Τετάρτη 20 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Φόβοι για προσάρτηση, φήμες για αναγνώριση-Τα επόμενα βήματα του ψευδοκράτους

  17/11/2020 16:32
Φόβοι για προσάρτηση, φήμες για αναγνώριση-Τα επόμενα βήματα του ψευδοκράτους

Φόβοι για προσάρτηση, φήμες για αναγνώριση-Τα επόμενα βήματα του ψευδοκράτους

  17/11/2020 16:32
Οι νέες ιδέες των Τούρκων σε ότι έχει να κάνει με το Κυπριακό, οι προκλήσεις στο Βαρώσι και η επιμονή με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η άλλη πλευρά, την ώρα που συνεχώς εκφράζονται νέοι φόβοι για ενέργειες που θα δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. 
 
Έναν τέτοιο φόβο εξέφρασε τη Δευτέρα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023, σημειώνοντας το γεγονός ότι τη χρονιά αυτή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέλει να παρουσιάσει μια μεγαλύτερη Τουρκία.
 
 
Από την άλλη πλευρά δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και δημοσιεύματα στο εξωτερικό, επισημαίνουν ένα άλλο κίνδυνο. Αυτό της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, από κράτη που λειτουργούν ως δορυφόροι της Τουρκίας σε ότι έχει να κάνει με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Τέτοια κράτη είναι το Αζερμπαϊτζάν που πρόσφατα καρπώθηκε περιοχές του Αρτσάχ με την βοήθεια της Τουρκίας, το καθεστώς της Λιβύης, με την κυβέρνηση της Τρίπολης να επωφελείται από τους μισθοφόρους του Ερντογάν, αλλά και το Πακιστάν, που διαχρονικά έχει εξαιρετικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου. 
 
Μάλιστα, λιβυκή ιστοσελίδα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως στα πλαίσια δημιουργίας ενός μπλοκ χωρών απέναντι στην Ε.Ε. που, σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα κακομαθαίνουν Ελλάδα και Κύπρο, ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, προγραμματίζει να επισκεφθεί το ψευδοκράτος το αμέσως επόμενο διάστημα, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρώτο βήμα στην αναγνώριση του. 
 
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ταγίπ Ερντογάν, προέτρεψε από την κατεχόμενη Λευκωσία, τον κατοχικό ηγέτη που στεκόταν δίπλα του, να επισκεφθεί άμεσα το Αζερμπαιτζάν καθώς θα αποτελέσει ένα βήμα που θα τοςυ φέρει σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες. Από πολλούς η δήλωση αυτή του Ερντογάν, ερμηνεύθηκε ως πρόθεση της Τουρκίας να συμβάλει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία, υπήρξε ο κύριος αιμοδότης των αζερικών δυνάμεων κατά των Αρμενίων του Αρτσάχ πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο, όπως και στη Λιβύη την πλήρη εξάρτηση της χώρας από την Τουρκία. 
 
 
Σε συνδυασμό με την λύση δύο κρατών που συνεχώς προτάσσουν Τατάρ και Ερντογάν, είναι ξεκάθαρο πως το επόμενο διάστημα θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ασκώντας εντονότερες πιέσεις, τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς τον ΟΗΕ, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας στέλνει την Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο στις 27 Νοεμβρίου για την πρώτη επαφή με τους Τατάρ και Αναστασιάδη. 
 
Ερωτηθείς για το ζήτημα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από ένα γκρουπ χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, υπέδειξε ότι  υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία στη Λευκωσία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλαν το μήνυμα στο Μπακού πως μια τέτοια ενέργεια θα συνεπάγεται σκληρές κυρώσεις και συνέπειες. 
 
Εξάλλου, όπως εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, η άτυπη πενταμερής, αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας