Εκπέμπουν SOS και οι Τουρκοκύπριοι για επίσκεψη Ερντογάν-«Θέλει να μας αφανίσει»

Αγωνία, αναστάτωση και οργή, είναι τα συναισθήματα που επικρατούν, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, από όπου αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις, που θα δημιουργούν νέα τετελεσμένα, θα αλλάζουν ριζικά το status quo και θα δημιουργούν νέες πραγματικότητες που θα εξανεμίζουν και τις τελευταίες ελπίδες για λύση του Κυπριακού.  

Αυτά τα συναισθήματα διακατέχουν κάθε Κύπριο τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα όπως εξηγεί στον REPORTER, o Οζ Καραχάν, πρόεδρος της «Ένωσης Κυπρίων», ανάλογα συναισθήματα νιώθουν και οι Τουρκοκύπριοι, από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος, αφού βλέπουν τη λύση να απομακρύνεται και τον κλοιό του Ερντογάν να σφίγγει ολοένα και περισσότερο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ταλάτ: Με την πολιτική της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι ξεγράφονται

Αναμφίβολα, το σημείο καμπής για τους Τουρκοκύπριους που επιζητούν μια λύση του Κυπριακού, ήταν οι παράνομες εκλογές που όχι άδικα χαρακτηριστήκαν εκλογές νοθείας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να κερδίσει τον Μουσταφά Ακιντζί ο εκλεκτός του, Ερσίν Τατάρ. Από τότε οι ισορροπίες άλλαξαν. Κάθε εμπόδιο που είχε μπροστά του ο Ταγίπ Ερνοτγάν υπερνικήθηκε και πλέον κάνει ότι περνάει από το χέρι του, αφενός για να εξανεμίσει τις όποιες ελπίδες για λύση του Κυπριακού στη βάση της Ομοσπονδίας και αφετέρου να εδραιώσει τον έλεγχο των κατεχομένων, τόσο δημογραφικά, όσο και οικονομικά και πολιτικά.

Αν και στις ελεύθερες περιοχές, η ανησυχία ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων του, επικεντρώνεται στο ζήτημα της Αμμοχώστου, ο Οζ Καραχάν υποδεικνύει πως και οι υπόλοιπες ανακοινώσεις που θα κάνει, θα είναι εξίσου καταστροφικές για το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου, αφού θα αφορούν την έναρξη ενός νέου ρεύματος εποικισμού των κατεχομένων, με ξεκάθαρο στόχο μακροπρόθεσμα οι Τούρκοι να έχουν πλειοψηφία από τους Τουρκοκύπριους, αλλά και τη στρατιωτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους με σημαντικά συστήματα που θα αφορούν την αεροπορία και το ναυτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανιστόρητος ο Τατάρ-«O ελληνικός λαός το χρωστάει στην Τουρκία»

Σύμφωνα με τον Οζ Καραχάν το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε μια μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν, είναι κλίμα ανησυχίας και αγανάκτησης για την κοινωνική και πολιτική καταπίεση που η Τουρκία ασκεί εναντίον τους.

Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2011 εναντίον του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, η προσέγγιση του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της τουρκοκυπριακής κοινότητας έγινε πιο σκληρή με την Τουρκία να εγκαινιάζει τη νέα φάση του παράνομου εποικισμού της, που περιλαμβάνει μεγαλύτερες μεταφορές κεφαλαίων αλλά και εποίκων από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος: Επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα

Σήμερα, σύμφωνα με τον Οζ Καραχάν, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων στις κατεχόμενες περιοχές, είναι παράνομοι έποικοι, των οποίων οι σχέσεις τους με τους Τουρκοκύπριους είναι προβληματικές. Η σύγχρονη και κοσμική κουλτούρα των Τουρκοκυπρίων δέχεται επίθεση από αυτές τις πολιτικές της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει χωρίς δισταγμό να μοιράζει στους έποικους «υπηκοότητες» του ψευδοκράτους με στόχο να δημιουργήσει μια ισχυρή πλειοψηφία που δεν θα επιτρέψει ξανά στους Τουρκοκύπριους να εκλέξουν ηγέτη ο οποίος θα πάει κόντρα στα «θέλω» του Ερντογάν.

Όπως μας εξήγησε ο Οζ Καραχαν, επικεφαλής της «Ένωσης Κυπρίων», τόσο η οργάνωση του όσο και μέσα ενημέρωσης που αντιστέκονται σε αυτά τα φαινόμενα, όπως η εφημερίδα «Avrupa» του Σενέρ Λεβέντ, αποτελούν στόχο, της Τουρκίας και των εποίκων στα κατεχόμενα. Η Ένωση Κυπρίων και η εφημερίδα του Σενέρ Λεβέντ, αποτελούν δυνάμεις που έχουν ως στόχο τους, την ενιαία Κύπρο και επιζητούν την αποκατάσταση της Συνταγματικής Τάξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως επιλογή λύσης του Κυπριακού. Οι συγκεκριμένες απόψεις, είναι αυτές που τις καθιστούν τα μέλη και τους αναγνώστες τους, αντίστοιχα, ως εχθρούς της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγώνας δρόμου σε δύο επίπεδα και τελικές αποφάσεις εκ των υστέρων

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων, σημειώνει ότι μετά το Κρανς Μοντανά η Τουρκία αναθεώρησε τη στάση της απέναντι στην ομοσπονδιακή λύση, αν και ουσιαστικά πρόκειται για τη βάση λύσης που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ίδια.

Οι απειλές εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί για δολοφονία του, αλλά και προς άλλα πρόσωπα που τον στήριζαν, αυξήθηκαν μετά την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στη θέση του κατοχικού ηγέτη. Τελευταίο επεισόδιο του πολέμου που δέχονται πρόσωπα που αντιστέκονται στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερνοτγάν ήταν η άρνηση εισόδου στην Τουρκία ενός από τους συμβούλους του Μουσταφά Ακιντζί , του Αλί Μπιζντέν αλλά και του συγγραφέα Αχμέτ Αν.

Όπως εξηγεί ο Οζ Καραχάν, το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις συγκεκριμένες απαγορεύσεις εισόδου στην Τουρκία, είναι το γεγονός πως δεν γίνονται εναντίον προσώπων που εδώ και χρόνια έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την Κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά εναντίον προσώπων που είναι μετριοπαθείς και απλά στηρίζουν τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα ενότητας μέσω Εθνικού-Ενημερώνει και ακούει τα κόμματα ο Αναστασιάδης

Στο μεταξύ οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις εισόδου που αφορούν μια σειρά από προσωπικότητες που στρέφονται εναντίον των ακραίων θέσεων που διατηρούν Τατάρ και Ερντογάν, δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε σχέση με την ελευθερία διακίνησης και απομόνωσαν στο ψευδοκράτος μια μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων. Όπως εξηγεί ο Οζ Καραχάν, αν και κανείς δεν τρελαίνεται για ένα ταξίδι στην Τουρκία, αυτό που έχει σημασία είναι πως η χώρα, αποτελεί το μοναδικό σημείο διέλευσης για τους Τουρκοκύπριους που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη ή οποιοδήποτε άλλο προορισμό στο εξωτερικό.

Σε συνάρτηση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στα οδοφράγματα, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νόμιμα σημεία εισόδου και εξόδου από την Κυπριακή Δημοκρατία για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και την ίδια ώρα τους απαγορεύεται να ταξιδέψουν και προς την Τουρκία.

Σε σχέση με το επικείμενο παράνομο ταξίδι του Ερντογάν στο ψευδοκράτος, ήδη το κόμμα που στήριξε τον Μουσταφά Ακιντζί στις παράνομες εκλογές του ψευδοκράτους, δήλωσε ότι δεν θα βρίσκεται εντός της ψευδοβουλής από όπου θα κάνει ανακοινώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν θα μετέχουν, είναι η ύπαρξη της μαύρης λίστας που απαγορεύει σε μια σειρά Τουρκοκυπρίους να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΑμμόχωSτOS ώρα μηδέν-Αναβρασμός για να καεί το κρυφό χαρτί του Ερντογάν

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις που ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει, ο Οζ Καραχάν τις χαρακτηρίζει καταστροφικές για την Κύπρο. Η προτεραιότητα, σημειώνει, των Τουρκοκυπρίων είναι να επιβιώσουν από την τουρκική καταπίεση. Διότι, προσθέτει, πρόκειται για μια καταπίεση που αφορά τον πολιτισμό, την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Μάλιστα πολλοί Τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει από το ψευδοκράτος για κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Το τραγικό είναι πως για κάθε Τουρκοκύπριο που μεταναστεύει ο Ερντογάν στέλνει στα κατεχόμενα σχεδόν δέκα έποικους.

Σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι Τουρκοκύπριοι προσεγγίζουν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, θεωρούν πως η πολιτική ελίτ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου, αφού, ενώ η παράνομη πολιτική του εποικισμού συνεχίζεται και ενώ η ψηφοθηρία υπέρ του Ερσίν Τατάρ προσέλκυσε το ενδιαφέρον ξένων, η ηγεσία της ΚΔ αποδέχτηκε τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του Ταγίπ Ερνοτγάν. Όλοι είδαμε, σημειώνει ο Οζ Καραχάν, τα συγχαρητήρια του Νίκου Αναστασιάδη στον Ερσίν Τατάρ, που επί της ουσίας σήμαιναν αποδοχή των παράνομων αποφάσεων της Τουρκίας.

Σε σχέση με το τι είδους ανακοινώσεις θα κάνει ο Ταγίπ Ερνογάν από το ψευδοκράτος στις 20 Ιουλίου, ο Οζ Καραχάν εκφράζει την άποψη πως αυτές θα αφορούν τη νέα στρατηγική του για εποικισμό των κατεχομένων, το καθεστώς λειτουργίας του αεροδρομίου του Λευκονοίκου ως στρατιωτικής αεροπορικής βάσης, την δημιουργία ναυτικής βάσης στο Μπογάζι και ενδεχομένως και την αποστολή των S-400 στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών, πολύ ευαίσθητη με επίσκεψη Ερντογάν»

«Μπορεί, οι Ελληνοκύπριοι να επικεντρώνονται στο ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που χάνεται κυρίως λόγω των χειρισμών από τους ίδιους τους Ελληνοκύπριους», σημειώνει ο κ. Καραχάν, «όμως και όλα τα υπόλοιπα που θα πει θα είναι εξίσου καταστροφικά για τους Κύπριους».

Και πρόσθεσε: Γνωρίζω προσωπικά έναν μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων από το Βαρώσι, που είναι έτοιμοι να ζήσουν υπό την τουρκική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα της περιουσίας τους. Και φυσικά, σημειώνει, το πρόβλημα του εποικισμού, θεωρείται από την ελληνοκυπριακή πολιτική ελίτ, ως ένα ασήμαντο θέμα.

«Διότι εάν δεν ήταν, θα προτιμούσαν να σταθούν με τους Τουρκοκύπριους που παλεύουν για τους ίδιους και το μέλλον της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και των εποίκων της. Η Αμμόχωστος, οι στρατιωτικές βάσεις είναι θέματα που σχετίζονται με τον εποικισμό που είναι ο βασικός πυλώνας της τουρκικής τακτικής για αλλαγή της δημογραφίας των κατεχομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Oι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από το πολιτικό εμπάργκο της Τουρκίας»

Επομένως, συνεχίζει ο Οζ Καραχάν, «οι Τουρκοκύπριοι που αντιστέκονται στις πολιτικές της Τουρκίας, πιστεύουν ότι η ελληνοκυπριακή ελίτ, είναι απασχολημένη με το πώς θα εκμεταλλευτεί και πως θα διατηρήσει τον συνταγματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Αυτό που πιστεύουν οι Τουρκοκύπριοι, είναι πως οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν την ζώνη άνεσης που δημιουργήθηκε στο μισό του νησιού, την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι που αντιστέκονται στις πολιτικές της Τουρκίας, αντιστέκονται στον Ερντογάν. Όμως θεωρώ ότι σύντομα ή ίσως λίγο αργότερα, όταν οι Τουρκοκύπριοι θα χάσουν οριστικά τον αγώνα που δίνουν, θα έρθει η σειρά των Ελληνοκυπρίων, που θα παγιδευτούν σε ένα νησί με εκατομμύρια παράνομους Τούρκους έποικους, έχοντας την Ευρώπη μακριά και την Τουρκία δίπλα», κατέληξε ο Οζ Καραχάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφάσισαν μέτρα στο Εθνικό, περιμένουν Ερντογάν-Σε επιφυλακή ενόψει εξελίξεων

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος