Καταγγελίες για ναρκωτικά και αγοραίο έρωτα σε Πουρνάρα-Επίθεση Μυλωνά σε ΥΠΕΞ

Για τρίτη φορά ενώπιον της Βουλής, μέσα σε λίγους μήνες, τέθηκε το μείζον ζήτημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς και τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό και το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα.

Κατά τη συνεδρία της Ad hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό, κοινοτάρχης και κάτοικοι της περιοχής, έθεσαν στο τραπέζι τους προβληματισμούς τους καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, διακίνηση ναρκωτικών εντός του Πουρνάρα, αγοραίο έρωτα στην ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης και το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»

Ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές, σε έντονο ύφος κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως κανέναν από τους βουλευτές ή τα κόμματα, δεν έκανα αυτό που έπρεπε για την περιοχή. «Λέμε ότι σήμερα στο Πουρνάρα διαμένουν 1987 πρόσωπα αλλά διερωτάται κανένας πόσοι είναι έξω; Κοιμούνται σε ξαπλώστρες κάτω από τα δέντρα», είπε και πρόσθεσε ότι προχθές βρισκόταν σε σωματείο και «σταματούσαν Αφρικανοί και ρωτούσαν που είναι το Μάμμαρι. Είναι πρόσωπα που κάνουν διακίνηση». Διερωτήθηκε μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου, εάν πρέπει αυτά τα άτομα να πηγαίνουν στον Αστυνομικό Σταθμό και να ρωτούν που είναι το Μάμμαρι για να τους συλλάβουν. 

Ακολούθως ο κος Μελετιές εξέφρασε την άποψη ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών δεν κάνει τη δουλειά του όπως θα έπρεπε, η οποία είναι να πάει στο εξωτερικό, στις χώρες όπως για παράδειγμα το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Ινδία, να συζητήσουν με τους αρμόδιους αυτών των χωρών και να βρουν λύση».

Παράλληλα τόνισε ότι είναι έτοιμοι να λάβουν δυναμικά μέτρα και θα πάνε, όπως είπε, στο Προεδρικό για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους.

«Αφρικανός παρενοχλούσε μαθήτρια Γυμνασίου»

Κατά τη δική του τοποθέτηση ο εκπρόσωπος των γονέων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κοκκινοτριμιθιάς, Αρτέμης Χρίστου, αναφέρθηκε σε περιστατικό που έζησε ο ίδιος όταν μια μέρα ενώ είχε σχολάσει από τη δουλειά του και επέστεφε στο σπίτι του αντιλήφθηκε έναν Αφρικανό να ενοχλεί φραστικά μια μαθήτρια Γυμνασίου.

«Μόλις τους είδα, έκανα επαναστροφή, σταμάτησα εκεί που βρίσκονταν και όταν κατέβηκα είχα φραστική αντιπαράθεση μαζί του και στη συνέχεια εκείνος έφυγε. Διερωτώμαι, τι θα γινόταν εάν δεν σταματούσα στο σημείο».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος γονέων των νηπιαγωγείων, Κυριάκος Κυριακίδης, κατήγγειλε ότι σε μια περίπτωση αριθμός αλλοδαπών μετέβη έξω από νηπιαγωγείο όπου βρισκόταν ο ίδιος και άλλοι γονείς και ζητούσαν δουλειά. 

«Τους είπαμε ότι εδώ είναι σχολείο και εκείνοι μπούκαραν μέσα και τρέχαμε να τους μαζέψουμε», ανέφερε ο κος Κυριακίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα λειτουργεί ο Big Brother στην Πράσινη Γραμμή-Εικοσιτετράωρη live εικόνα

Ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη στην περιοχή 

Οι βουλευτές της περιοχής, ρώτησαν την Αστυνομία για το κατά πόσο λήφθηκαν μέτρα, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρία, η οποία έγινε πριν από 50 περίπου μέρες, με τον Υπαρχηγό Αστυνομίας να απαντά ότι ενίσχυσαν τον Αστυνομικό Σταθμό.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Δημητρίου, «στο Σταθμό εργάζονταν 12 μέλη και σήμερα έγιναν 17, άρα αυξήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών κατά 42%. Υπάρχει πλέον 24ωρη περιπολία στην περιοχή και τοποθετήθηκε μόνιμα Αξιωματικός. Συνεχίζουν να γίνονται καταγγελίες, τι οποίες καθηκόντως διερευνούμε».

Εκ μέρους της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ο Ιωάννης Σωτηριάδης, σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες για επαναπατρισμό μεταναστών. Σήμερα είναι προγραμματισμένη για το Κονγκ Κονγκ, στις 28 Ιουνίου για το Μπαγκλαντές και στις αρχές Ιουλίου για την Ινδία. 

«Ανύπαρκτος ο Κασουλίδης»

Ακολούθως η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Λίνο Παπαγιάννη να αναφέρεται σε επικοινωνία που είχε με πρόσωπο από την Ύπατη Αρμοστεία, ο οποίος του ανέφερε ότι δεν θεωρούν ότι γίνεται εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. 

«Μου είπε ότι έχουμε πολλούς Ουκρανούς, κάτι που δεν ισχύει. Βλέπουν το πρόβλημα πολύ αθώα».

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, απαντώντας στον κ. Παπαγιάννη ανέφερε ότι είχαν συνάντηση με την Ύπατη Αρμοστεία την περασμένη Παρασκευή και τους διαβεβαίωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν. 

Τότε παίρνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς χαρακτήρισε τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ανύπαρκτο αναφέροντας πως «εδώ δεν πατά και η Αστυνομία είναι η μόνη που παλεύει για το θέμα».

Η αναφορά του κ Μυλωνά έφερε την αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Πρόδρομου Αλαμπρίτη, ο οποίος είπε ότι ο κος Κασουλίδης, «κάθε άλλο από την ανύπαρκτος είναι και αυτό το έδειξε διαχρονικά».

Η συνεδρία έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και είναι άγνωστο κατά πόσο θα συγκληθεί νέα για το ίδιο θέμα, αφού η εκτίμηση πολλών από τους παρευρισκόμενους είναι πως δεν βρεθεί ουσιαστική λύση για τα προβλήματα που προκύπτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοβερή αποκάλυψη ενώπιον της Βουλής-«Μαθητής σχεδίαζε να ανοίξει πυρ σε σχολείο»

Oι τοποθετήσεις βουλευτών και υπηρεσιακών

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, ανέφερε ότι διακινητές σταθμεύουν στην Κοκκινοτριμιθιά και μεταφέρουν μετανάστες στο Πουρνάρα, ενώ επικαλούμενος στοιχεία της Αστυνομίας σημείωσε πως αυξήθηκε η χρήση κοκαΐνης κατά 5.700% και ότι το Πουρνάρα είναι γεμάτο ναρκωτικά.

Επιπλέον, ακούστηκαν αναφορές από τον κ. Μελετιέ ότι πέραν των 1.500 αλλοδαπών κοιμούνται κάτω από τα δέντρα, αφοδεύουν στην ύπαιθρο και πετούν τα σκουπίδια τους παντού, με τους κατοίκους της περιοχής, όπως είπε, «να πληρώνουν, για να καθαρίζονται οι ακαθαρσίες των αλλοδαπών».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε δέκα χρόνια θα γίνουμε μειονότητα στην Κύπρο και η πλειοψηφία θα είναι μουσουλμάνοι», σημειώνοντας πως «αν αποφάσισε η κυβέρνηση να γίνουμε αφρικανική περιοχή, εμείς δεν το δεχόμαστε».

«Να πάρουν τους αλλοδαπούς στο πάρκο του Προεδρικού, στα πάρκα της Λεμεσού και όχι να τους αφήνουν στα χωριά της περιοχής. Αλλοδαποί κοιμούνται στις αυλές των σπιτιών και κάθε λίγο καλείται η Αστυνομία για να τους διώξει. Στην Πολωνία και στην Ουγγαρία τοποθετούν ηλεκτροφόρα καλώδια και εμποδίζουν την έλευσή τους. Αυτοί δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Να πάνε εκπρόσωποι της Κυβέρνησης στο Κόγκο και να διευθετήσουν την μεταφορά των αλλοδαπών και να μην περιμένουν από τις Βρυξέλλες», είπε ο Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως το πρόβλημα αυτό θα τους καταστρέψει και ότι η Κυβέρνηση πρέπει να βρει άμεσα λύσεις. Εξάλλου, είπε πως θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στο Προεδρικό και θα απαιτήσουν λύσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι «δυστυχώς η ομόφωνη άποψη των Κοινοταρχών της περιοχής και όσων εκπροσωπήσαν την περιοχή είναι ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμα χειρότερη».

Κάλεσε εκ νέου την Κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα να αντιληφθούν ότι υπάρχουν περιοχές, οι οποίες σήμερα δεν θεωρούνται ελεύθερες περιοχές, σημειώνοντας ότι αυτό δεν το είπε ο ίδιος, αλλά ότι το έχουν αναφέρει οι Κοινοτάρχες.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν περιοχές, που δεν έχουν περιθώρια να δεχθούν άλλους, δεν έχουν περιθώρια για τους συμπατριώτες μας που ζουν εκεί. Ξεκινώντας από την Αγία Νάπα μέχρι και την Πάφο χάνουμε καθημερινά περιοχές και το κράτος συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα το αμέσως επόμενο διάστημα κάποιες από τις αποφάσεις της Επιτροπής να υιοθετηθούν, γιατί δεν βλέπει πως αλλιώς θα λυθεί το πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, χαιρέτισε με τη σειρά του τις ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αλλά και τη διακήρυξη μετά το Συμβούλιό των ΥΠΕΣ, κατά την οποία τονίζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας μηχανισμού ανακατανομής βαρών με συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο και στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που καλείται να αντιμετωπίσει.

Είπε, επίσης, ότι από την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής έγιναν κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση από πλευράς αστυνομίας, σημειώνοντας ότι αυξήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών στο Σταθμό Κοκκινοτριμιθιάς και οι περιπολίες.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι ο αριθμός μεταναστών, που διαμένουν στο Κέντρο, έχει μειωθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι γίνονται προσπάθειες από πλευράς κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο πρόβλημα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Είπε, μάλιστα, ότι προχωρεί η πρόσληψη 300 συμβασιούχων, για επιτήρηση της πράσινης γραμμής, αλλά και για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως το κόμμα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίπλα και μαζί με τους κατοίκους της περιοχής και στηρίζει τον αγώνα τους, για ασφάλεια και ευημερία.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ο κ. Τρυφωνίδης, έχουν καταθέσει σειρά εισηγήσεων για τη δημιουργία σύγχρονών δομών φιλοξενίας, οι οποίες θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και θα παρέχουν ασφάλεια στα ανήλικα και ασυνόδευτα παιδιά.

Παράλληλα, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών της Δημοκρατίας, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος ταυτοποίησης και άμεσου επαναπατρισμού όλων των αιτητών ασύλου, που δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.   

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου