Οριστικοποιείται η ημερομηνία άφιξης Λουτ με οδηγίες για διερεύνηση προθέσεων

Κάτω από δύσκολες συνθήκες και άσχημο κλίμα στην σκιά των προκλήσεων της Τουρκίας και των δηλώσεων Τατάρ για λύση δύο κρατών, στο τέλος Νοεμβρίου, έρχεται τελικά στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ για να έχει επαφές, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 27η Νοεμβρίου μοιάζει στην παρούσα φάση ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την άφιξη της κ. Λουτ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί. 

Η Τζέιν Χολ Λουτ φτάνει στην Κύπρο έχοντας εντολή από τον Αντόνιο Γκουτέρες  να διερεύνηση την ετοιμότητά και τις δυνατότητες για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 συν των Ηνωμένων Εθνών σε κατάλληλο στάδιο. Πάντως χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, εκτίμησε πως η Άτυπη Πενταμερής μπορεί να συγκληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ή Αρχές Ιανουαρίου.

Αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επισημαίνει εδώ και καιρό στις τοποθετήσεις του ιδίου και των εκπροσώπων του πως χρειάζεται ευνοϊκό κλίμα στην προσπάθεια του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η νέα προσπάθεια ξεκινά σε ένα θολό τοπίο σημαδεμένο από τις νέες ιδές που συνεχώς ρίχνει στο τραπέζι η άλλη πλευρά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχεί μετά το πικ νικ ο Γκουτέρες-Αμετάβλητες οι θέσεις του ΟΗΕ για Βαρώσια

Εξάλλου μετά τα πανηγύρια στο Βαρώσι τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του εκπροσώπου του Αντόνιο Γκουτέρες  Στεφάν Ντουζουρίκ, εξέφρασε την ανησυχία του για τα τελευταία γεγονότα στο Βαρώσι, υποδεικνύοντας παράλληλα πως η θέση του Οργανισμού, παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπενθύμισε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και που ενδεχομένως θα υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο για τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις των Τούρκων για λύση δύο κρατών ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, υπενθύμισε πως η θέση Γκουτέρες είναι η επανάληψης της διαδικασίας στη βάση των 6 σημείων του και παραμένει αμετάβλητη.

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε χθες και ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας πως «συρόμαστε κατευθείαν σε μια λύση δύο κρατών, είναι πραγματικότητα. Στο μήνυμά του είπε ότι τα δύο κράτη θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία υπό την διοίκηση των Ε/κ, όπως ανάφερε, και το άλλο η «βόρεια Κύπρος» – είπε - πιο εξαρτώμενη από την Τουρκική Δημοκρατία. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει πως η «νότια Κύπρος» - κατά την έκφρασή του - προχωρεί στο να είναι γείτονες όχι μόνο στη θάλασσα με την Τουρκία αλλά και επί της ξηράς. «Χωρίς αμφιβολία το μερίδιο ευθύνης γι αυτό και της ε/κ διοίκησης είναι μεγάλο» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Η πιο ανησυχητική πτυχή του θέματος, συνέχισε, είναι ότι ο τ/κ «λαός» δεν υιοθέτησε αυτήν την πορεία. Δεν είναι έγκυρο το να γίνεται προσπάθεια να επεξηγηθεί αυτό με το αποτέλεσμα των «εκλογών», πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανείς που δεν ξέρει ότι στις τελευταίες «εκλογές» η εξουσία στην Τουρκία παρενέβη στη βούληση του κόσμου. Εάν ο τ/κ «λαός» συνειδητοποιήσει ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει το τέλος που επιβάλλουν, θα μπορέσει να σταματήσει αυτήν την τάση, κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»