Η πορεία του Δημήτρη Χριστόφια στον στίβο της πολιτικής-Από μικρός στα κοινά

Αφιερωμένη στην πολιτική υπήρξε η ζωή του Δημήτρη Χριστόφια, αφού από πολύ νεαρή ηλικία αναμείχθηκε στα κοινά και υπηρέτησε τον τόπο από διάφορα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα.  
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ), ενώ το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.
 
Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας.
 
Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.
 
Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
 
Μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα.
 
Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές. Το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.
 
Σταθμός για την πορεία του Δημήτρη Χριστόφια στο στίβο της πολιτικής υπήρξε αναμφίβολα η 24η Φεβρουαρίου 2008, οπόταν και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικρατώντας στο δεύτερο γύρο του ανθυποψήφιου του Ιωάννη Κασουλίδη, καθώς και η εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής, στις 7 Ιουνίου 2001.
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας επανεκλέγηκε Πρόεδρος της Βουλής την 1η Ιουνίου 2006, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2008, οπόταν και έλαβε χώρα η εγκατάστασή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Βουλευτής, στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, εξελέγη για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991, για να επανεκλεγεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Για ανάγκη αποκλιμάκωσης κατάστασης στη Μ. Ανατολή συζήτησαν ΠτΒ και Πρέσβειρα ΗΠΑ
Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας