Φόβοι για προσάρτηση, φήμες για αναγνώριση-Τα επόμενα βήματα του ψευδοκράτους

Οι νέες ιδέες των Τούρκων σε ότι έχει να κάνει με το Κυπριακό, οι προκλήσεις στο Βαρώσι και η επιμονή με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η άλλη πλευρά, την ώρα που συνεχώς εκφράζονται νέοι φόβοι για ενέργειες που θα δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. 
 
Έναν τέτοιο φόβο εξέφρασε τη Δευτέρα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023, σημειώνοντας το γεγονός ότι τη χρονιά αυτή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέλει να παρουσιάσει μια μεγαλύτερη Τουρκία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλη Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη η άτυπη πενταμερής-Φόβοι για προσάρτηση κατεχομένων
 
Από την άλλη πλευρά δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και δημοσιεύματα στο εξωτερικό, επισημαίνουν ένα άλλο κίνδυνο. Αυτό της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, από κράτη που λειτουργούν ως δορυφόροι της Τουρκίας σε ότι έχει να κάνει με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Τέτοια κράτη είναι το Αζερμπαϊτζάν που πρόσφατα καρπώθηκε περιοχές του Αρτσάχ με την βοήθεια της Τουρκίας, το καθεστώς της Λιβύης, με την κυβέρνηση της Τρίπολης να επωφελείται από τους μισθοφόρους του Ερντογάν, αλλά και το Πακιστάν, που διαχρονικά έχει εξαιρετικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου. 
 
Μάλιστα, λιβυκή ιστοσελίδα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως στα πλαίσια δημιουργίας ενός μπλοκ χωρών απέναντι στην Ε.Ε. που, σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα κακομαθαίνουν Ελλάδα και Κύπρο, ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, προγραμματίζει να επισκεφθεί το ψευδοκράτος το αμέσως επόμενο διάστημα, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρώτο βήμα στην αναγνώριση του. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή Αναστασιάδη για Τατάρ-«Λέει ψέματα ότι δεν απέκλεισα τη λύση δύο κρατών»
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ταγίπ Ερντογάν, προέτρεψε από την κατεχόμενη Λευκωσία, τον κατοχικό ηγέτη που στεκόταν δίπλα του, να επισκεφθεί άμεσα το Αζερμπαιτζάν καθώς θα αποτελέσει ένα βήμα που θα τοςυ φέρει σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες. Από πολλούς η δήλωση αυτή του Ερντογάν, ερμηνεύθηκε ως πρόθεση της Τουρκίας να συμβάλει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία, υπήρξε ο κύριος αιμοδότης των αζερικών δυνάμεων κατά των Αρμενίων του Αρτσάχ πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο, όπως και στη Λιβύη την πλήρη εξάρτηση της χώρας από την Τουρκία. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οριστικοποιείται η ημερομηνία άφιξης Λουτ με οδηγίες για διερεύνηση προθέσεων
 
Σε συνδυασμό με την λύση δύο κρατών που συνεχώς προτάσσουν Τατάρ και Ερντογάν, είναι ξεκάθαρο πως το επόμενο διάστημα θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ασκώντας εντονότερες πιέσεις, τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς τον ΟΗΕ, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας στέλνει την Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο στις 27 Νοεμβρίου για την πρώτη επαφή με τους Τατάρ και Αναστασιάδη. 
 
Ερωτηθείς για το ζήτημα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από ένα γκρουπ χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, υπέδειξε ότι  υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία στη Λευκωσία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλαν το μήνυμα στο Μπακού πως μια τέτοια ενέργεια θα συνεπάγεται σκληρές κυρώσεις και συνέπειες. 
 
Εξάλλου, όπως εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, η άτυπη πενταμερής, αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχεί μετά το πικ νικ ο Γκουτέρες-Αμετάβλητες οι θέσεις του ΟΗΕ για Βαρώσια

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα