Η Κύπρος θρηνεί-Βαρύ το πένθος για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια

Η Κύπρος θρηνεί τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 72 ετών νικημένος από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετώπιζε.
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εισαχθεί στην Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις 18 Μαΐου, ενώ από τις 20 του ίδιου μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα. 
 
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.
 
Έχοντας παλέψει γενναία για τη ζωή του, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπέκυψε τελικά στο μοιραίο…Άφησε την τελευταία του πνοή στις 17:40 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σήμερα το απόγευμα.
 
Τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια ανακοίνωσε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ενός ανθρώπου που, όπως υπέδειξε, υπηρέτησε πιστά την πατρίδα.
 
Λίγο αργότερα, εκδόθηκε ιατρικό ανακοινωθέν: «Η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σημείωσε σήμερα περαιτέρω επιδείνωση και κατέληξε στις 5:40 μ.μ.», αναφερόταν.
 
Τραγική φιγούρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η αγαπημένη σύζυγος του Δημήτρη Χριστόφια Έλση, η οποία αποχώρησε συντετριμμένη. Η Έλση Χριστόφια, όπως και τα παιδιά τους, καθώς και ο προσωπικός γιατρός του τέως Προέδρου αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, βρίσκονταν στο πλευρό του Δημήτρη Χριστόφια μέχρι την τελευταία στιγμή.
 
Θλίψη για τον χαμό του Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε με γραπτή δήλωση που εξέδωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ενός πολιτικού που, όπως ανέφερε, για χρόνια πορεύτηκαν σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου.
 
«Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια. Ενός πολιτικού που για χρόνια πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου.
 
Γνωρίζοντας πόσο ταλαιπωρήθηκε από την κλονισμένη για δεκαετίες υγεία του, εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, και στην οικογένεια του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», ανέφερε στην γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  
 
Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει στις 10:15 αύριο το πρωί έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το θέμα της κηδείας και της ταφής του Δημήτρη Χριστόφια.
 
Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανακοίνωσε τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος.
 
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του, συντρόφισσα Έλση και σε όλη του την οικογένεια», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.
 
Θλίψη για τον χαμό του Δημήτρη Χριστόφια και συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους, κόμματα και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.
 


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Δημήτρη Χριστόφια ως έναν γνήσιο ηγέτη του κυπριακού λαού, έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση όλου του Κυπριακού λαού.
 
«Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας.


 
Ανακοινώσεις σχετικά με την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια αναμένεται να γίνουν αύριο, καθώς σήμερα το απόγευμα συνεδρίασε η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία σε συνεννόηση με την οικογένεια του εκλιπόντος αποφάσισαν τις λεπτομέρειες.
 
Αύριο το πρωί εξάλλου, όπως έχει προαναφερθεί, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ώστε να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το θέμα της κηδείας και της ταφής του Δημήτρη Χριστόφια.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση