδικασίες έχουν αρχίσει με ένα Μητρώο το οποίο βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.  Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι φωνές οι οποίες ζητούν τον έλεγχο του Μητρώου για να πάμε σε ένα καθαρό και χωρίς αμφισβήτηση εκλογικό συνέδριο. Υπήρχε αρκετός χρόνος πριν από την έναρξη διεξαγωγής των Επαρχιακών Συνδιασκέψεων για να διεξαχθεί ο έλεγχος τον οποίο είχα ζητήσει γραπτώς με επιστολή μου στις 30/08/2021, όπως επίσης και με επιστολή του δικηγόρου μου στις 31/08/2021 από την Επιτροπή Διαπιστευτηρίων Συνεδρίου. Κάτι το οποίο η εν λόγω Επιτροπή κατά πλειοψηφία δεν απεδέχθη, όπως επίσης δεν απεδέχθη ούτε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος και δημόσια παραδέχθηκε ότι κατείχε και συνεχίζει να κατέχει το Μητρώο Μελών.

Εάν πραγματική έγνοια και επιδίωξη του Μαρίνου Σιζόπουλου ήταν η διεξαγωγή ενός σωστού, έντιμου και χωρίς αμφισβήτηση Εκλογικού Συνεδρίου, θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αποδεχθεί το αίτημα μου, και ο ίδιος ακόμη να δώσει εντολή για να συγκριθεί  το Μητρώο το οποίο ο ίδιος αντικαταστατικά παρέδωσε στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων,  με το Μητρώο Μελών του Μάϊου του 2017, το οποίο παρέλαβε από τον προκάτοχό του, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

-Πάντως ο  Μαρίνος Σιζόπουλος, δηλώνει πως πίσω από τις φωνές σας για το μητρώο, κρύβεται η επιδίωξη σας να έχετε μια δικαιολογία σε περίπτωση που χάσετε στις εκλογές… Πώς το σχολιάζετε;

Θεωρώ ότι δεν αξίζει σχολιασμού η δήλωση. Παρόλα ταύτα, έχω αποδείξει ότι όταν οι εκλογές γίνονται με ένα καθαρό και έντιμο Μητρώο, αποδέχομαι το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Μοναδικός μου στόχος και απαίτηση μου για την σύγκριση των δύο Μητρώων, δηλαδή του Μητρώου το οποίο παρέδωσε, όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, αντικαταστατικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων Συνεδρίου, αντί του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και περιέχει 7200 μέλη, με το Μητρώο το οποίο κατέχει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής με 9532 μέλη, είναι για να πάμε σε ένα έντιμο και αδιαμφησβήτητο συνέδριο. Θέτω το μεγάλο ερώτημα προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο, γιατί δεν αποδέχεται να γίνει η σύγκριση αυτή; Μήπως με την σύγκριση διαφανεί η παραποίηση του και η πλαστογράφηση του; 

-Σε ότι αφορά την ουσία του ζητήματος του μητρώου, νομικά, από τη στιγμή που υπάρχει εκείνη η ομόφωνη απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου, στην οποία μάλιστα ήσασταν και εσείς παρόν, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν είναι καλυμμένος;. Ο ίδιος λέει πως στη συνέχεια δεν κλήθηκε η Κεντρική Επιτροπή διότι δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, αφού κάποια μέλη απέσυραν τις υπογραφές τους στην πορεία.

Να θυμίσω ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου 2021 έλεγε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί με το Μητρώο Μελών του Νοεμβρίου του 2017, δηλαδή το λεγόμενο «επικαιροποιημένο» Μητρώο. Αυτό  μέσα από το οποίο, από τον Μάϊο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, αφαιρέθηκαν 2845 μέλη χωρίς κανένας με τον οποιοδήποτε τρόπο να ενημερώσει αυτά τα μέλη ότι έχουν διαγραφεί. Φυσικά αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο αναβρασμό ανάμεσα στα μέλη του Κινήματος, όταν πλέον ανακαλύπτεται ότι από το Μητρώο Μελών έχουν διαγραφεί ιστορικά στελέχη του Κινήματος, άνθρωποι οι οποίοι προσέφεραν μια ζωή στο Κίνημα, μέλη τα οποία ποτέ δεν ζήτησαν την διαγραφή τους.

Σε απαντητική του επιστολή , προς εμένα , ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2021, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρει ότι το εν λόγω Μητρώο ποτέ δεν  εγκρίθηκε από το Πολιτικό Γραφείο. Τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία αποδεικνύουν ότι το εν λόγω μητρώο περιελάμβανε 6800 μέλη. Το Μητρώο όμως το οποίο παρέλαβε η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων Συνεδρίου από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, στις 27 Αυγούστου 2021, δηλαδή δύο μήνες αργότερα, περιλαμβάνει 7200 άτομα. Αντιλαμβάνεστε ότι ο οποιοσδήποτε στην θέση μου αμέσως θα αντιλαμβανόταν ότι κατά την διάρκεια αυτών των δύο μηνών υπήρξε πρόσθεση πέραν των 400 μελών μίας χρήσης και πιθανόν επιπλέον αφαίρεση μελών από το λεγόμενο επικαιροποιημένο των 6800, να αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό μελών μίας χρήσης. Δηλαδή να ενεγράφησαν πολύ περισσότεροι από τον αριθμό των 400 νέων μελών. Κανένας δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό. Μόνο αυτοί που το έπραξαν.

Εδώ πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους του Εδεκίτες, ότι την νέα ηγεσία τους  δεν θα την εκλέξουν οι ίδιοι, τα ιστορικά μέλη και στελέχη του Κινήματος, αλλά αυτά τα μέλη της μίας χρήσης, ακυρώνοντας στην πραγματικότητα την ψήφο των γνήσιων Εδεκιτών. Θα είναι στην πραγματικότητα ένα μαγειρεμένο , χαλκευμένο αποτέλεσμα.  Ο κάθε γνήσιος Εδεκίτης πρέπει να αντιδράσει. Πρέπει να απαιτήσει τον άμεσο έλεγχο του Μητρώου Μελών, ώστε να οδηγηθούμε σ’ ένα έντιμο και καθαρό συνέδριο χωρίς αμφισβητήσεις.

Όσο αφορά την μη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν και εφόσον 37 συναγωνιστές μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενεργοποίησαν το άρθρο 26 (5) του καταστατικού ζητώντας την σύγκληση του συλλογικού οργάνου αυτού, να διεξαχθεί η σύγκριση των δύο Μητρώων, ώστε να μπει ένα τέλος στην διαμάχη για το Μητρώο Μελών,  ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αντί να σεβαστεί αυτά τα μέλη και να προχωρήσει άμεσα όπως ορίζει το Καταστατικό σε συνεργασία με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, στην σύγκλιση του εν λόγω συλλογικού οργάνου, αναλώθηκε το Σαββατοκύριακο στο να τηλεφωνεί σε μέλη τα οποία υπέγραψαν ασκώντας τους πιέσεις για να αποσύρουν την υπογραφή τους αυτή. Κάτι το οποίο πέτυχε. Δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Γιατί ένας Πρόεδρος να μην σεβαστεί την απόφαση 37 συναγωνιστών και η επιδίωξη του να είναι η αναβολή της συνεδρίας αυτής; Θεωρώ ότι την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να την δώσει ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

-Πώς απαντάτε στις κατηγορίες του Μαρίνου Σιζόπουλου, πως από τότε που χάσατε τις εκλογές, είστε εξαφανισμένος και σήμερα επιστρέψατε από το πουθενά, διεκδικώντας την ηγεσία;

Στις κατηγορίες αυτές του Μαρίνο Σιζόπουλο μπορούν να απαντήσουν τα μέλη και τα στελέχη της Επαρχιακής Οργάνωσης ΕΔΕΚ Αμμοχώστου.  Ο Γιώργος Βαρνάβα ήταν παρών στις Βουλευτικές εκλογές του 2016, προσπαθώντας να βοηθήσει για  το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην επαρχία Αμμοχώστου. Παρών στις Ευρωεκλογές. Να θυμίσω ότι την παρουσίαση των Ευρωβουλευτών στο Κοινοτικό θέατρο Φρενάρους την έκανε ο Γιώργος Βαρνάβα. Να σας θυμίσω ότι μερικές μέρες πριν τις Ευρωεκλογές  εξέδωσα ανακοίνωση καλώντας τους συμπολίτες μας να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του Κινήματος . Παρών στις Βουλευτικές εκλογές του 2021. Εάν ο κ. Σιζόπουλος κρατούσε τις δεσμεύσεις του, τις οποίες έλαβε σε συνάντηση μαζί μου ενώπιον τρίτου προσώπου, θα ήμουν παρών στις Βουλευτικές ως Συντονιστής μέχρι τέλους. Παρόλο του ότι αποχώρησα από την θέση του Συντονιστή, παρέμεινα και δούλεψα δίπλα στα στελέχη του Κινήματος μέχρι το τέλος. Να θυμίσω ότι το 85% του ψηφοδελτίου στην Επαρχία Αμμοχώστου καταρτίστηκε μέσα από δικές μου προσπάθειες.

Να θυμίσω στον κύριο Σιζόπουλο ότι στις 27 Ιουνίου 2021 στην Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, δημόσια ο Α’ Αντιπρόεδρος του Κινήματος και ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Οργάνωσης Αμμοχώστου, με ευχαρίστησαν για την συμμετοχή μου και την προσφορά μου στην προεκλογική εκστρατεία.

Παρών σε όλες τις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Κινήματος, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Κινήματος, και σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες κλήθηκα.

Εάν ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρετεί το Κίνημα από την ηλικία των 10 χρόνων, διατελώντας μέλος και στέλεχος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ, Οργανωτικός Γραμματέας και Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΔΕΚ Αμμοχώστου, Βουλευτής του Κινήματος για 3 πενταετίες, Αντιπρόεδρος του Κινήματος, θεωρείται από τον κ. Σιζόπουλο ότι επέστρεψα από το πουθενά, το αφήνω στην κρίση των μελών και των στελεχών του Κινήματος.

-Σε σχέση με την πιο πάνω κατηγορία, είχε πει πως σας προσέγγισε έτσι ώστε να βρίσκεστε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές και εσείς αρνηθήκατε, λέγοντας πως λόγω της εργασίας σας δεν μπορείτε να συμμετάσχετε. Και τίθεται το ερώτημα: Σήμερα άλλαξε κάτι, σε σχέση με την εργασία σας και διεκδικείτε την προεδρία του κόμματος;

Οι αποφάσεις του καθενός, πάντοτε λαμβάνονται αναλόγως των οικογενειακών και των επαγγελματικών συνθηκών του και αυτό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να αφοσιωθεί στα καθήκοντα του. Να θυμίσω ότι κατά την 15ετή παρουσία μου στο αξίωμα του Βουλευτή του Κινήματος, παρόλο του ότι δεν υπήρχε το ασυμβίβαστο για άσκηση επαγγέλματος, είχα αφοσιωθεί στο λειτούργημα το οποίο ασκούσα χωρίς να ασχολούμαι με οτιδήποτε άλλο.  

Δηλαδή εάν τότε οι πιο πάνω υποχρεώσεις μου δεν μου το επέτρεπαν, είναι απαγορευτικό σήμερα να διεκδικήσω ένα αξίωμα στην ηγεσία του Κινήματος;  Έχω να δηλώσω στα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος ότι στην περίπτωση που θα με τιμήσουν με την ψήφο τους και αναδειχθώ στην θέση του Προέδρου, θα αφιερωθώ εξολοκλήρου στα καθήκοντα μου αυτά μη ασκώντας οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.  

-Είδαμε τις τελευταίες ημέρες δημόσιες παρεμβάσεις τόσο από τον τέως πρόεδρο του κόμματος και τον βουλευτή Πάφου, Ηλία Μυριάνθους. Να θεωρήσουμε πως αμφότεροι θα στηρίξουν την υποψηφιότητά σας στις εκλογές;

Είναι δικαίωμα του κάθε στελέχους του Κινήματος και ιδιαίτερα ενός τέως Προέδρου , όπως και εν ενεργεία Βουλευτών του Κινήματος να κάνουν τις δικές τους δημόσιες παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν την λειτουργία και γενικότερα ότι αφορά το Κίνημα. Εάν οι θέσεις τους συμπίπτουν, ή σε ένα μεγάλο βαθμό αναφέρονται σε θέματα τα οποία ανέδειξα και εγώ προσωπικά με τις δικές μου παρεμβάσεις, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη στήριξη της υποψηφιότητας μου. Θα ήταν φυσικά τιμή μου και θεμιτό η υποψηφιότητα μου να τύχει της τιμητικής στήριξης από το οποιοδήποτε υψηλόβαθμο στέλεχος , τα απλά στελέχη, όπως και τα απλά μέλη του Κινήματος.

-Ένα από τα πολλά επεισόδια που προκάλεσαν τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα, ήταν και η διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη. Θα εξετάσετε την αποκατάσταση της κομματικής του ταυτότητας σε περίπτωση που εκλεγείτε;

Με τον Δημήτρη Παπαδάκη μεγαλώσαμε μαζί στην Σ.Ν. ΕΔΕΝ και μετέπειτα συνεργαστήκαμε ως στελέχη μέσα στο ίδιο το Κίνημα. Δεν προσωποποιώ το θέμα και δηλώνω ότι οποίος και να ήταν ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος δεν θα έπρεπε, ιδιαίτερα για τους λόγους τους οποίους είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος και αυτοί που έλαβαν την απόφαση, να προχωρήσουν στην διαγραφή του. Θεωρώ ότι τέτοιους είδους πράξεις μόνο ζημιά προκαλούν στο Κίνημα. Όταν κάποιος φέρει τον τίτλο του Ηγέτη, θα πρέπει να έχει και τον τρόπο διαχείρισης πιθανών σοβαρών προβλημάτων.

Η λύση δεν είναι η διαγραφή, αλλά η επίλυση της διαφοράς εντός του Κινήματος. Να τονίσω ότι δεν διεγράφη μόνο ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης από το Κίνημα, αλλά και άλλες δεκάδες και εκατοντάδες στελέχη και μέλη του Κινήματος, όπου τα περισσότερα δεν γνωρίζουν για την διαγραφή τους, γιατί όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω κανένας δεν τους ενημέρωσε.

Πως είναι δυνατό να απευθύνεσαι στην κοινωνία για να στηρίξει το Κίνημα, να ζητάς την ένταξη σ’ αυτό καινούριων ανθρώπων και να μην κάνεις την αρχή από αυτούς οι υπηρέτησαν το Κίνημα, διαθέτοντας  χρόνο, κόπο και μεγάλο μέρος της ζωής τους σ’ αυτό;

Στην περίπτωση την οποία τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος με τιμήσουν και με αναδείξουν στην θέση του Προέδρου του Κινήματος, θα ξεκινήσει μια εκστρατεία προσέγγισης όλων αυτών των στελεχών και όσοι από αυτούς το επιθυμούν, τότε με θετική απόφαση των συλλογικών οργάνων του Κινήματος θα επανενταχθούν στο Κίνημα.

-Δεν θεωρείτε ότι η κατάσταση στο κόμμα ξέφυγε και η εικόνα που βγάζει προς τα έξω, μόνο ζημιά κάνει, με την ευθύνη να βαραίνει και τις δύο πλευρές; Δεν υπήρχε τρόπος όλα αυτά τα ζητήματα που προέκυψαν να λύνονταν εσωκομματικά;

Συμφωνώ μαζί σας, ότι η σημερινή εικόνα που εκπέμπει το Κίνημα είναι εικόνα αποψίλωσης κάτι το οποίο σίγουρα ευθύνη δεν φέρουν οι δύο πλευρές. Ευθύνη φέρει η πλευρά η οποία ηγείται του Κινήματος τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά τα προβλήματα να έχουν δημιουργηθεί και να βγει στην επιφάνεια τους τελευταίους δύο μήνες που εγώ έχω εξαγγείλει την υποψηφιότητα μου. Μόνοι σας έχετε αναφέρει στο πιο πάνω ερώτημα σας την διαγραφή του Ευρωβουλευτή του Κινήματος. Μια ιστορία η οποία έφτασε στις κατασκοπεύσεις, στα δικαστήρια, και να είναι πρώτο θέμα στην δημοσιότητα για πάρα πολύ καιρό. Φέρω γι’ αυτό ευθύνη εγώ ή αυτός που ηγείται το Κινήματος;

Να σας θυμίσω ότι ο τέως Οικονομικός Διαχειριστής είχε αποσπάσει κομματικά χρήματα για όφελος των ιδιωτικών του επιχειρήσεων. Πρώτον, μήπως εγώ ήμουν αυτός ο οποίος δεν ασκούσα τον νενομισμένο έλεγχο στα οικονομικά του Κινήματος ως επικεφαλής και δεύτερο ήμουν εγώ που προσπάθησα να καλύψω αυτό το σκάνδαλο λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν υπήρξε υπεξαίρεση χρημάτων και ότι το θέμα είναι λήξαν; Ας το κρίνει το κάθε στέλεχος και μέλος του Κινήματος.

Μήπως είμαι εγώ που υπέγραψα συμφωνία για την πώληση του ιστορικού Κινήματος της ΕΔΕΚ Πάφου, όπως επίσης για ενοικίαση της ιστορικής πολυκατοικίας του ηγέτη μας Βάσου Λυσσαρίδη, για 99 χρόνια με αντίτιμο 3100 Ευρώ τον μήνα; Φυσικά είναι ο νυν Πρόεδρος μαζί με τον τέως Οικονομικό Διαχειριστή. Καμία από αυτές τις συμφωνίες μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου ή άλλου συλλογικού οργάνου του Κινήματος μας. Και από ότι καταλαβαίνετε κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Τίθεται ένα μεγάλο ερωτηματικό, γιατί;

Μήπως είμαι εγώ που αρνούμαι στην έκκληση εκατοντάδων μελών και στελεχών του Κινήματος για να υπάρξει σύγκριση των δύο Μητρώων όπως έχω προαναφέρει πιο πάνω, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα έντιμο και χωρίς αμφισβήτηση εκλογικό συνέδριο;  

Ως συμπέρασμα όλων αυτών και πολλών άλλων, ευθύνη φέρει αυτός που ηγείται και όχι κάποιος ο οποίος εξήγγειλε την υποψηφιότητα του για ένα κομματικό αξίωμα.

-Δεν σας φοβίζει η επόμενη μέρα; Θεωρείτε πως υπάρχει τρόπος η ΕΔΕΚ να βγει κερδισμένη από αυτή την εκλογική διαδικασία; Βρισκόμαστε ενάμισι μήνα πριν το Συνέδριο και ήδη έχουν ειπωθεί βαριές κουβέντες και από τις δύο πλευρές. Μετά το Συνέδριο θα επιδιώξετε τη συμφιλίωση;

Στόχος και σκοπός μου ήταν είναι και παραμένει η ενότητα και η συμφιλίωση μέσα στο Κίνημα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει την συναγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα μας. Ο ουσιαστικότερος λόγος , όπου εγώ ποτέ μου δεν αποδέχθηκα και ούτε θα αποδεχθώ, είναι η ταυτοποίηση των μελών του Κινήματος. Δηλαδή το να χωρίζουμε τα μέλη του Κινήματος σε ομάδες του Βαρνάβα, του Σιζόπουλου, του Παπαδάκη, ή του οποιουδήποτε άλλου. Για μένα όλα τα μέλη και στελέχη του Κινήματος είναι Εδεκίτες οι οποίοι ο καθένας με τον δικό του τρόπο έχει προσφέρει στο κόμμα, και αυτό πρέπει να του αναγνωρίζεται.

Εάν και εφόσον τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος με τιμήσουν με την ψήφο τους και με αναδείξουν στην θέση του Προέδρου, αμέσως το πρώτο πράγμα που θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε, είναι η προσέγγιση των αποστασιοποιημένων μελών και στελεχών, είναι η επικοινωνία με τους συναγωνιστές οι οποίοι έφτασαν ακόμη στο σημείο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές να μην παν καν στις κάλπες, όπως επίσης θα αγκαλιάσουμε το κάθε μέλος και στέλεχος το ίδιο.

Για μένα δεν υπάρχουν οι “δικοί μου” και  οι “δικοί του”. Για μένα υπάρχουμε “εμείς”. Είναι δικαίωμα του κάθε μέλους και στελέχους στις εκλογές να επιλέξουν αυτό που πιστεύουν ότι μπορεί να επανενώσεις το Κίνημα. Στην περίπτωση εκλογής μας τα στελέχη και τα μέλη τα οποία θα στηρίξουν τον ανθυποψήφιο μου θα είναι το ίδιο με τα στελέχη και τα μέλη που στήριξαν εμένα. Γιατί όλοι μας είμαστε Εδεκίτες.

Παρόλη την δικαιολογημένη απογοήτευση η οποία επικρατεί σε αρκετά μέλη και στελέχη του Κινήματος, είμαι αισιόδοξος βάση των όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, ότι το Κίνημα μας μπορεί να επανενωθεί, να δυναμώσει και να πάει μπροστά. Αυτός είναι και ο μοναδικός στόχος που έθεσα ενώπιον μου όταν αποφάσισα να εξαγγείλω την υποψηφιότητα μου.

-Είστε αισιόδοξος ότι τα μέλη του κόμματος, θα στηρίξουν την υποψηφιότητα σας; Ποια μηνύματα λαμβάνετε από τις επαφές σας;

Είμαστε επι καθημερινής βάσης σε επαφή με αρκετά μέλη και στελέχη του Κινήματος. Από την περασμένη Τετάρτη αρχίσαμε τις ανοικτές συγκεντρώσεις ενώπιον των μελών και των στελεχών του Κινήματος. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η υποψηφιότητα μας θα τύχει της στήριξης. Μέσα από την επαφή που έχουμε με τους συναγωνιστές μας βγάζουμε το συμπέρασμα ότι όλοι ζητούν την επανένωση του Κινήματος, την επαναφορά της συναγωνιστικότητας και της αλληλεγγύης ανάμεσα μας, όπως επίσης θέλουν ένα Ηγέτη ο οποίος να εφαρμόζει την πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά, όπως και στα διαδραματιζόμενα εντός του Κινήματος. Θέλουν ένα Ηγέτη ο οποίος να μην προσπαθεί να καλύψει οικονομικές ατασθαλίες, ο οποίος με την συμπεριφορά του να μην διαχωρίζει τα μέλη του Κινήματος σε “δικούς του” και στους “άλλους”. Θέλουν ένα Ηγέτη ο οποίος να έχει επαφή με την βάση του Κινήματος και με την ίδια την κοινωνία.

-Ο Μαρίνος Σιζόπουλος περιέγραψε τις προηγούμενες ημέρες τα οικονομικά δεδομένα που αντιμετώπισε όταν αναλάμβανε το κόμμα πριν έξι χρόνια. Μετά την παραίτηση Ομήρου ήσασταν κοντά στο κόμμα. Είχατε εικόνα για την οικονομική κατάσταση που περιέγραψε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ;

Πρώτα από όλα θα ήθελα να θυμίσω ότι κατά την διάρκεια την οποία αναφέρεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος, προσωπικά ήμουν Αντιπρόεδρος του Κινήματος και ο ίδιος Αναπληρωτής Πρόεδρος. Αντιλαμβάνομαι ότι όταν κάποιος είναι μέλος της ηγεσίας, και ιδιαίτερα Αναπληρωτής Πρόεδρος φέρει εξίσου συλλογική ευθύνη για το ότι συμβαίνει μέσα στο Κίνημα. Δεν έχω ενώπιον μου τις οικονομικές καταστάσεις των τότε χρόνων για να κάνω αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς,  όμως μετά βεβαιότητας το χρέος το οποίο ως Κίνημα  διατηρούσε δεν άγγιζε κατά πολύ το ποσό το οποίο αναφέρει σήμερα ο Μαρίνος Σιζόπουλος.  Παρουσιάζει ως επίτευγμα την διευθέτηση του χρέους. Δεν μας λέει πως ; Εάν αυτό γίνεται με το να πουλάς περιουσιακά στοιχεία του Κινήματος ,όπως το ιστορικό κτίριο της ΕΔΕΚ στην Πάφο, θεωρώ ότι αυτό δεν είναι επίτευγμα.

-Πέραν από τις διαφορές που υπάρχουν για τα εσωκομματικά ζητήματα, με τη σημερινή ηγεσία έχετε και πολιτικές διαφορές; Θεωρείτε πως το κόμμα έχασε τον δρόμο του;

Όσο αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα στα οποία αναφέρεστε σίγουρα υπάρχουν διαφορές στην διαχείριση του Κινήματος. Στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το Κίνημα τα τελευταία χρόνια, χάνοντας την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα. Είμαστε το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Κύπρου .Είμαστε το δημιούργημα του Βάσου Λυσσαρίδη του Σοσιαλιστή Ηγέτη που άφησε την σφραγίδα του στην ιστορία αυτού του τόπου κι’ εμείς έχουμε την υποχρέωση να την σεβαστούμε και να την συνεχίσουμε. Υπάρχει ιδεολογικοπολιτική χάλκευση. Δεν είμαστε εκείνο το Σοσιαλιστικό Κίνημα που αναμένει ο κυπριακός λαός. Οι σοσιαλιστές ηγέτες δεν είναι κλειστοί μέσα στα γραφεία, αλλά είναι έξω μέσα στον κόσμο, μαζί με τον κόσμο, δίπλα στον κόσμο. Ως σοσιαλιστές είμαστε ταγμένοι να υπερασπιζόμαστε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του λαού. Είμαστε ένα κόμμα που σήμερα βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της στείρας αντιπολίτευσης, όμως δεν υιοθετώ την ερμαφρόδιτη αντιπολιτευτική στάση την οποία το Κίνημα μας τηρεί τα τελευταία χρόνια έναντι πολύ σημαντικών θεμάτων που άπτονται βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας.

Δυστυχώς χάσαμε τον προσανατολισμό μας και καταντήσαμε το Κίνημα ως μια εταιρεία με ανθρώπους οι οποίοι να λυμαίνονται τα οικονομικά του, να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, να έχουν εξουσίες αναρμόδια πρόσωπα, λειτουργώντας μη σεβόμενοι τα συλλογικά όργανα του Κινήματος. Άντι στο λεξιλόγιο μας να υπάρχουν οι λέξεις, συναγωνιστικότητα, αλληλεγγύη, τις αντικαταστήσαμε με τις λέξεις διαγραφή, οικονομικές ατασθαλίες, καταγγελίες, αποστασιοποίηση.

-Σε σχέση με κάποιες αποφάσεις που λήφθηκαν από την ΕΔΕΚ με τον Μαρίνο Σιζόπουλο στην εξουσία. Πώς αξιολογείτε τη στάση που κράτησε στο θέμα του προϋπολογισμού πέρυσι, αλλά και το θέμα του Κυπριακού με την συνεδριακή απόφαση για απόρριψη της ΔΔΟ ως βάσης λύσης του Κυπριακού.

Όσο αφορά το θέμα του προϋπολογισμού έγινε μεγάλη συζήτηση. Δεν ήμουν μέρος αυτής της συζήτησης για να γνωρίζω 100% τι έχει διενεχθεί. Η πάγια στάση η οποία διατηρούσαμε ως ΕΔΕΚ ήταν η καταψήφιση του Προϋπολογισμού, εκτός από κονδύλια που αφορούσαν την άμυνα και κάποια άλλα μεμονωμένα. Θεωρώ ότι η στάση που τήρησε η ΕΔΕΚ ήταν μια στάση πιθανόν, αναγκαιότητας. Επαναλαμβάνω δεν ήμουν μέρος της όλης διαδικασίας για να μπορώ να τοποθετηθώ πλήρως αντικειμενικά. Αυτό που μπορώ να πω όμως με βεβαιότητα είναι ότι η Κυβέρνηση στο ουσιαστικότερο θέμα το οποίο είχε δεσμευτεί έναντι της ΕΔΕΚ ήταν η κατάθεση στην Βουλή νομοσχεδίου που αφορούσε το δικαίωμα το να απευθύνονται οι πολίτες των οποίων ήταν υπό δήμευση η πρώτη τους κατοικία, στο δικαστήριο και μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο θα έπρεπε να παγιοποιείται η διαδικασία της δήμευσης. Κάτι το οποίο αρχικά η Κυβέρνηση κατέθεσε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, και όταν και εφόσον θα τεθόταν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση, μερικές ώρες πριν το απέσυρε, αφήνοντας πλήρως εκτεθειμένη την ΕΔΕΚ έναντι του λαού.

Όσο αφορά την ΔΔΟ έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές ότι όπου προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτό το σύστημα, οι λαοί βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση. Άρα δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια λύση που να έχει ως βάση της την ΔΔΟ. Όμως, η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε ένα ομόσπονδο κράτος, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από μια εξωτερική πολιτική, μια οικονομία, ένα λαό, χωρίς διαχωρισμούς βάση της θρησκευτικής ή εθνικής προέλευσης, όπως επίσης θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ποιος από εμάς, δεν θα αποδεχόταν ένα ομόσπονδο κράτος, τύπου Αμερικής, Βελγίου, Γερμανίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024