Τρομακτικά τα στοιχεία-Ξεπέρασαν τις 12,000 οι αφίξεις μεταναστών για το 2022

Σοκάρουν οι αριθμοί που έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, οι οποίοι είναι ενδεικτικοί για το πρόβλημα με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αφού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε ο αριθμός των αφίξεων, που είχε καταγραφεί για όλο το έτος του 2021. Παράλληλα βουλευτές κατήγγειλαν εμπλοκή των μεταναστών με το οργανωμένο έγκλημα.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό πρόβλημα, κληθείς να περιγράψει την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Μάλιστα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει σχεδόν 3,000 επιστροφές, που είναι επίσης αρκετές περιπτώσεις, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, καθώς υπάρχουν πολλαπλάσιες αφίξεις από την πράσινη γραμμή και όχι μόνο. Ο Κώστας Κωνσταντίνου χαρακτήρισε την Κύπρο ως «δεξαμενή» με περιορισμένη χωρητικότητα, που αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να ξεχειλίζει και πλημμυρίζει όλη τη χώρα, σε σχέση με την κατάσταση με το μεταναστευτικό.

Χαρακτηριστικά, παρομοίασε το πρόβλημα με μια δεξαμενή που έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα, όπως και η Κύπρος έχει μια συγκεκριμένη δυνατότητα για ενσωμάτωση νέου κόσμου, όπως είπε. Όταν περάσεις αυτό το όριο, ανέφερε, η δεξαμενή ξεχειλίζει. Πρώτα, όπως είπε, το νιώθει ο κόσμος που είναι κοντά στη «δεξαμενή» και σταδιακά πλημμυρίζει όλη την χώρα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πλέον διαπιστώνεται το πρόβλημα ακόμα και στις πιο ακριβές περιοχές των πόλεων. Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να τύχει διαχείρισης η κατάσταση είναι να μειωθούν οι αριθμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκατοντάδες περιπτώσεις λοιμωδών νοσημάτων στο Πουρνάρα

Πάνω από 12,000 αφίξεις σε έξι μήνες

Ο κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε πως για το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί συνολικά πάνω από 12,000 αφίξεις μεταναστών. Αυτό που προκαλεί σοκ είναι ότι για ολόκληρη τη χρονιά του 2021 είχαν καταγραφεί 13,235 αφίξεις, κάτι που υποδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος. 

Είπε ακόμα ότι ο κίνδυνος που τίθεται για το μεταναστευτικό αφορά πλέον και την ανανέωση του πληθυσμού. Σημείωσε ότι πέρυσι στην Κύπρο υπήρξαν 10.700 γεννήσεις όταν την ίδια περίοδο υπήρξαν 13.000 και πλέον αιτήσεις ασύλου. Παράλληλα είπε ότι το α’ εξάμηνο 2022, υπήρξαν 4250 γεννήσεις στην Κύπρο, όταν τη ίδια περίοδο υπήρξαν 12.000 αφίξεις. «Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα», ανέφερε.

Οι δύο φάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος

Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως η Κύπρος έχει μπει στη δεύτερη φάση του μεταναστευτικού, η οποία ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 και αυτό επειδή έχει ανοίξει η οδός της Αφρικής, με την Τουρκία να κάνει το δεύτερο βήμα της εργαλιοποίησης των μεταναστών. που τους οδηγεί μέσω της γραμμής αντιπαράταξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού προέλθουν από την Κωνσταντινούπολη και την Τύμπου. Η κατάσταση ανέφερε έχει ξεφύγει από τότε με περίπου 100 άτομα την ημέρα να διέρχονται από την πράσινη γραμμή. Είπε επίσης ότι όσοι δεν μπορούν να έλθουν αεροπορικώς, έρχονται από την θάλασσα και καταλήγουν στον κόλπο της Μόρφου.

Η Υπηρεσία Ασύλου, πρόσθεσε, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ για την επίσπευση των διαδικασιών αλλά έχει άλλες τόσες αφίξεις. Όπως είπε πέρυσι εξέτασε 16.000 αιτήσεις. Ωστόσο ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 31.315 αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και στο διοικητικό δικαστήριο διεθνούς προστασίας. Ανέφερε ακόμα ότι πέρυσι υπήρξαν 13.000 αρνητικές απαντήσεις και ρεκόρ επιστροφών, ωστόσο οι αφίξεις και οι νέες αιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες των επιστροφών.

Ως μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι εισροές, να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να γίνουν περισσότερες συμφωνίες επιστροφών όσων οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί.

Εκτιμάται ότι από τις 30.000 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, οι 13.000 ζουν στην Δημοκρατία και πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης ήταν 2.300 για το 2021 και 2.770 το α’ εξάμηνο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μακρά η συζήτηση για τους 300-«Ημίμετρο που δεν θα είναι αποτελεσματικό»

Ανέφερε ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2022 δόθηκε το καθεστώς προσφυγικής προστασίας σε 121 περιπτώσεις, αποδεικνύοντας ότι στην Κύπρο έρχονται κυρίως οικονομικοί μετανάστες.

Η τοποθέτηση της Ανθούση

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, το παρόν της έδωσε και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, η οποία αναφέρθηκε στις πολιτικές που ακολουθεί το Υφυπουργείο της, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως υπέδειξε στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πρόνοιας, υπάρχει το κονδύλι των 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των επιδομάτων. Το κονδύλι αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια, όπως ανέφερε η κα. Ανθούση, έχει διπλασιαστεί, λόγω των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν, με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

Η υφυπουργός υπέδειξε πως το συγκεκριμένο τεράστιο ποσό, προέρχεται από πάγια ταμεία και δεδομένου του ύψους του, έχουν μπει δικλίδες για ασφάλεια και έλεγχο, ώστε να μπορεί το Υφυπουργείο να έχει πλήρη εικόνα για την καταβολή των επιδομάτων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποιες ενέργειες που έχει λάβει το Υφυπουργείο.

Όπως υπέδειξε, όταν ανέλαβε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 9,500 αιτητές ασύλου, που δεν λάμβαναν επιδόματα και δεν είχαν εγγραφεί στο Τμήμα Εργασίας. Αυτό ήταν τον Ιούλιο του 2021, σημείωσε η κα. Ανθούση και αμέσως δόθηκαν σχετικές οδηγίες, όπως εγγραφούν στο Τμήμα, αφού τότε υπήρχε και το διάταγμα της υπουργού Εργασίας, που έψαχνε εργατικό δυναμικό. Είχε δοθεί, μάλιστα, περιθώριο τριών μηνών και όσοι δεν εγγράφηκαν, που ήταν γύρω στα 400 άτομα, τους αποκόπηκε το επίδομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επισκέφθηκε το Πουρνάρα ο Σχοινάς-«Θα βρούμε τρόπο να καταστήσουμε την τ/κ ηγεσία υπεύθυνη»

Όσον αφορά στη δεύτερη ενέργεια του Υφυπουργείου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διασύνδεση με τα διάφορα τμήματα, όπως οι κοινωνικές ασφαλίσεις ή με το Τμήμα Εργασίας, για να μπορούν να γίνονται οι έλεγχοι. Η υφυπουργός εξήγησε πως από τον Οκτώβριο είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες διασύνδεσης και μέχρι σήμερα, κάθε μήνα ελέγχονται ποιοι είναι εγγεγραμμένοι και ποιοι δέχονται κοινωνικές ασφαλίσεις, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Υφυπουργείο. Σημείωσε πως για 2,665 αιτήτες τους έχει αποκοπεί το επίδομα, αφού διαφάνηκε ότι είχαν εργοδότηση και τους καταβάλλονταν κοινωνικές ασφαλίσεις.

Η κα. Ανθούση σημείωσε πως ως Υφυπουργείο έχουν κάνει ένα βήμα παρά πέρα, ώστε αφού ζήτησαν γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, βάσει της οποίας όσοι εξ αυτών λάμβαναν επίδομα, θα φαίνεται ως υπερχρέωση και την επόμενη φορά αν φύγουν, θα αποκόπτεται ως υπερπληρωμή, για να επιστραφούν τα χρήματα του δημοσίου. Στο μεταξύ, η υφυπουργός σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση και την ίδια ώρα, που θα γίνεται η πληρωμή, σε τοπικό επίπεδο, θα μπορούν να γνωρίζουν αν ο αιτητής έχει ενεργό συμβόλαιο ή κοινωνικές ασφαλίσεις. Εξήγησε, δε, ότι σε περίπτωση που κάποιος έχει ενεργό συμβόλαιο, ωστόσο δεν διαφαίνεται στις κοινωνικές ασφαλίσεις, τότε ενημερώνεται άμεσα το Τμήμα Εργασίας.

Η τρίτη ενέργεια του Υφυπουργείου Πρόνοιας, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός, αφορούσε στις συνθήκες διαβίωσης των αιτητών σε διάφορους χώρους. Ένας από αυτούς τους χώρους, ήταν η περίπτωση της Χλώρακας, που δεν υπήρχε παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ υπήρχε εν ενεργεία το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του Επάρχου, για να μην υπάρχει διαβίωση. Η κα. Ανθούση υπέδειξε πως σε συντονισμένες ενέργειες, σε συνεργασία με την Αστυνομία, ενημερώθηκαν οι αιτητές ασύλου, ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις ήταν ακατάλληλες και τους ζητήθηκε να βρουν άλλη κατοικία, για να μην τους αποκοπεί το επίδομα. Μάλιστα, στις προσπάθειές τους συνέδραμαν και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και κατάφεραν να μετακινηθούν. Ανάμεσα στα άτομα που μετακινήθηκαν ήταν και μία μονήρης γυναίκα με βρέφος και η οποία μετακινήθηκε στην Κοφίνου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για ναρκωτικά και αγοραίο έρωτα σε Πουρνάρα-Επίθεση Μυλωνά σε ΥΠΕΞ

Η υφυπουργός ξεκαθάρισε πως επισκέπτονται συγκεκριμένους χώρους, που κρίνονται ακατάλληλη για διαβίωση, έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία και τους Δήμους και ενημερώνουν τα άτομα που διαμένουν εκεί, για τις συνθήκες, καλώντας τα να μετακινηθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, υπέδειξε, γίνεται αποκοπή του επιδόματός τους. Η κα. Ανθούση άφησε μία υποσημείωση, υποδεικνύοντας πως αρκετοί επιλέγουν να παραμείνουν και να χάσουν το επίδομά τους.

Όπως εξήγησε, αυτός είναι ένας αστερίσκος, ο οποίος πρέπει να εξεταστεί από τους αρμόδιους, καθώς διαφαίνεται ότι πίσω από αυτό υπάρχει πηγή εισοδήματος, το οποίο ενδεχομένως να είναι παράνομο. Αναφερόμενη σε στοιχεία, η κα. Ανθούση υπέδειξε πως αυτή τη στιγμή λαμβάνουν επίδομα 6,500 δικαιούχοι και στην πλειοψηφία τους είναι μονήρεις άνδρες, αφού οι οικογένειες είναι μειοψηφία.

Όσον αφορά στην ποιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, στις οποίες διαμένουν μετανάστες, η υφυπουργός σημείωσε πως ευθύνη έχουν επίσης και οι δήμοι και οι κοινότητες, αφού θα πρέπει να ελέγχουν τα υποστατικά και να ενημερώνουν το Υφυπουργείο, για την καταλληλότητά τους. Μάλιστα, η κα. Ανθούση υπέδειξε πως υπάρχει η δυνατότητα στις τοπικές αρχές να είναι κρίνουν ένα κτίριο, αν είναι κατάλληλο ή όχι για διαβίωση.

Ερωτηθείσα από τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λίνο Παπαγιάννη, ποια είναι η οροφή των επιδομάτων, που μπορεί να λάβει ένα άτομο, η κα. Ανθούση σημείωσε πως δίνονται γύρω στα 260 ευρώ για ρουχισμό και μικροέξοδα, συν 100 επίδομα ενοικίου, το οποίο καταβάλλεται αφού προσκομιστεί το ενοικιαστήριο του οικήματος στο οποίο θα μείνουν. Σε περίπτωση που δηλώσουν παιδιά, γίνεται αναπροσαρμογή, ανάλογα με τα εξαρτώμενα που θα δηλωθούν. Αναφερόμενη σε ένα παράδειγμα, για μία οικογένεια με πέντε άτομα, το επίδομα ενδεχομένως να ανέλθει στα 700 ευρώ.

Απαντώντας σε καταγγελίες βουλευτών, η κα Ανθούση είπε ότι υπήρξαν πληροφορίες ότι μετανάστες είχαν κι άλλα εισοδήματα εκτός από τα επιδόματα. 

Κληθείσα να αναφερθεί στο κονδύλι των 40 εκ. ευρώ, η κα. Ανθούση επανέλαβε ότι προέρχονται από πάγια ταμεία, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει κονδύλια για να χτιστούν υποδομές και άλλα.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει λίστα στην αστυνομία με αριθμό αυτοκινήτων, που καταδεικνύουν εμπλοκή αιτητών ασύλου σε παράνομες δραστηριότητες, κυρίως αναφορικά με πώληση ναρκωτικών, με μεγάλες διαστάσεις κυρίως σε τουριστικές περιοχές όπως η Αγία Νάπα. Υπάρχουν, όπως είπε, σαφέστατες υπόνοιες ότι έρχονται από την Τουρκία και κουβαλούν μαζί τους ναρκωτικά.

Ανέφερε ακόμα ότι, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρωσε περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο από δικά της έξοδα τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ για φέτος μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεραστεί το μισό δισεκατομμύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με την άρνηση μεταναστών να υποβληθούν στον σχετικό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί αν πραγματικά είναι ανήλικοι και να προχωρήσει η απέλασή τους, ενώ είπε ότι καθημερινά φεύγουν εργάτες από τον γεωργικό τομέα για να αιτηθούν ασύλου δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπριτης είπε ότι σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου οι αριθμοί είναι τεράστιοι κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης από τα αρμόδια υπουργεία. Πρόσθεσε ότι έγινε επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων και των επιστροφών, ενώ ζητήθηκε η βοήθεια της ΕΕ για δημιουργία προαναχωρητικού κέντρου. Προφανώς, πρόσθεσε, πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα για περιορισμό του φαινομένου αλλά και να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, υγείας, δημογραφίας και μεταδοτικών ασθενειών. Είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταγγείλει στην ΕΕ τους πραγματικούς υπαίτιους που είναι το τουρκικό κράτος, ο τουρκικός στρατός και οι τουρκικές αερογραμμές, αντί να μιλά για διακινητές. Σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία έξι χρόνια η ΕΕ κατέβαλε για το μεταναστευτικό 200 εκ. ευρώ για την Κύπρο, όταν το κυπριακό κράτος ξόδεψε μισό δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πληρώνει 38 εκατ. ετησίως για τους Κύπριους πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται τόσο από το ΥΠΕΣ όσο και από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για να γίνεται καλύτερος έλεγχος για τον τόπο διαμονής των μεταναστών, όπως το να δίνεται προπληρωμένη κάρτα σε άτυπους μετανάστες για συγκεκριμένες πληρωμές, ενώ θα απαγορεύεται η αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό. Ανέφερε ότι το κόμμα στηρίζει όλες τις προσπάθειες αφού το μεταναστευτικό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και συμπαρίστανται στο να παρθούν κι άλλα για να αντιμετωπιστεί η «λαίλαπα αυτή που απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, τον κυπριακό ελληνισμό και την δημογραφική μας οντότητα». Έκανε επίσης έκκληση στους ιδιοκτήτες σπιτιών που τα νοικιάζουν σε μετανάστες να προσέξουν πού τα νοικιάζουν και να μην βάζουν περισσότερα άτομα απ’ ότι επιτρέπεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα λειτουργεί ο Big Brother στην Πράσινη Γραμμή-Εικοσιτετράωρη live εικόνα

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα