Κυριακή 22 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Τιμές στον Δ. Χριστόφια από το ΑΚΕΛ-Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής

  22/06/2019 12:44
Τιμές στον Δ. Χριστόφια από το ΑΚΕΛ-Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής

Τιμές στον Δ. Χριστόφια από το ΑΚΕΛ-Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής

  22/06/2019 12:44
Σειρά αποφάσεων με αφορμή τον θάνατο και ενόψει της κηδείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επί σειρά ετών Γενικού Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφιας, έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.  
 
Μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ αποφάσισε όπως μέχρι και την ημέρα της κηδείας, οι σημαίες σε όλα τα γραφεία του ΑΚΕΛ και οικήματα του Λαϊκού Κινήματος θα κυματίζουν μεσίστιες και αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος.
 
Παράλληλα, τα στελέχη του ΑΚΕΛ θα απέχουν αυτές τις μέρες από πολιτικές δημόσιες συζητήσεις και θα ζητηθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων η αναβολή των συνεδριάσεων.
 
Επίσης, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος θα αναρτηθεί φωτογραφία του Δημήτρη Χριστόφια, όπως και στα γραφεία όλων των Επαρχιακών Επιτροπών του ΑΚΕΛ.
 
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ:  
 
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κηρύσσει πένθος μέχρι και την Τρίτη, μέρα της κηδείας του σύντροφου Δημήτρη Χριστόφια.
 
Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, στις 17:00 στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο και η ταφή θα γίνει στη συνέχεια στο κοιμητήριο της Μακεδονίτισσας.
 
Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος. Επικήδειο εκ μέρους του Λαϊκού Κινήματος θα εκφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
 
Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια θα εκτεθεί για ένα τελευταίο αποχαιρετισμό από το κοινό την Τρίτη από τις 9:00 π.μ. στο οίκημα της ΠΕΟ στην Λευκωσία μέχρι τις 15:00.
 
Από τις 16:00 μέχρι τις 17:00 η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, δημόσιους αξιωματούχους, πολιτικές προσωπικότητες από το εξωτερικό αλλά και διπλωμάτες ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.
 
Αντί κατάθεσης στεφάνων θα γίνονται εισφορές στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης και στο Σωματείο Συναδελφικής Στήριξης.
 
Μέχρι και την ημέρα της κηδείας, οι σημαίες σε όλα τα γραφεία του ΑΚΕΛ και οικήματα του Λαϊκού Κινήματος θα κυματίζουν μεσίστιες και αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος.
 
Τα στελέχη του ΑΚΕΛ θα απέχουν αυτές τις μέρες από πολιτικές δημόσιες συζητήσεις και θα ζητηθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων η αναβολή των συνεδριάσεων.
 
Στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος θα αναρτηθεί φωτογραφία του Δημήτρη Χριστόφια, όπως και στα γραφεία όλων των Επαρχιακών Επιτροπών του ΑΚΕΛ.
 
Από τη Δευτέρα θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και όλων των Επαρχιακών Επιτροπών του Κόμματος. Το βιβλίο συλλυπητηρίων θα είναι στη διάθεση του κοινού από την Δευτέρα 9:00 μέχρι τις 18:00 και την Τρίτη από τις 9:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι».

 
Ο Άντρος για Χριστόφια
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά από σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, ανέφερε τα εξής:
 
«Συνήλθε σήμερα το πρωί το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για να αποτίσει φόρο τιμής στο Δημήτρη Χριστόφια.
 
Ο Δημήτρης ως άνθρωπος ήταν ένας άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Ξεχώρισε με το ήθος, με τη όλη του πολιτική συμπεριφορά, με το γεγονός ότι ήταν ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής, συνεπής. Ότι έλεγε το εννοούσε και το υλοποιούσε στην πράξη. Δεν είναι τυχαία που μία πολύ μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού τον αποκαλούσε Δημήτρη.
 
Ήταν γιατί τον ένιωθε δικό του άνθρωπο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δημήτρης μεγάλωσε με πάρα πολλές δυσκολίες, στη φτώχεια και ένιωθε τον ανθρώπινο πόνο. Και ο κόσμος ένιωθε ότι με το Δημήτρη έχει ένα αποκούμπι πάνω στο οποίο μπορούσε να προσδοκεί καλύτερες μέρες για τον εαυτό του και για την οικογένειά του.
 
Ως πολιτικός ο Δημήτρης Χριστόφιας και πάλι κατά την άποψή μας, έχει παραδώσει μαθήματα ήθους. Ανεξάρτητα με το πώς του συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ο ίδιος είχε την ικανότητα να στέκεται πάνω από όλα. Ανάλαβε την ηγεσία του ΑΚΕΛ σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για το Κόμμα, σε μία περίοδο που πολλοί θεώρησαν ότι ένας μεγάλος χείμαρρος θα παρέσερνε το ΑΚΕΛ και θα το διέλυε.
 
Και τότε μαζί με τους συνεργάτες του στην ηγεσία του Κόμματος, τους πιο παλιούς και έμπειρους αλλά και τους νέους, κατάφεραν όχι απλά και μόνο να κρατήσουν όρθιο το Κόμμα, αλλά να το ανεβάσουν ψηλά μετατρέποντάς το σε πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο. Τους δρόμους που μας είχαν παραδώσει οι παλαιότεροι βετεράνοι σύντροφοί μας, ο Δημήτρης με την τότε ηγεσία του κόμματος τους μετέτρεψαν σε λεωφόρους ολόκληρες.
 
Πέτυχε δύο πράγματα τα οποία φάνταζαν ακατόρθωτα για το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα γενικότερα. Αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ιστορία είμαι βέβαιος ότι θα τον κρίνει και θα τον κατατάξει εκεί που πραγματικά του αξίζει.
 
Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ θέλω να πω ότι με την ανάληψη της ηγεσίας του, έκανε πάρα πολλές αλλαγές, φρόντισε με τις αλλαγές οι οποίες επήλθαν στο καταστατικό να εκδημοκρατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο το Κόμμα, να εκσυγχρονιστεί και να ανανεωθεί και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να παραγάγει πολιτική. Δύο πράγματα θα πω μόνο.
 
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ το 1991 είχε 19 μέλη και τα 18 από αυτά είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά -μόνο ο αείμνηστος Λάκης Θεοδούλου συνέχιζε να από τους παλαιότερους- ενώ με τη δουλειά των βοηθητικών γραφείων κατάφερε το ΑΚΕΛ να παραγάγει πολιτική για όλα τα σημαντικά μεγάλα και μικρά ζητήματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή κοινωνία.
 
Σε ό,τι αφορά το πόστο του Προέδρου δεν είναι υπερβολή αν πω κάτι που λέχθηκε το πρωί και από τον κύριο Ταλάτ. Ότι μαζί άνοιξαν το δρόμο της επίτευξης παρά πολλών συγκλίσεων πάνω στις οποίες βασίστηκαν ο κύριος Αναστασιάδης και ο κύριος Ακιντζί για να φτάσουν πολύ κοντά στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Στον τομέα του φυσικού αερίου άνοιξε έναν μεγάλο ορίζοντα για την Κύπρο, που αν αξιοποιηθεί σωστά θεωρώ ότι θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες ζωής του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
 
Από όλο το υπόλοιπο πολυσχιδές έργο το οποίο έχει παραγάγει η κυβέρνηση του, θα αναφερθώ μόνο στο γεγονός ότι  στήριξε τον κόσμο ο οποίος είχε ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας και με τις παροχές του έκανε τον απλό τον κόσμο να προσδοκά σε κάποια καλύτερη ζωή. Και τέλος να πω ότι η ιατρική σχολή η οποία για πρώτη φορά φέτος θα έχει αποφοίτους είναι επίσης επίτευγμα της κυβέρνησης Χριστόφια.
 
Θα ξαναπώ λοιπόν ότι οι αντικειμενικοί ιστορικοί μελετητές θα τον κατατάξουν εκεί που του αξίζει πραγματικά στην ιστορία».
 
Η ανακοίνωση της ΕΔΟΝ
Το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ ενημερώνει σε ανακοίνωσή του πως θα πραγματοποιήσει πομπή νεολαίας για να συνοδεύσει τον σύντροφο Δημήτρη Χριστόφια στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο όπου θα τελεστεί και η εξόδιος ακολουθία. Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες όπως δώσουν μαζικά το παρών τους για το ύστατο χαίρε.
 
"Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/6, ήμερα της κηδείας, ώρα 15:00 στη συμβολή της οδού Ελαιώνων και Σταδίου στο Στρόβολο όπου και θα συνοδεύσουμε τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια", καταλήγει η ανακοίνωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας