ΑμμόχωSτOS ώρα μηδέν-Αναβρασμός για να καεί το κρυφό χαρτί του Ερντογάν

Σήματα κινδύνου που έτσι κι αλλιώς έχουν ληφθεί εδώ και μέρες, έστειλε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ο οποίος υπέδειξε στον Νίκο Αναστασιάδη πως ανεξάρτητα με το τι πιστεύει κάθε κόμμα σε σχέση με τις ευθύνες που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση, θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του τόπου να στείλει ένα ομόφωνο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 

Η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από επικίνδυνη με τους Βαρωσιώτες που είναι διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της Κύπρου, να ανησυχούν για το τι θα τους ξημερώσει σε 13 ημέρες όταν ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα για ακόμα μια ντροπιαστική φιέστα στην επέτειο της εισβολής.

Ο μεγάλος φόβος δεν είναι άλλος από τα όσα εκτιμάται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα ανακοινώσει έχοντας δίπλα του τον κατοχικό ηγέτη που κάθε φορά που συναντάται με τον Ερντογάν φουσκώνει από περηφάνεια. Ειδικότερα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανοικτή πρόσκληση των Τούρκων σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών σε συγκεκριμένες περιοχές της Αμμοχώστου που σύμφωνα με τους Τούρκους δεν ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, για να επιστρέψουν στις περιουσίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εθνικό στην παρουσία Ιωάννου-Κόκκινος συναγερμός ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Αυτή η εξαγγελία αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες που θα έχουν ενώπιον τους ένα ασύλληπτο δίλημμα για το τι θα πρέπει να πράξουν. Εξάλλου ήδη έχουν εκφραστεί απόψεις που ισχυρίζονται ότι θα είναι η μοναδική τους ευκαιρία για να επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Ενδεικτική για το συγκεκριμένο θέμα είναι και η θέση του Σίμου Ιωάννου, ότι το γεγονός πως ήδη υπάρχουν Αμμοχωστιανοί που λένε ότι αν δεν επιστρέψουν, οι περιουσίες τους θα είναι χαμένες έτσι κι αλλιώς, επιβεβαιώνει πως θα πρόκειται για μια κίνηση που θα σπείρει σύγχυση και διχόνοια ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Το σημαντικότερο διακύβευμα για τους Αμμοχωστιανούς δεν είναι άλλο από το να υπάρξει μια συντεταγμένη και ομόφωνη απάντηση στα όσα οι Τούρκοι αναμένεται να ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα, από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία και τα κόμματα. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η απαίτηση του Δημάρχου Αμμοχώστου για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την παρουσία του Σίμου Ιωάννου, με στόχο να εκδοθεί ένα κοινό ψήφισμα που θα στηρίζουν όλα τα κόμματα.

Αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των Αμμοχωστιανών, για αυτό ζητούν διαβεβαιώσεις ότι εάν δεν επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση δεν θα χάσουν τις περιουσίες τους, την ώρα που ζητούν και απάντησες για τη νομική πτυχή μιας τέτοιας κίνησης για το στάτους, ενδεχομένως και τις συνέπειες που θα έχουν όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν.

Βέβαια μέχρι τότε η Κυβέρνηση, κυρίως μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της οποίας η ηγεσία παρίστατο στη χθεσινή συνάντηση, επιδίδεται σε ένα αγώνα άνευ προηγουμένου, ώστε να προλάβει τις τουρκικές εξαγγελίες. Αναμφίβολα πρόκειται για να ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο αφού Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ φαίνονται αποφασισμένοι, ενώ έχουν αποδείξει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις στο παρελθόν, ότι δεν αστειεύονται και τα όσα προαναγγέλλουν τα κάνουν πράξη με θρησκευτική ευλάβεια.

Πάντως στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, οι προσπάθειες της Κυβέρνησης εστιάζονται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να αυξήσουν την πίεση τους προς την Τουρκία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάντως να παραδέχεται ενώπιον του Σίμου Ιωάννου πως τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών καθιστούν το όλο εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τεράστια ανησυχία για τις επικείμενες εξελίξεις χαρακτηρίζοντας την πιθανή απώλεια της περίκλειστης πόλης με αυτό τον τρόπο ως την ταφόπλακα του Κυπριακού, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το εδαφικό είναι ένα από τα πιο βασικά κριτήρια του Κυπριακού κι αν χαθεί κι αυτό το κομμάτι, τότε θα υπάρξουν ανυπέρβλητα προβλήματα και μάλλον θα είναι και το τέλος του Κυπριακού».

Πάντως για το συγκεκριμένο ζήτημα ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια και της χθεσινής ημέρας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφερόμενη στην επικείμενη παράνομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα και τις αναμενόμενες ανακοινώσεις του για τα Βαρώσια καθώς και εάν σκοπεύει να συνομιλήσει ξανά με τον Τούρκο Πρόεδρο, η κ. Φον ντερ Λάιεν απάντησε, πως έχει μιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο πριν λίγο καιρό. «Ήμουν ξεκάθαρη για την προγραμματισμένη επίσκεψη. Ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο να παρακολουθήσουμε το πως θα είναι αυτή η επίσκεψη, και ήμουν επίσης ξεκάθαρη ότι ποτέ μα ποτέ η ΕΕ δεν θα δεχθεί οτιδήποτε που αφορά πρόταση για λύση δυο κρατών», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών, πολύ ευαίσθητη με επίσκεψη Ερντογάν»

 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού