Σε ρόλο... maniac σε παρτίδα πόκερ-Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και οι παγίδες

Στην ορολογία του πόκερ ο maniac είναι ο παίκτης που κάνει πολλά και υπερβολικά επιθετικά πονταρίσματα και μπλόφες. Ένας αληθινός μανιακός δεν είναι καλός παίκτης, απλώς τζογάρει πολύ. Ωστόσο, ένας παίκτης που ενεργεί περιστασιακά σαν μανιακός και προκαλεί σύγχυση στους αντιπάλους τους είναι αρκετά επικίνδυνος. Αυτό τον ρόλο φαίνεται πως υπηρετεί αυτή τη δεδομένη στιγμή και η Τουρκία σε ότι αφορά το Κυπριακό. 

Για αυτό το λόγο η Λευκωσία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το τελευταίο διάστημα, λόγω μιας σειράς εκπεφρασμένων θέσεων και δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, που έχουν να κάνουν με την Κύπρο και την προσπάθεια της να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα καθιστούν τη λύση του Κυπριακού, ακόμα πιο δύσκολη, ενόψει και της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα. 

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών που θέλουν τις κυβερνήσεις της Τρίπολης και του Μπακού να προχωρούν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, αποτελούν μόνο τη μια πτυχή των τετελεσμένων που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στην Κύπρο. Για αυτό το ζήτημα πάντως, η Λευκωσία ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν γίνει ήδη διαβήματα προς το Αζερμπαϊτζάν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια κίνηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φόβοι για προσάρτηση, φήμες για αναγνώριση-Τα επόμενα βήματα του ψευδοκράτους

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Λιβύης, ανάλογα διαβήματα γίνονται προς τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση του Σάρατζ, ώστε να αποτραπούν ενέργειες που θα δυσχεραίνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση. 

Από την άλλη πλευρά, η δημόσια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία στο ενδεχόμενο η Τουρκία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσάρτησης των κατεχόμενων σε βάθος διετίας και ενόψει του 2023, όταν θα είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί μια άλλη σημαντική πτυχή που πάντως έρχεται σε αντίθεση με τις πληροφορίες για αναγνώριση του ψευδοκράτους. 

Το τρίτο σημείο που προκαλεί πονοκέφαλο, δεν είναι άλλο από το θέμα της Αμμοχώστου και την ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν από τη λεωφόρο Κέννεντι την περασμένη Κυριακή προς τους πρόσφυγες για να απευθυνθούν προς την «επιτροπή αποζημιώσεων» ώστε να διευθετηθεί, όπως είπε, το ζήτημα των περιουσιών τους εντός της περίκλειστης πόλης. Η Κυβέρνηση υπέδειξε στους πρόσφυγες πως ενδεχόμενη καταχώρηση μαζικών προσφυγών στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας για περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για το ψευδοκράτος ο Ερντογάν

Ειδικότερα, οι νομικοί Σύμβουλοι της Κυβέρνησης, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, είναι της άποψης ότι μια ενδεχόμενη καταχώρηση μαζικών προσφυγών όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά στην ουσία ενθαρρύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και γενικότερα με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και στην ουσία, θα αποτελέσουν ταφόπλακα για την προοπτική επίλυσης του στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των προκλήσεων και των ενεργειών που δίνουν το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή επίθεση, που ξεκίνησε πριν από την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο την περασμένη Κυριακή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με πρώτα βιολιά τους Ερντογάν και Τατάρ και τους Μπαχτσελί, Τσαβούσογλου, Ακάρ, Οκτάι να σιγοντάρουν οι Τούρκοι επιτίθενται με κάθε ευκαιρία σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακάρ: Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τις εγγυήσεις

Οι βασικές θέσεις που εκφράζουν, είναι πως «η λύση ομοσπονδίας, δεν υφίσταται καν ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, «οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν πως δεν θέλουν λύση με το Σχέδιο Ανάν, αλλά και τα όσα έγιναν και φτάσαμε στο ναυάγιο του Κρανς Μοντανά, οι Τουρκοκύπριοι είναι οι χαμένοι της όλης υπόθεσης αφού παρέμειναν απομονωμένοι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ε.Ε., οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχθηκαν τα ΜΟΕ για επιστροφή της Αμμοχώστου, άρα εμείς θα δώσουμε λύση σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα με αυτόν τον τρόπο που το κάνουμε σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί ΟΗΕ και Ε.Ε. να σεβαστούν την πολιτική των δύο κρατών ο Τατάρ-Επίθεση σε Μπορέλ για Βαρώσια

Μάλιστα, μόλις χθες σε δηλώσεις του σε τουρκικό κανάλι ο Τατάρ, «έβαλε λόγια» στο στόμα του Νίκου Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για λύση δύο κρατών. Η απάντηση ήρθε αμέσως από το Προεδρικό, με τον κ. Αναστασιάδη να απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Τατάρ ως αναληθείς και να σημειώνει πως «καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης μου με τον κ. Τατάρ, η θέση μου ήταν ξεκάθαρη πως η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι αποκλειστικά και μόνο στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή Αναστασιάδη για Τατάρ-«Λέει ψέματα ότι δεν απέκλεισα τη λύση δύο κρατών»

«Όταν ο κ. Τατάρ ήγειρε κατά τη συνάντηση μας το θέμα της λύσης των δύο κρατών, όχι μόνο την απέρριψα, αλλά επιχειρηματολόγησα και ανέφερα, μεταξύ άλλων, και πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, ότι κανείς σε διεθνές επίπεδο, στα ΗΕ και ειδικά στην ΕΕ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση. Συνεπώς, τα όσα δηλώνει ο κ. Τατάρ, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργούν και υποψίες για τα κίνητρα του ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, αυτή αναμένεται να ξεδιπλωθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου με την επίσκεψη Λουτ στη Λευκωσία, όπου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ. Τα όσα θα ακούσει από τις δύο πλευρές, εκτός απροόπτου στις 27 Νοεμβρίου, η κ. Λουτ θα τα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα, ώστε αυτός να αποφασίσει το πώς, που και πότε θα συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρότεινε να νοσηλευτούν στο ψευδοκράτος 100 Ελληνοκύπριοι με κορωνοϊό ο Τατάρ

Πάντως, αν και τα πράγματα μοιάζουν ιδιαίτερα δύσκολα και το τοπίο ιδιαιτέρως θολό, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ανεξαρτήτως με τα όσα ακραία θα ακούσει από τον Ερσίν Τατάρ η κ. Λουτ, η άτυπη πενταμερής θα συγκληθεί. Η πιθανότερη ημερομηνία για τη σύγκλησή της, είναι το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου. Εξάλλου ήδη η κ. Λουτ άρχισε τις επαφές τις με την Αθήνα, το Λονδίνο και την Άγκυρα.

Θέση της Λευκωσίας, στην παρούσα φάση, είναι πως ανεξαρτήτως με τα όσα εκτός πλαισίου καταθέτουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους Ερντογάν και Τατάρ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρακαθίσει στην άτυπη πενταμερή, αφού σε αυτή θα συζητηθούν τα διαδικαστικά θέματα πριν από τη σύγκληση διεθνούς διασκέψεως για την Κύπρο, στα πρότυπα του Κρανς Μοντανά.

Σε μια άλλη εξέλιξη, κρίθηκε αναγκαίο, λόγω των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, τα ζητήματα της περιοχής μας να απασχολήσουν την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αυριανή τηλεδιάσκεψη. Εξάλλου σε περίπου 20 ημέρες οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να επαναξιολογήσουν τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και να λάβουν -επιτέλους- τις ανάλογες αποφάσεις για κυρώσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά ενώπιον των 27 ΥΠΕΞ οι προκλήσεις των Τούρκων σε Βαρώσι και ΑΟΖ

Ελλοχεύει ωστόσο, ο κίνδυνος, ενόψει και των εξελίξεων στο Κυπριακό οι Ευρωπαίοι, ούτε αυτή τη φορά να συμφωνήσουν ομόφωνα στο πακέτο κυρώσεων που ετοίμασε ο Μπορέλ, κάτι που θα αποτελεί άλλο ένα βατερλό της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα