Αποφάσισαν μέτρα στο Εθνικό, περιμένουν Ερντογάν-Σε επιφυλακή ενόψει εξελίξεων

Την κρίσιμη κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της επετείου της εισβολής, εξέτασε στη σημερινή μαραθώνια του συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο, με τους ηγέτες των κομμάτων να ενημερώνονται για τις ενέργειες της Κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να καταθέτουν τις απόψεις τους.  

Κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια εκτενή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και του Δημάρχου Αμμοχώστου, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, για όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη και προβαίνει η Κυβέρνηση από την τελευταία άτυπη Σύνοδο στη Γενεύη, αφενός για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αφετέρου για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και απειλών για την Αμμόχωστο, ενόψει και της επικείμενης παράνομης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου που  διήρκησε περίπου τέσσερεις ώρες και η οποία διεξήχθη σε ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό κλίμα».  Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, κατέθεσε τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας επί συγκεκριμένων πτυχών.

Ο Μάριος Πελεκάνος επεσήμανε πως ο Δήμαρχος Αμμοχώστου μετέφερε στους παριστάμενους τις θέσεις του Δήμου Αμμοχώστου, ζητώντας από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να σταθούν ενωμένοι στο πλευρό των Αμμοχωστιανών, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Ακούστηκαν οι θέσεις και οι εισηγήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών και αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού της τουρκικής προκλητικότητας», πρόσθεσε.

Στο Εθνικό Συμβούλιο, συμφωνήθηκε ότι Σώμα θα συνέλθει εκ νέου εκτάκτως αναλόγως των εξελίξεων, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα. Ερωτηθείς ο κ. Πελεκάνος είπε ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

«Έχουν όντως ληφθεί κάποιες αποφάσεις, οι οποίες αναλόγως των εξελίξεων θα πάρουν και μορφή υλοποίησης», είπε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αν προκύψει ανάγκη να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο εκτάκτως, ευθύς μόλις αφιχθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, τότε ναι θα συγκληθεί αμέσως».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξέτασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι εισηγήσεις για μέτρα που κατατέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι στο τραπέζι και αναλόγως των εξελίξεων» το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί για να λάβει αποφάσεις στη βάση αυτών των εξελίξεων.

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού, εκφράζει τη θέση ότι, «επιβάλλεται η κοινή προσπάθεια όλων, κυβέρνησης και κομμάτων, για αποτροπή νέων τετελεσμένων που από τη μια θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και από την άλλη θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, υπέδειξε μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου πως υπάρχουν ιδιοκτήτες περιουσιών στην Αμμόχωστο που εξέφρασαν το ενδιαφέρον να επιστρέψουν υπό κατοχική διοίκηση για να μην χάσουν τις περιουσίες τους, κάτι είπε, για το οποίο ο Δήμος θα τοποθετηθεί μετά από τις ανακοινώσεις Ερντογάν. Την ίδια ώρα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων για το ζήτημα της Αμμοχώστου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο ο διεθνής παράγοντας τοποθετείται απέναντι στις κρίσιμες εξελίξεις. 

Στη μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που διήρκεσε πέραν των τριών ωρών, συμμετείχαν πέραν των αρχηγών των κομμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου. Η συνεδρίαση άρχισε στις 10.45πμ και ολοκληρώθηκε γύρω στις 14.30.

Ο Γιώργος Σαββίδης ενημέρωσε το Σώμα για τις νομικές πτυχές του ζητήματος. Όπως δήλωσε χθες ο Γιώργος Σαββίδης, στη Νομική Υπηρεσία εργάζεται μια πολύ καλή ομάδα, η οποία ασχολείται εσωτερικά με το θέμα του Κυπριακού και το θέμα της Αμμοχώστου. Επίσης επεσήμανε πως μια ομάδα από ξένους εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, συμβουλεύουν τη Νομική Υπηρεσία για μια σειρά από θέματα που άπτονται του Κυπριακού και του ζητήματος της Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος