Έτσι θα λειτουργεί ο Big Brother στην Πράσινη Γραμμή-Εικοσιτετράωρη live εικόνα

Στο πρώτο στάδιο της υλοποίησης του συστήματος της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε διάφορα σημεία της Πράσινης Γραμμής, μετά από τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Ισραήλ, βρίσκεται η Κύπρος.

Σε δηλώσεις του στην Κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έχει επιλεγεί το προσωπικό που θα εκπαιδευτεί για τον χειρισμό του συστήματος, ενώ σημείωσε πως στη λειτουργεία του έχουν ενσωματωθεί και τα θέλω της Αστυνομίας.

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Πετρίδης, η ηλεκτρονική επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, υλοποιείται σε τρία ενιάμηνα. «Τώρα βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο, έχει αρχίσει η υλοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, γιατί πλέον θα υπάρχει εικοσιτετράωρη παρακολούθηση για το τι μπορεί να συμβαίνει οπουδήποτε κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Θα μπορούμε να ελέγχουμε όλες τις κινήσεις και το οτιδήποτε θα θέλαμε στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα έχουμε πρόσβαση μέσα από το κέντρο ελέγχου. Δηλαδή, θα υπάρχει ένα κεντρικό κτήριο ελέγχου και μηχανισμού, το οποίο θα μπορεί να δίνει live εικόνα κατ’ ευθείαν οπουδήποτε αυτό επιβάλλεται. Οι πρώτες εικόνες υπολογίζουμε πως θα είναι τέλος Σεπτεμβρίου, όταν μπει και σε λειτουργεία η πρώτη φάση του συστήματος. Καλύπτει ολόκληρη την Πράσινη Γραμμή».    

Ερωτηθείς σε περίπτωση που καταγραφεί οποιαδήποτε απειλή εάν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο το οποίο θα εφαρμόζεται ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «υπάρχουν οδηγίες σαφέστατα τόσο στα στελέχη, όσο και στους οπλίτες. Τώρα και με την ηλεκτρονική παρακολούθηση, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η παρακολούθηση και χωρίς να είναι το συγκεκριμένο άτομο στο φυλάκιο. Δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τα φυλάκια χωρίς επάνδρωση, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πλέον θα μας δίνεται ο χρόνος και θα γνωρίζουμε προς τα που θα μπορούμε να κατευθύνουμε τις οποιεσδήποτε δυνάμεις, βλέποντας αναλόγως το τι υπάρχει στην περιοχή».

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχει δυνατότητα και αυτής της παρακολούθησης, για να ενημερώνεται έγκαιρα η Αστυνομία. «Γνωρίζουμε οτιδήποτε άλλο περνάει από την Πράσινη Γραμμή, πλέον θα είναι ορατό και ανιχνεύσιμο όλο το εικοσιτετράωρο. Αντιλαμβάνεστε ότι, θα υπάρχει πολύ καλή ηλεκτρονική επιτήρηση».

Για το λαθρεμπόριο και τα μαύρα σημεία στην Πράσινη Γραμμή και το τι θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής επιτήρησης, ο Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε ότι «πλέον θα μπορούμε να ανιχνεύουμε τα πάντα. Θα μπορούμε εγκαίρως να παρεμβαίνουμε. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι με την εφαρμογή αυτή, σε μεγάλο βαθμό θα αποτραπεί μεγάλες παράνομε διακινήσεις από και προς την Πράσινη Γραμμή.

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε πως θα υπάρχει ειδική ομάδα θα παρακολουθεί και θα συντονίζει το σύστημα. 

«Θα εγκρίνουμε τη δομή αυτή της ομάδας. Θα υπάρχει και κέντρο ελέγχου, όπου θα γίνεται ο συντονισμός και θα μεταφέρεται τόσο η εικόνα, όσο και η πληροφόρηση από και προς τα Φιλάκια, Μονάδες και Ταξιαρχίες. Προχωρούμε προς την ηλεκτρονική αναβάθμιση της Πράσινης Γραμμής, όσο και του εκσυγχρονισμού τη ΕΦ, εφόσον μιλάμε για νέες τεχνολογίες, τις οποίες εισάγουμε στην ΕΦ. Είτε αυτές είναι όπως ηλεκτρονική επιτήρηση της Πράσινης Γραμμή, είτε είναι Ηλεκτρονική Κατάταξη κλπ. Έχουμε δώσει έμφαση στο θέμα της τεχνολογίας. Κατά το τελευταίο έτος, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου έχουμε συνδέσει και την Αστυνομία και τη ΕΦ και μπορούμε να εντοπίζουμε ανέντακτους εφέδρους, από λιμάνια, αεροδρόμια και οδοφράγματα, έχουμε εντάξει πέραν των 15.000 αδιευκρίνιστων εφέδρων, που για πρώτη φορά οι περισσότεροι έχουν ενταχθεί στην ΕΦ».

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»