Αποσβολωμένοι μπροστά στον Σουλτάνο-Το μοτίβο προκλήσεων και όσα θα ακολουθήσουν

Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις, οι βαρύγδουπες δηλώσεις και τα παχιά λόγια από σήμερα περνάνε στην ιστορία. Όλα όσα ήταν να ειπωθούν πριν την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν, λέχθηκαν. Από σήμερα ο λόγος ανήκει στον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος σε ακόμα μια επίδειξη δύναμης, αλλά και πολιτικής και στρατιωτικής υπεροχής θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και θα εξανεμίσει και τις τελευταίες ελπίδες για λύση του Κυπριακού. 

Από τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών σχέσεων. Πρώτο συμπέρασμα, είναι πως παρά το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί πλήρες μέλος της Ε.Ε. κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τυγχάνει της στήριξης και της ανάλογης βοήθειας που θα περίμενε να έχει από συγκεκριμένα κράτη μέλη. 

Δεύτερο συμπέρασμα, είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατίας ως οντότητα απέτυχε να σχεδιάσει και να καθορίσει τις εξελίξεις, έμεινε ουραγός και σήμερα απλά παρακολουθεί αποσβολωμένη και ανήμπορη να αντιδράσει τους Τούρκους να μεταβάλλουν το status quo. 

Τρίτο, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται πως τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα τα πέντε Μονιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιλέγουν να λειτουργούν με καθυστέρηση και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφού δημιουργηθούν τετελεσμένα που δεν μπορούν να ανατρέψουν, περιοριζόμενα σε απλές καταδίκες και ψηφίσματα που ο ΟΗΕ αδυνατεί να υπερασπιστεί και να υλοποιήσει. 

Το πρόγραμμα και οι ανακοινώσεις

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα είναι πολύ βαρυφορτωμένο αφού περιλαμβάνει τη συμμετοχή του σε περισσότερες από δέκα εκδηλώσεις σε λιγότερο από 24 ώρες. 

Η παράνομη άφιξη του στο αεροδρόμιο της Τύμβου αναμένεται αργά το μεσημέρι σήμερα, όπου θα γίνει «επίσημη» υποδοχή του από τον Τατάρ. Στη συνέχεια ο Ερντογάν θα μεταβεί στη ψευδοβουλή, όπου θα συμμετάσχει στην Ολομέλεια από όπου θα ανακοινώσει όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο, τα «χαρμόσυνα νέα». 

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των χαρμόσυνων νέων οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Κάποιες εξ αυτών των θέλουν να ανακοινώνει την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, από τις παράνομες έρευνες των γεωτρύπανων Fatih και Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και νέα οικονομική βοήθεια που θα ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια προς το ψευδοκράτος. 

Στις ανακοινώσεις του αναμένεται να περιλαμβάνεται και ειδικό κεφάλαιο για το ζήτημα της αμυντικής θωράκισης του ψευδοκράτους και που θα σχετίζεται με την παράνομη δημιουργία αεροπορικής βάσης drones στο Λευκόνοικο καθώς επίσης και τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Μπογάζι. 

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις που στη Λευκωσία περιμένουν, σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος στο Βαρώσι, οι πληροφορίες  βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Μάλιστα σύμφωνα με κάποια τουρκοκυπριακά μέσα, στο τελικό πρόγραμμα της παράνομης παραμονής του στα κατεχόμενα, δεν θα επισκεφθεί το Βαρώσι, συνεπώς δεν αποκλείεται οι όποιες ανακοινώσεις του να γίνουν μέσα από τη ψευδοβουλή. 

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της ανριστεράς, θα μποϊκοτάρουν την ομιλία Ερντογάν στη ψευδοβουλή, προκαλώντας αφενός πολιτικό σεισμό στα κατεχόμενα, και αφετέρου την οργή του Ερντογάν, που αναμένεται να σχολιάσει το ζήτημα με έντονο τρόπο, βυθίζοντας οριστικά τις γέφυρες συνεννόησης με τη μεγάλη μάζα των Τουρκοκυπρίων. 

Μετά από την συνεδρία της ψευδοβουλής, ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον εγκάθετο του στο ψευδοκράτος Ερσίν Τατάρ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, ενώ στη συνέχεια θα συναντήσει νέους που ζουν στο ψευδοκράτος. Η μεγάλη φιέστα με τον ποδοσφαιρικό αγώνα, θα πραγματοποιηθεί στις επτά και 30 το βράδυ στο γήπεδο Ατατούρκ. 

Στον ποδοσφαιρικό αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα θα συμμετέχουν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, καθώς και Τούρκοι σούπερ σταρ, όπως επίσης και ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν. Συγκεκριμένα αρχηγός της μιας ομάδας θα είναι ο ΥΠΕΣ της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού και θα συμμετέχουν ο Τούρκος παραγωγός Ατζούν Ιλίτζαλι και οι Τουντζάι Σιανλί, Χαμίτ Αλτίντοπ, Σερντάρ Κουλμπιλγκέ, Χακάν Ουνσάλ (παλιός ποδοσφαιριστής), Χαϊνταρ Αλί Γιλντίζ, Φαρουκ Αταλάι και Σαφφέτ Ακγιούζ (παλιός ποδοσφαιριστής).

Της άλλης ομάδας αρχηγός θα είναι ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ και μαζί του θα παίξουν οι Σαμπρί Σαρίογλου, Εμρέ Ασίκ, Chris Forsberg, Τζενγκίζ Ουζούν, Μ. Κσάπογλου, Μεχμέτ Αουρέλιο, Καντίρ Ινάν και Αϊτζιάν Γιανάτς.

Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα βρίσκεται η εθνική ομάδα μπάσκετ του Κιργιστάν η οποία θα παίξει σε αγώνα με την «εθνική ομάδα» μπάσκετ του ψευδοκράτους. Την ομάδα υποδέχθηκε ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Ερχάν Αρικλί κάνοντας λόγο σε ιστορικές ημέρες καθώς μετά από πολύ καιρό «εθνική ομάδα» του ψευδοκράτους θα παίξει σε αγώνα με την εθνική ομάδα μιας άλλης χώρας και μάλιστα στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ πρώτη φορά στα κατεχόμενα βρίσκονται αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων «θ’ ανοίξουν προς χρήση όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες» και ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει έκκληση στους Ε/κ «να γυρίσετε στα σπίτια σας».

Μετά από τον ποδοσφαιρικό αγώνα, ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Κερύνεια, όπου θα παρακολουθήσει την πανηγυρική τελετή που αποτελεί παράδοση στο ψευδοκράτους και ουσιαστικά αποτελεί αναπαράσταση της απόφασης στο Πέντε Μίλι. 

Η δεύτερη ημέρα της παρουσίας Ερντογάν στο ψευδοκράτος θα ξεκινήσει με προσευχή στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στις έξι το πρωί και θα συνεχισθεί με την παρουσία του στις εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της εισβολής. Το μεσημέρι ο Τούρκος Πρόεδρος, από ξενοδοχείο του ψευδοκράτους, θα συμμετέχουν σε μια σειρά από εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας. Αναμένεται ότι μεταξύ άλλων ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μέσω τηλεδιάσκεψης τα εγκαίνια της βόρειας περιφερειακής οδού του ψευδοκράτους, τα εγκαίνια μουσείου στην Κερύνεια, τα εγκαίνια ενός τεμένους στην Αμμόχωστο, ενώ θα τοποθετήσει, πάντα εξ αποστάσεως τον θεμέλιο λίθο για το νέο παλάτι που κτίζει ο Τατάρ για τον ίδιο στον Άγιο Δομέτιο. 

Μοτίβο προκλήσεων

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία φρόντισαν τις τελευταίες ημέρες να δημιουργήσουν κλίμα και να προϊδεάσουν για το τι θα ακολουθήσει. Με δύο άνευ προηγουμένου προκλήσεις, μια στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Πύργου της Τηλλυρίας, όπου σκάφος του τουρκικού λιμενικού άνοιξε πυρ κατά περιπόλου της Λιμενικής Αστυνομίας και μια χθες στο FIR Λευκωσίας, με δύο τουρκικά F-16 να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο. 

Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επεισόδιο με τα πυρά στον Πύργο Τηλλυρίας, να συνδέεται με την σημερινή παράνομη άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν. 

«Εξαντλούμε κάθε διπλωματική και όχι μόνο δράση τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς φίλιες χώρες, μεταξύ των οποίων τα μόνιμα και μη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιοποιώντας την ίδια ώρα μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που έχουμε αναπτύξει με γειτονικά κράτη και όχι μόνο», σημείωσε χθες σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συγκεκριμένες διπλωματικές προσπάθειες θα αποτρέψουν την έκφραση νέων απειλών εκ μέρους του Ρετζέπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Κύπρο. 

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους