Τέλη Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη η άτυπη πενταμερής-Φόβοι για προσάρτηση κατεχομένων

Την προσωπική του ανησυχία για τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023 εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας το γεγονός ότι τη χρονιά αυτή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέλει να παρουσιάσει μια μεγαλύτερη Τουρκία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μπαϊράμι των Τατάρ-Ερντογάν, η μαύρη μέρα του Βαρωσιού και το βήμα στο κενό
 
«Δυστυχώς τα κατεχόμενα, περιοχές της βόρειας Συρίας, περιοχές στο βόρειο Ιράκ είναι ενδεχόμενοι στόχοι του κ. Ερντογάν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και φυσικά ανησυχούμε», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2021.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η πληροφόρηση είναι πως στα τέλη Νοεμβρίου η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι στην Κύπρο με στόχο τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, είτε περί τα τέλη Δεκεμβρίου είτε τον Ιανουάριο, που στόχο θα έχει την ανακοίνωση ουσιαστικών συνομιλιών.

"Η ουσιαστική προσπάθεια ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με επαφές της κ. Λουτ, και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, και αναμένεται να κορυφωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου", σημείωσε.

Είπε ακόμη πως χτες το βράδυ μίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ενδεχομένως να επισκεφθεί την Κύπρο και την Ελλάδα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 10 - 11 Δεκεμβρίου. Σημείωσε ακόμα πως ο κ. Μπορέλ επικοινώνησε με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για να του ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί άλλη μορφή λύσης πέραν της ομοσπονδίας και πως οι ιδέες για δυο κράτη δεν μπορούν σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η επίλυση του Κυπριακού συνεχίζει να αποτελεί την υπ’ αριθμόν μία προτεραιότητα ειδικότερα στην παρούσα φάση, σημειώνοντας πως «η προσοχή μας επικεντρώνεται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
 
Επεσήμανε πως δυστυχώς οι άνευ προηγουμένου προκλήσεις της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συνεχίζονται. «Η εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή οφείλεται βασικά σε δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά την υλοποίηση μιας νεο-οθωμανικής προσέγγισης από τον κ. Ερντογάν που θέλει τη Τουρκία μέχρι το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικότερα στον μουσουλμανικό κόσμο, και ο δεύτερος αφορά τις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε.
 
Είπε πως στο πλαίσιο αυτό οι προκλήσεις έναντι της Κύπρου, είτε επί του εδάφους, όπως στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα, στην ΑΟΖ της Κύπρου, κορυφώνονται.
 
Ανέφερε πως «η αντίδρασή μας πέραν από την ετοιμότητα και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών επικεντρώνεται και στην αξιοποίηση των όποιων διαθέσιμων μέσων έχουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, με ειδική έμφαση στην ΕΕ, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει, λόγω βασικά ειδικών και ιδιαίτερων συμφερόντων κρατών μελών με την Τουρκία».
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης τη σημασία των αποφάσεων που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όταν θα αξιολογηθεί η Τουρκία και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είπε πως «κανείς δεν μπορεί να πει τώρα πώς θα κινηθούν οι εταίροι μας στην ΕΕ», προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτοσκοπός να ληφθούν κυρώσεις ή άλλα μέτρα, αλλά πρώτος στόχος είναι να σταματήσει η Τουρκία όλες αυτές τις ενέργειες και προς τα εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια».
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών και αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «πέραν από τις δηλώσεις δεν αναμέναμε ότι θα έλθει οποιαδήποτε τρίτη χώρα, είτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να μην επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει με αυτά στα οποία προχωρεί».
 
Ανέφερε επίσης πως είναι σημαντικό να δούμε τη μεγάλη εικόνα και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ενεργεί στην Ελλάδα, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη. «Εργαλειοποιεί τους μετανάστες, εργαλειοποιεί τη θρησκεία, προσπαθεί να υποβαθμίσει καθεστώτα της περιοχής», επεσήμανε, σημειώνοντας πως «χωρίς καμία υπερβολή από το 1923 είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια αναθεωρητική Τουρκία στον βαθμό που την βλέπουμε».

Ανέφερε εξάλλου πως για την Αμμόχωστο «υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που λάβαμε σε επίπεδο Γενικού Εισαγγελέα» στις οποίες ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να αναφερθεί δημόσια. 
 
Σε ότι αφορά την παράνομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είπε πως έγιναν παρεμβάσεις από την ΕΕ και από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως «μίλησαν με την Τουρκία για να μην γίνει η επίσκεψη».
 
Για τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα κατά του κ. Ερντογάν και της πολιτικής του, είπε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έχουν ληφθεί υπόψη ιδιαίτερα από την ΕΕ.
 
Σε ότι αφορά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είπε πως αυτός έχει μια διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, σημειώνοντας ωστόσο πως «στο τέλος της ημέρας ο κ. Μπάιντεν όπως και οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος θα εργαστεί για το πώς θα προωθήσει καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα».

«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει ειδική πολιτική για την Κύπρο. Θεωρώ ότι η προσέγγιση για την Κύπρο θα είναι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής προσέγγισης στην ευρύτερη περιοχή», είπε, σημειώνοντας πως «ενδιαφερόμαστε να δούμε ποίοι θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν την πολιτική, αν θα επανέλθουν άτομα τα οποία ήταν στην προηγούμενη διακυβέρνηση».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως πέραν από το Κυπριακό στόχος μας είναι να μην είμαστε μονοθεματικοί. Αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου που αφορούν την ενίσχυση των σχέσεών της με όλα τα γειτονικά κράτη στη βάση μιας θετικής προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς, μια πιο ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στην ΕΕ όχι μόνο για θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος και τις σχέσεις της Κύπρου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης των θεμάτων συζήτησης μαζί τους, πέραν του Κυπριακού.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως ευελπιστεί ότι το 2021 θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στην Κύπρο η Μόνιμη Γραμματεία για τους τριμερείς σχηματισμούς. Ανέφερε πως προς τον σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται τρεις θέσεις εμπειρογνωμόνων με αγορά υπηρεσιών. Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν τη σύμφωνο γνώμη για συμμετοχή σε αυτήν με φυσική παρουσία από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ.
 
Επεσήμανε πως μακροπρόθεσμος στόχος είναι όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες να συσταθεί στην περιοχή ένας περιφερειακός οργανισμός συνεργασίας.
 
Αναφέρθηκε επίσης στις άλλες δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών όπως στην προώθηση της οικονομικής και της εκπαιδευτικής διπλωματίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε ρήξη, επέμεινε στη λύση δύο κρατών ο Ερντογάν
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα