Με σπασμένα φρένα στον πιο απότομο κατήφορο της ιστορίας της

Ο πάλαι ποτέ υπερήφανος κόσμος της ΕΔΕΚ, παρακολουθεί εμβρόντητος, τον κατήφορο που προκάλεσε η εσωκομματική κρίση στο κόμμα, το οποίο ουσιαστικά διασπάστηκε στα δύο και καθημερινά παίζονται νέα επεισόδια, που αδυνατεί να παρακολουθήσει και να πιστέψει πως συμβαίνουν σε προβολή. 

Μετά τις ευρωεκλογές ήταν το σίριαλ Παπαδάκη με τα γνωστά γεγονότα που οδήγησαν στην διαγραφή του, με τον ίδιο να προσφεύγει στα Δικαστήρια και να κάνει λόγο για στημένες δίκες από τα όργανα του κόμματος. Μετά ήταν το μίνι σίριαλ με τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και τον Γιώργο Βαρνάβα να παραιτείται, λόγω διαφωνιών με την ηγεσία για το ψηφοδέλτιο της Αμμοχώστου. 

Υποψήφιοι του κόμματος στη Λεμεσό αποχώρησαν και προσχώρησαν σε άλλα ψηφοδέλτια, με την ΕΔΕΚ ωστόσο να αυξάνει τους βουλευτές της, να βγάζει μετά από δεκαετίες βουλευτή στην Επαρχία Λάρνακας, αλλά να βλέπει την εκλογική της δύναμη να συρρικνώνεται. 

Μετά τις βουλευτικές, όλοι πίστεψαν πως τα πέτρινα χρόνια της εσωστρέφειας πέρασαν, όμως μια σειρά από γεγονότα, προλείαναν το έδαφος για τον σημερινό εμφύλιο. Η πρόθεση του Γιώργου Βαρνάβα να διεκδικήσει για ακόμα μια φορά την προεδρία του κόμματος, ήταν η αφορμή για να αρχίσει η δημιουργία των δύο στρατοπέδων. Κόντρες και διαφωνίες που για ένα διάστημα μπήκαν στο μπαούλο, βγήκαν ξανά στην επιφάνεια και μαζί ακονίσαν τα μαχαίρια μιας εσωκομματικής διαμάχης που οι ρίζες της είναι ιδιαίτερα βαθιές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σιζόπουλος προκαλεί Ομήρου, ΕΔΕΚ κατά 607... Βαθαίνει ο εμφύλιος

Η επανεμφάνιση Ομήρου

Οι επιταγές του Γιώργου Κουττούκη ήταν η πρώτη αφορμή για να εμφανιστούν τα σημάδια του επικείμενου εμφυλίου. Μάζεμα υπογραφών, οργιώδες παρασκήνιο, πισώπλατες μαχαιριές οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του τέως οικονομικού διευθυντή του Κινήματος και στην παραδοχή του λάθους από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος ωστόσο βρήκε ευκαιρία για να υπενθυμίσει σε όλους, την κακή οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στο κόμμα, όταν το παραλάμβανε το 2015. 

Μια κατάσταση την οποία περιέγραψε στον REPORTER την περασμένη Κυριακή και υποχρέωσε τον Γιαννάκη Ομήρου που αποφεύγει όπως η γάτα το ποντίκι να τοποθετείται δημόσια για τα τεκταινόμενα στο κόμμα από τότε που έφυγε, να σπάει τη σιωπή του και να εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου. Ο Γιαννάκης Ομήρου σπάνια έκανε τοποθετήσεις για το κόμμα δημόσια και ειδικά για τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ωστόσο τα όσα του καταλόγισε για την κατάσταση που άφησε πίσω του φεύγοντας ο σημερινός πρόεδρος της ΕΔΕΚ τον ανάγκασαν να απαντήσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση Ομήρου για συνέντευξη Σιζόπουλου σε REPORTER-«Ψεύδεται ασύστολα»

«Ο θλιβερός κατήφορος του κ. Σιζόπουλου δεν έχει τέλος. Παρέλαβε ένα κόμμα με αξιοπιστία στο εσωτερικό και κύρος στο εξωτερικό και το οδήγησε στις δικαστικές αίθουσες, σε αστυνομικές έρευνες και στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Διχασμός, διαγραφές, αδρανοποίηση και περιθωριοποίηση ιστορικών στελεχών και χάλκευση του μητρώου μελών», έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Ομήρου. Βέβαια ο Μαρίνος Σιζόπουλος επανήλθε και προκάλεσε τον Γιαννάκη Ομήρου σε δημόσια συζήτηση, όπου θα καταθέσει στοιχεία για τα όσα περιέγραψε στον REPORTER.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΣιζόπουλος: Στόχος τους να χτυπηθώ προσωπικά, πού ήταν τόσα χρόνια ο Βαρνάβα;

Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις από τα ενδότερα του κόμματος, μας περιέγραφαν τις προηγούμενες ημέρες την υποβόσκουσα κόντρα των δύο από τότε που πρόεδρος ήταν ακόμα ο Γιαννάκης Ομήρου, με τις σχέσεις τους είναι οριακές. Εξάλλου στελέχη που βρίσκονται ακόμα και σήμερα στην πρώτη γραμμή, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις προσπάθησαν και προσπαθούν με κάθε ευκαιρία, να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή του Μαρίνου Σιζόπουλου. 

Έδωσε τον ρυθμό η Λάρνακα

Παράλληλα με το μέτωπο Σιζόπουλου-Ομήρου που ξέσπασε με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου της ΕΔΕΚ, την Κυριακή ξέσπασε άλλο ένα μέτωπο, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι έλεγαν πως κατά τη διάρκεια των Εκλογικών Επαρχιακών Συνδιασκέψεων, θα δοθούν κάποιες από τις πιο σημαντικές μάχες του εμφυλίου. Κατά την πρώτη Επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Λάρνακας, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, υπήρξε ένταση, όταν το κόμμα υπέδειξε στην Εφορευτική Επιτροπή πως θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία, διότι δεν μπορούν να ψηφίζουν για την Επαρχία Λάρνακας, μέλη που είναι γραμμένα στην Επαρχιακή της Αμμοχώστου ως πρόσφυγες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Ευαγγελίδης νέος πρόεδρος της Επαρχιακής ΕΔΕΚ στη Λάρνακα-Πρώτη νίκη Βαρνάβα

Η απόφαση αυτή που σύμφωνα με τις καταγγελίες της πλευράς Ευαγγελίδη, δηλαδή του ενός εκ των δύο υποψηφίων για τη θέση του Επαρχιακού, (σ.σ. ο δεύτερος ήταν ο Διομήδης Διομήδους) ήταν αντίθετη με τα όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση του κόμματος για τις επαρχιακές συνδιασκέψεις. Ειδικότερα με βάση την ανακοίνωση του κόμματος, «τα μέλη του Κινήματος που είναι πρόσφυγες και είναι εγγεγραμμένα στις επαρχίες   Κερύνειας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας, δικαιούνται να ψηφίσουν στις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις, είτε στην Επαρχιακή Οργάνωση που είναι εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες, είτε στην Επαρχιακή Οργάνωση διαμονής τους, σύμφωνα με την διεύθυνση που είναι καταχωρημένη στο Μητρώο του Κινήματος. Η ψήφος τους θα καταμετρηθεί στην επαρχία την οποία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Όπως κατήγγειλε ο κ. Ευαγγελίδης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος παρενέβη στη διαδικασία και ζήτησε να διακοπεί η ψηφοφορία υποδεικνύοντας πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ψηφίζουν στην κάλπη της Λάρνακας. Για το θέμα εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από την επιτροπή διαπιστευτηρίων. Τελικά ο κ. Ευαγγελίδης ο οποίος προέρχεται από τη νεολαία του κόμματος και στηρίζει την υποψηφιότητα Βαρνάβα, επικράτησε με μικρή διαφορά του Διομήδη Διομήδους που επαναδιεκδικούσε. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του ο κ. Ευαγγελίδης πριν κλείσουν οι κάλπες, ανέφερε πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, μετά την παρέμβαση Σιζόπουλου θα το αμφισβητήσει, ωστόσο μετά την επικράτηση του, επικράτησαν και δεύτερες σκέψεις. 

Μητρώο μελών και πόλεμος εντυπώσεων

Την ίδια ώρα, συντηρείται και το θέμα του μητρώου μελών του κόμματος, αφού ακόμα και χθες 607 μέλη του Κινήματος, αριθμός καθόλου αμελητέος με μπροστάρη των βουλευτή Πάφου του κόμματος, Ηλία Μυριάνθους, υπογράφουν ένα επιθετικό κείμενο που κάνει λόγο για κατήφορο δίχως τέλος και αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ζητά με τον πιο επιτακτικό τρόπο,« να αποκατασταθούν όλοι οι παράνομα διαγραφέντες και να επανεγγραφούν στο μητρώο, εκτός από όσους ζητήσουν να μην περιληφθούν. Δεν έχει επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα η διαγραφή μελών. Ζητούμε να ενημερωθούν άμεσα όσοι έχουν διαγραφεί και να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό, για όλους όσοι παράτυπα έχουν συμπεριληφθεί στο μητρώο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με μπροστάρη τον Μυριάνθους 607 Εδεκίτες καρφώνουν Σιζόπουλο-«Στημένο συνέδριο»

Το εν λόγω μανιφέστο υπογράφουν και ιστορικά στελέχη του κόμματος και έχει ιδιαίτερη σημασία, ενώ είναι άξιο αναφοράς πως τα εν λόγω μέλη, δεν δηλώνουν με κανένα τρόπο τη στήριξη τους στον Γιώργο Βαρνάβα. Όπως ήταν φυσικό η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου, απορρίπτει τα αιτήματα των 607 υποδεικνύοντας πως το αίτημα για αναβολή του Εκλογικού Συνεδρίου είναι αντίθετο τόσο με το Καταστατικό όσο και με την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου 2021 για την σύγκλησή του.

Μάλιστα επιτίθεται σε κάποιους από τους υπογράφοντες το κείμενο, σημειώνοντας πως κάποια από τα άτομα που υπογράφουν το αίτημα για αναβολή του Συνεδρίου και είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όχι μόνο δεν διαφώνησαν αλλά αντίθετα ψήφισαν υπέρ της πρότασης για σύγκληση του Συνεδρίου. 

Μάλιστα σημειώνεται πως σημαντικός αριθμός από τους υπογράφοντες απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις δραστηριότητες του κόμματος. Κάποιοι μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο υπονόμευσαν δημόσια το κόμμα με διάφορους τρόπους, ενώ τονίζεται ότι μεγάλος αριθμός μελών που φέρονται να έχουν υπογράψει, επικοινώνησαν με τα γραφεία του Κόμματος και δήλωσαν πως ουδέποτε έχουν συμμετάσχει στην εν λόγω πρωτοβουλία ή έχουν υπογράψει την διακήρυξή της.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του και ο Μαρίνος Σιζόπουλος συμμετείχε σε αυτή τη μάχη εντυπώσεων δίνοντας στη δημοσιότητα λίστα με 162 υποστηρικτές του. Το σίγουρο είναι πως το κόμμα, εάν δεν αλλάξει κάτι και αν δεν υπάρξει μια σημαντική παρέμβαση από πρόσωπα κοινής αποδοχής για εκτόνωση της κρίσης, η κατάσταση, όσο κοντοζυγώνουν οι μέρες του Εκλογικού Συνεδρίου, θα εκτραχυνθεί και η ΕΔΕΚ θα βγει αποδυναμωμένη, διασπασμένη και θα εισέλθει στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας της, λίγους μόνο μήνες μετά τον θάνατο του ιστορικού της ηγέτη. 

Δειτε Επισης

Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου