Άσφαιρος ο Ερντογάν στη ψευδοβουλή-Περιορίστηκε στο πολυπαιγμένο παραλήρημα

Λιτή, χωρίς «χαρμόσυνα» νέα και χωρίς εκπλήξεις ήταν η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στη ψευδοβουλή, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο τις πληροφορίες που τον ήθελαν να ανακοινώνει μια σειρά από αποφάσεις που θα ανέτρεπαν το status quo και θα δημιουργούσαν νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι στηρίζει πλήρως την πρόταση που κατέθεσε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη, ενώ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για νέες πραγματικότητες στο νησί, στη βάση των οποίων θα πρέπει να επικεντρωθούν και οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Ως μια πρώτη ανάγνωση των όσων περιορίστηκε να δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος από τη ψευδοβουλή, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Το πρώτο είναι ο Τούρκος Πρόεδρος να επιφυλάσσεται για τις σημαντικές ανακοινώσεις του σε επόμενες δημόσιες δηλώσεις του τις επόμενες ώρες στο ψευδοκράτος.

Δείτε όλα συνέβησαν από την άφιξη μέχρι την ομιλία Ερντογάν στη Βουλή

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Τούρκο Πρόεδρο να έλαβε σοβαρά υπόψη τις πιέσεις που του ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες τόσο από Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και από υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής Κυβέρνησης. Εξάλλου κατά την ομιλία του έκανε αναφορά τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Ε.Ε. δεν κρατά το λόγο της σε ότι αφορά την Κύπρο, ενώ για τις ΗΠΑ, δήλωσε πως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κάποιοι έχουν ενοχληθεί με τις κινήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό. Μάλιστα κάλεσε τις ΗΠΑ να ερμηνεύσουν το Κυπριακό από τη σκοπιά των πραγματικοτήτων και όχι από τον οτπικό φακό των λόμπι.

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος υπέδειξε πως με τη σημερινή συνεδρία της ψευδοβουλής, «διακηρύσσουμε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια αδελφοσύνη μας με τους Τουρκοκύπριους η οποία αντλείται από τη θυσία και το αίμα των μαρτύρων μας, μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, είτε το θέλουν είτε όχι.

«Η υπόθεση της Κύπρου», είπε, «είναι μια μεγάλη υπόθεση για εμάς. Αποτελεί το επιστέγασμα ενός αγώνα που γράφτηκε με το ηρωικό έπος του 1974». Και πρόσθεσε: Η ύπραξη του ψευδοκράτους, είναι για εμάς πάνω από όλα πολιτικό ζήτημα.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην παρουσία των Αζέρων βουλευτών εντός της ψευδοβουλής, ενώ αναφερόμενος στα καλά νέα, περιορίστηκε να πει πως θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε επενδύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στα κατεχόμενα, ενώ αποκάλυψε πως θα κτιστεί νέο κτήριο για το προεδρικό μέγαρο στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο όπου θα δημιουργηθεί και ο «κήπος του λαού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποσβολωμένοι μπροστά στον Σουλτάνο-Το μοτίβο προκλήσεων και όσα θα ακολουθήσουν

Το πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου

Μετά από την συνεδρία της ψευδοβουλής, ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον εγκάθετο του στο ψευδοκράτος Ερσίν Τατάρ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, ενώ στη συνέχεια θα συναντήσει νέους που ζουν στο ψευδοκράτος. Η μεγάλη φιέστα με τον ποδοσφαιρικό αγώνα, θα πραγματοποιηθεί στις επτά και 30 το βράδυ στο γήπεδο Ατατούρκ. 

Στον ποδοσφαιρικό αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα θα συμμετέχουν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, καθώς και Τούρκοι σούπερ σταρ, όπως επίσης και ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν. Συγκεκριμένα αρχηγός της μιας ομάδας θα είναι ο ΥΠΕΣ της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού και θα συμμετέχουν ο Τούρκος παραγωγός Ατζούν Ιλίτζαλι και οι Τουντζάι Σιανλί, Χαμίτ Αλτίντοπ, Σερντάρ Κουλμπιλγκέ, Χακάν Ουνσάλ (παλιός ποδοσφαιριστής), Χαϊνταρ Αλί Γιλντίζ, Φαρουκ Αταλάι και Σαφφέτ Ακγιούζ (παλιός ποδοσφαιριστής).

Της άλλης ομάδας αρχηγός θα είναι ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ και μαζί του θα παίξουν οι Σαμπρί Σαρίογλου, Εμρέ Ασίκ, Chris Forsberg, Τζενγκίζ Ουζούν, Μ. Κσάπογλου, Μεχμέτ Αουρέλιο, Καντίρ Ινάν και Αϊτζιάν Γιανάτς.

Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα βρίσκεται η εθνική ομάδα μπάσκετ του Κιργιστάν η οποία θα παίξει σε αγώνα με την «εθνική ομάδα» μπάσκετ του ψευδοκράτους. Την ομάδα υποδέχθηκε ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Ερχάν Αρικλί κάνοντας λόγο σε ιστορικές ημέρες καθώς μετά από πολύ καιρό «εθνική ομάδα» του ψευδοκράτους θα παίξει σε αγώνα με την εθνική ομάδα μιας άλλης χώρας και μάλιστα στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ πρώτη φορά στα κατεχόμενα βρίσκονται αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων «θ’ ανοίξουν προς χρήση όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες» και ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει έκκληση στους Ε/κ «να γυρίσετε στα σπίτια σας».

Μετά από τον ποδοσφαιρικό αγώνα, ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Κερύνεια, όπου θα παρακολουθήσει την πανηγυρική τελετή που αποτελεί παράδοση στο ψευδοκράτους και ουσιαστικά αποτελεί αναπαράσταση της απόφασης στο Πέντε Μίλι. 

Η δεύτερη ημέρα της παρουσίας Ερντογάν στο ψευδοκράτος θα ξεκινήσει με προσευχή στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στις έξι το πρωί και θα συνεχισθεί με την παρουσία του στις εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της εισβολής. Το μεσημέρι ο Τούρκος Πρόεδρος, από ξενοδοχείο του ψευδοκράτους, θα συμμετέχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας. Αναμένεται ότι μεταξύ άλλων ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μέσω τηλεδιάσκεψης τα εγκαίνια της βόρειας περιφερειακής οδού του ψευδοκράτους, τα εγκαίνια μουσείου στην Κερύνεια, τα εγκαίνια ενός τεμένους στην Αμμόχωστο, ενώ θα τοποθετήσει, πάντα εξ αποστάσεως τον θεμέλιο λίθο για το νέο παλάτι που κτίζει ο Τατάρ για τον ίδιο στον Άγιο Δομέτιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν θα παραστεί στους εορτασμούς της εισβολής ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Δειτε Επισης

Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές