Έκανε ένα βήμα πίσω ή φύλαξε για επιδόρπιο τις προκλήσεις ο Ερντογάν;

Στο τέλος της σημερινής ημέρας θα διαφανεί αν οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν χθες, μετά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στη ψευδοβουλή θα επιβεβαιωθούν ή αν ο Ταγίπ Ερντογάν κρατάει για επιδόρπιο τις σημαντικές ανακοινώσεις που θα μεταβάλουν οριστικά το status quo της περίκλειστης πόλη της Αμμοχώστου. 

O Ταγίπ Ερντογάν κόντρα στις πληροφορίες που τον ήθελαν να κάνει όλες τις σημαντικές ανακοινώσεις που είχε να κάνει από το βήμα της ψευδοβουλής, περιορίστηκε στην επανάληψη του γνωστού ποιήματος για το Κυπριακό περί λύσης δύο κρατών καθώς και σε κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με τη δημιουργία νέων κυβερνητικών κτηρίων στο ψευδοκράτος. 

Ούτε για ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, ούτε για κάλεσμα των Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν στις περιουσίες τους στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό κατοχική διοίκηση, ούτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους με οποιοδήποτε τρόπο. Η ομιλία του αναντίρρητα ήταν κατώτερη των προσδοκιών του εσωτερικού ακροατηρίου που ήθελε να ικανοποιήσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άσφαιρος ο Ερντογάν στη ψευδοβουλή-Περιορίστηκε στο πολυπαιγμένο παραλήρημα

Περήφανος για την εισβολή, ανένδοτος για Κυπριακό  
Σε σχέση με το Κυπριακό ο Ερντογάν δήλωσε πως στηρίζει πλήρως την πρόταση του κατοχικού ηγέτη για λύση δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών και επανέλαβε την πρότασή του για πραγματοποίηση Διεθνούς Φόρουμ για την ανατολική Μεσόγειο.

Στην υπόθεση της Κύπρου, είπε, η κόρη πατρίδα με την μητέρα πατρίδα και το μεγάλο τουρκικό έθνος «είναι ένα». Το στήριγμα αυτής της υπόθεσης είναι «οι μάρτυρες μας, οι βετεράνοι μας, οι γενναίοι μουτζαχεντίν που σκότωσαν για να σκοτωθούν για την πατρίδα τους», πρόσθεσε. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι 498 είναι οι νεκροί «ήρωες που έδωσε η Τουρκία στην ειρηνευτική επιχείρηση του 1974», όπως αποκάλεσε την εισβολή, και οι Τ/κ έχασαν 270 «τέκνα τους, τα 70 ήταν μουτζαχίτ (πολεμιστές)». Συνολικά, είπε, 1672 Τ/κ αδέρφια τους έχασαν τη ζωή τους.

Προσκαλούμε αυτούς που ασχολούνται με το Κυπριακό μόνο από τη σκοπιά ενός συγκεκριμένου λόμπι εδώ και χρόνια, να δουν την αλήθεια στο νησί και να πάρουν θέση σύμφωνα με την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Το ποιος έχει την νοοτροπία του εισβολέα στην Κύπρο είναι γνωστό, συνέχισε, αναφέροντας ότι οι Ε/κ, που «δεν δίστασαν να επιτεθούν στην τιμή, τη ζωή και την περιουσία των γειτόνων τους Τ/κ με τη βοήθεια της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, δεν έχουν δει ποτέ τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους εταίρους τους». Μπροστά σε αυτή την «καταπίεση των Ε/κ», είπε, η μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν άφησε μόνους τους τους Τ/κ και ως Τουρκική Δημοκρατία από το 1974, σε συνεργασία με το ψευδοκράτος εφαρμόζουν μια πολιτική επικεντρωμένη στη λύση.

 «Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν έμεινε κάτι που να μην έχει συζητηθεί. Η ε/κ πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και τους Τ/κ ως  μειονότητα και αυτά τα κενά όνειρα φέρνουν τη μη λύση. Η νοοτροπία που κατέρρευσε την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963, απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004, σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα το 2017, δεν έχει αλλάξει καθόλου, είναι ίδια», υποστήριξε.

Η ίδια νοοτροπία, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, κρύβεται τώρα πίσω από τα ψηφίσματα των ΗΕ και υπερασπίζεται την ομοσπονδία που απέρριπτε για χρόνια, αλλά συνεχίζει την ανειλικρινή στάση της. «Πλέον εμείς δεν είναι εφικτό να τους πιστέψουμε και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες στο νησί. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστοί λαοί. Και η διεθνής κοινότητα αυτή την πραγματικότητα θα την δει αργά ή γρήγορα», ισχυρίστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποσβολωμένοι μπροστά στον Σουλτάνο-Το μοτίβο προκλήσεων και όσα θα ακολουθήσουν

Τα... χαρμόσυνα νέα
Τα χαρμοσυνα νέα του Τούρκου Προέδρου περιορίστηκαν στην κατασκευή νέου κτηρίου για την «προεδρία» και νέο «κοινοβούλιο». Τα νέα κτίρια θα κτιστούν σε γη που «ανήκει» στον τουρκικό κατοχικό στρατό, κοντά στον Αγιο Δομέτιο, μαζί με «εθνικό κήπο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Είναι έκφραση του να είσαι «κράτος», ανέφερε ο κ. Ερντογάν που επανέλαβε ότι στηρίζει πλήρως την πρόταση του Τ/κ ηγέτη για λύση δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών και επανέλαβε την πρότασή του για πραγματοποίηση Διεθνούς Φόρουμ για την ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Ο Ερντογάν δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός οτι οι βουλευτές των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης απουσίαζαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τη ψευδοβουλή. «Προσεύχομαι να τους ελεήσει ο Αλλάχ»  και ευχήθηκε επιτυχία σε όλους τους «βουλευτές» που έχουν πάρει την εμπιστοσύνη του κόσμου και βρίσκονται σε αυτό τον «θεσμό» και ειδικά σε όσους ήταν παρόντες σήμερα.

Στην ομιλία του Ερντογάν αντέδρασε η τουρκική αντιπολίτευση με τον αντιπρόεδρο του ρεμπουμπλικανικού κόμματος να σχολιάζει πως δεν αρκεί που τσιμέντωσαν με μπετόν όλη την Τουρκία για να φτιάξουν παλάτια, τώρα ήρθε η σειρά του ψευδοκράτους, ενώ άφησε υπονοούμενα σε σχέση με τις εταιρίες που θα λάβουν τις προσφορές για τη δημιουργία των συγκεκριμένων κτηρίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν θα παραστεί στους εορτασμούς της εισβολής ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Περιμένει η Λευκωσία
Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η Λευκωσία σε σχέση με την μέχρι αυτή την ώρα πορεία της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο ψευδοκράτος. Μιλώντας χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επίσκεψη Ερντογάν, υπέδειξε πως ήταν αναμενόμενη η επανάληψη των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων.

«Θα αναμένουμε την περάτωση της επίσκεψης και εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε και ως προς τις ενέργειες και ως προς τα διαβήματα, τα οποία θα πρέπει να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Αυτό που αναμένει η Λευκωσία για να τοποθετηθεί, είναι τις σημερινές εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου. Αφενός θα διαφανεί αν ο Ταγίπ Ερντογάν υπο την παρασκηνιακή πίεση που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, έκανε ένα βήμα πίσω και δεν θα προβεί στις προκλητικές δηλώσεις που θα δημιουργούσαν νέα τετελεσμένα, ή αν φύλαγε για επιδόρπιο, δηλαδή στο τέλος της 24ωρης παρουσίας του στην Κύπρο και την ημέρα της μαύρης επετείου της εισβολής για να τις κάνει. 

Η σημερινή ημέρα του Ερντογάν
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν προσευχήθηκε στις έξι το πρωί στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν ενώ το πρόγραμμα του περιλαμβάνει συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της εισβολής. Το μεσημέρι ο Τούρκος Πρόεδρος, από ξενοδοχείο του ψευδοκράτους μαζί με τον Τατάρ, θα συμμετέχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας. Αναμένεται ότι μεταξύ άλλων ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μέσω τηλεδιάσκεψης τα εγκαίνια της βόρειας περιφερειακής οδού του ψευδοκράτους, τα εγκαίνια μουσείου στην Κερύνεια, τα εγκαίνια ενός τεμένους στην Αμμόχωστο, ενώ θα τοποθετήσει, πάντα εξ αποστάσεως τον θεμέλιο λίθο για το νέο παλάτι που κτίζει ο Τατάρ για τον ίδιο στον Άγιο Δομέτιο. 

Μένει να διαφανεί αν κατά τη διάρκεια του σόου που στήνεται σε ξενοδοχείο των κατεχομένων, θα περιλαμβάνονται και οι ανακοινώσεις που αφορούν την Αμμόχωστο και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που τις προηγούμενες ημέρες υπό τον τύπο πληροφορίων, ήθελαν τον Τούρκο πρόεδρο να αγγίζει κατά την παράνομη παραμονή του στο ψευδοκράτος. 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία