Μήνυμα ενότητας μέσω Εθνικού-Ενημερώνει και ακούει τα κόμματα ο Αναστασιάδης

Με στόχο να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις ενέργειες και τα διαβήματα που έκανε μέχρι σήμερα, αλλά και για τα επόμενα βήματά που θα κάνει η Κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου και τις επικείμενες προκλήσεις των Τούρκων στην περίκλειστη πόλη, συγκάλεσε τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 10 και 45 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην παρουσία του Δημάρχου της πόλης, Σίμου Ιωάννου.  

Βασικό θέμα στη σημερινή συνεδρία, θα είναι οι παράνομοι τουρκικοί σχεδιασμοί που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θέλουν τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει από το βήμα της ψευδοβουλής, τη μετατροπή του καθεστώτος της κατεχόμενης πόλης από στρατιωτικό σε πολιτικό. Κάτι που θα σημαίνει επί της ουσίας, το άνοιγμα της πόλης για τον παράνομο εποικισμό της. Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αποκλείεται να απευθύνει και κάλεσμα στους Ελληνοκύπριους κατόχους περιουσιών εντός της κλειστής πόλης για να επιστρέψουν υπό κατοχική διοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ώρα μηδέν για την Αμμόχωστο-Οι προβληματισμοί και το μήνυμα των βουλευτών της

Πρώτιστος στόχος των κυβερνητικών χειρισμών στην παρούσα φάση, είναι να αποτρέψουν τέτοιες ανακοινώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο μέσω παρασκηνιακών διεργασιών με τον ξένο παράγοντα. Η στάση και κυρίως οι δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για θετικές εξελίξεις πριν την 20η Ιουλίου. Μοναδικό χαρτί που δεν παίχθηκε μέχρι στιγμής, αλλά αναμένεται να παρέμβει προς τον Τούρκο Πρόεδρο το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αυτό των ΗΠΑ και του Προέδρου της Τζο Μπάιντεν, που οι πληροφορίες τον θέλουν να παρεμβαίνει και να ζητά από τον Ταγίπ Ερντογάν να αναστείλει τους σχεδιασμούς του που θα ανατρέπουν το status quo, ενώ θα του στέλνει και το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από τις παραμέτρους που τέθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πέραν της ενημέρωσης που θα τύχει το σώμα από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο δεύτερος θέλει να ακούσει και τις θέσεις που θα καταθέσουν τα κόμματα, ζητώντας μάλιστα την έκδοση μιας κοινής και ομόφωνης δήλωσης. Με αυτό τον τρόπο η πολιτική ηγεσία, θέλει να στείλει το μήνυμα στους τρίτους πως το θέμα της Αμμοχώστου για την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί πολύ κρίσιμο ζήτημα που βρίσκει το εσωτερικό ενωμένο και έτοιμο να αντιδράσει δυναμικά. Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα στείλει το μήνυμα πως δεν είναι της ώρας η άσκηση κριτικής και η εξέταση των λόγων που έφεραν την κατάσταση σε αυτό το επικύνδυνο σημείο και πως αυτό που έχει σημασία, είναι αφενός να ανατραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί και αφετέρου να σταλεί το μήνυμα πως το εσωτερικό μέτωπο παραμένει αρραγές απέναντι στις μονομερείς ενέργειες των Τούρκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή στα κατεχόμενα για τα προσχέδια των εκθέσεων Γκουτέρες-«Ουσιώδη σφάλματα και λάθη»

Την ίδια ώρα, οι τεχνοκράτες σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τους στενούς συνεργάτες του Προέδρου για το Κυπριακό, προβαίνουν σε ασκήσεις επί χάρτου, έτσι ώστε να προετοιμαστεί η αντίδραση που πρέπει να υπάρξει, στην περίπτωση που οι κατοχικές αρχές καλέσουν τους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν υπό το σημερινό κατοχικό καθεστώς στο πλαίσιο των σχεδιασμών εποικισμού της περιοχής.  

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πέραν των αρχηγών των κομμάτων, θα βρίσκονται, τόσο ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος θα ενημερώσει το Σώμα για τις νομικές πτυχές του ζητήματος. Εξάλλου χθες σε δηλώσεις του ο Γιώργος Σαββίδης, υπέδειξε πως στη Νομική Υπηρεσία εργάζεται μια πολύ καλή ομάδα, η οποία ασχολείται εσωτερικά με το θέμα του Κυπριακού και το θέμα της Αμμοχώστου. Επίσης επεσήμανε πως μια ομάδα από ξένους εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, συμβουλεύουν τη Νομική Υπηρεσία για μια σειρά από θέματα που άπτονται του Κυπριακού και του ζητήματος της Αμμοχώστου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ανοικτή γραμμή με ξένους εμπειρογνώμονες η Νομική Υπηρεσία για το Βαρώσι

Ερωτηθείς για το ποια είναι η θέση της Νομικής Υπηρεσίας για τις εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου, σημείωσε πως, «είναι λεπτά τα θέματα αυτά, δεν κρίνω σκόπιμο ότι πρέπει να δώσω περαιτέρω κατευθύνσεις στο τι κατά τη γνώμη μας πρέπει να συζητηθεί από τους αρμόδιους που θα πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κυρίως κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, με κάποιες νομικές προεκτάσεις τις οποίες εμείς καθηκόντως, σε συνεννόηση με τους διεθνείς εμπειρογνώμονές μας, δίδουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Εξωτερικό. Αύριο έχω κληθεί να συμμετάσχω στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και αν μου ζητηθεί, θα δώσω περισσότερες εξηγήσεις εκεί», σημείωσε σε χθεσινές του δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι Αμμοχωστιανοί θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας, στις 19 Ιουλίου, για την άφιξη του Ερντογάν στην Κύπρο, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Δερύνειας, η οποία θα είναι ολονύχτια. Ο Δήμος Αμμοχώστου κάλεσε τους δημότες του, αλλά και όλο τον κόσμο να δώσουν δυναμικό παρών, μακριά από κομματικά χρώματα.

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος