Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»

Πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, αισθάνονται οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς, οι οποίοι προέβησαν σε σοβαρότατες καταγγελίες, ενώπιον της Ad Hoc Eπιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα, αφού η κατάσταση που επικρατεί στο Πουρνάρα, έχει επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την περιοχή τους, όπως υποστηρίζουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι διαβιούν υπό κλοιό τρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοβερή αποκάλυψη ενώπιον της Βουλής-«Μαθητής σχεδίαζε να ανοίξει πυρ σε σχολείο»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο κοινοτάρχης της περιοχής, Χριστάκης Μελετιές, καθώς επίσης και οργανωμένα σύνολα της περιοχής προέβησαν σε δημόσιες καταγγελίες για εκφοβισμό των κατοίκων, απειλές, αλλά και ανυπαρξία της Αστυνομίας.

Ο κ. Μελετιές χαρακτήρισε στίγμα για την κυπριακή κοινωνία το Κέντρο Φιλοξενίας αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής στο Πουρνάρα, όπως και σοβαρά ζητήματα φτώχιας. «Μια φορά τέσσερις Αφρικανοί σταμάτησαν γυναίκα που είχε βρέφος μαζί του και τον απείλησαν να τους δώσει τέσσερα ευρώ. Τελικά επενέβησαν άλλοι και έφυγαν από το σημείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με καθορισμένες ιδιότητες οι 300 συμβασιούχοι-Αντίδραση αστυνομικών

Σε έντονους τόνους, ο κοινοτάρχης ανέφερε ότι το Πουρνάρα χτίστηκε για 600 άτομα και σήμερα διαμένουν 3500, καλώντας τους αρμόδιους να περιορίσουν τους μετανάστες, να μην κινούνται εκτός του κέντρου.

«Δεν γίνεται να τους ρωτάς ποιοι είναι, από που ήρθαν και να λένε δεν ξέρω. Τελευταία συνελήφθη δικηγόρος που μπήκε από τις τρύπες που άνοιξαν οι αλλοδαποί. Έπρεπε να συλληφθεί και όχι να το ξανακάνει την επόμενη φορά. Υπήρξε περιστατικό που πολίτης πήγε να φέρει την κόρη του από το αεροδρόμιο και όταν επέστρεψε εντόπισε 30 αλλοδαπούς να κρύβονται στην αυλή του, για να μην τους εντοπίσει η Αστυνομία μετά από τα επεισόδια».

Παράλληλα, οκ. Μελετιές κατήγγειλε ότι αστυνομικοί του ανέφεραν πως «πέφτουν βιασμοί στο Πουρνάρα, γίνεται εμπόριο. Οι παλιοί αγοράζουν από τα σούπερμάρκετ προϊόντα και τα πωλούν στους υπόλοιπους στο Πουρνάρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτινος πύργος το μεταναστευτικό-Χτίζουν με αναχωρήσεις, καταρρέει από αφίξεις

«Μου χτυπούσαν το παράθυρο και ζητούσαν δύο ευρώ»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρο του συνδέσμου γονέων του Α’ δημοτικού σχολείου Κοκκινοτριμιθιάς, Αρτέμης Χρίστου, ο οποίος αναφέρθηκε προσωπική εμπειρία που είχε από περιστατικά με αλλοδαπούς, ενώ χαρακτήρισε την περιοχή ως ghetto.

«Μια φορά εχτυπούσαν μου στο παράθυρο του αυτοκινήτου την ώρα που ήμουν σε φώτα και είχα το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο και μου ζητούσαν δύο ευρώ. Δεν έφευγαν αν δεν άνοιγα το παράθυρο να τους τα δώσω. Μια άλλη φορά ήμουν πάλε με το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο και λαλεί μου, “παπά γιατί ο κύριος κάμνει κακά στο δρόμο;”. Είδα επίσης να μπαίνουν σε κάδο που μαζεύουμε ρούχα για τον ΠΑΣΥΚΑΦ, να τα βγάζουν και να τα δοκιμάζουν. Όσα τους έκαναν τα έπαιρναν και μετά έρχονταν άλλοι και δοκίμαζαν εκείνα που έμειναν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι έντεκα ασυνόδευτοι που αγνοούνται-Μετά τον ντόρο, νέες έρευνες

Μια άλλη κάτοικος της περιοχής, η κ. Αντωνία Μεσαρίτη, κατήγγειλε με τη σειρά της ότι είχε αφήσει το παιδί της στο όχημα, για να κατεβεί στο περίπτερο και κάποιοι αλλοδαποί προσπάθησαν να το αρπάξουν, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικό πριν ένα χρόνο όταν ενόσω ήταν έγκυος την κυνηγούσε αριθμός προσώπων για να την κλέψει».

Στη συνέχεια τον  λόγο πήραν οι βουλευτές, με τον Ζαχαρία Κουλία να κάνει λόγο για τη μελανότερη συνεδρία στα χρονικά της Βουλής, καλώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Λίνο Παπαγιάννη να συγκαλέσει συνεδρία όπου θα παρουσιαστούν ο Αρχηγός Αστυνομίας, η υπουργός Δικαιοσύνης και η υπουργός Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά με ελέγχους το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση-Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, εισηγήθηκε όπως οι βουλευτές της Επιτροπής να κάνουν συμβολική διαμαρτυρία, μόνοι τους, χωρίς τους κατοίκους της Κοκκινοτριμιθιάς, έξω από τα αρμόδια υπουργεία.

Λόγω χρόνου, η συνεδρία διακόπηκε για να συνεχιστεί σε άλλη ημερομηνία, που θα καθοριστεί σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βουλιάζει την Κύπρο το μεταναστευτικό-Διπλασιάστηκαν οι παράτυποι μετανάστες

Oι τοποθετήσεις βουλευτών και εμπλεκόμενων 

Ο Λίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά οι λύσεις είναι εντελώς απούσες. «Ο άμεσος υπεύθυνος για την επίλυση των προβλημάτων δεν είναι άλλος από την Κυβέρνηση», υπέδειξε, κάνοντας λόγο για κινήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τα αρμόδια Υπουργεία, όπως η άμεση απέλαση όσων εγκληματούν. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαγιάννης δήλωσε ότι στην Επιτροπή έγιναν καταγγελίες για «αποτρόπαιες πράξεις» που τελούνται «με την προστασία των υπηρεσιών». Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, έχει προτείνει ως λύση την πιλοτική χορήγηση διαβατηρίων υπό τον όρο όσοι τα πάρουν να φύγουν από την Κύπρο την επόμενη ημέρα και να πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών έχουν πάρει αποτελεσματικά μέτρα, όπως η μείωση των αιτήσεων ασύλου από εικονικούς γάμους και εικονικούς φοιτητές, και η ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Αλαμπρίτης τόνισε ότι χρειάζεται καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, εφαρμογή της νομοθεσίας, καλύτερη επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής. Ακόμη, χαιρέτισε την εξαγγελία της Κυβέρνησης για πρόσληψη 300 συμβασιούχων για καλύτερη επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής. Πρέπει να επιδιωχθούν συμφωνίες -με τη συνδρομή της ΕΕ- με χώρες της Αφρικής κυρίως για επιστροφή όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, καθώς και να επιβληθούν βαριές ποινές στους διακινητές, συμπλήρωσε.       

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς βιώνουν μια δραματική κατάσταση και ότι στην περιοχή συμβαίνουν ποινικά αδικήματα. «Οι κάτοικοι εξωθούνται να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο», ανέφερε. 

«Στο Πουρνάρα υπάρχουν 3.500 μετανάστες αντί για 600», σημείωσε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι το κράτος υπνώττει. Επιπλέον, ζήτησε να ληφθούν δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα. «Η Κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για την κατάσταση. Να τερματιστεί η παροχή ασύλου, γιατί έχουμε υπερβεί τα όριά μας», κατέληξε.

Ο Κυριάκος Κίκας, εκπρόσωπος της ομάδας επικοινωνίας των κατοίκων της Κοκκινοτριμιθιάς, ανέφερε ότι οι γεωργοί της περιοχής σκέφτονται κατά πόσο θα ξανασπείρουν τα χωράφια τους, γιατί καταστρέφεται η σοδειά τους και τα χωράφια τους έχουν γεμίσει σκουπίδια. «Θέλουμε ασφάλεια, ισότητα και ευημερία στην περιοχή μας», κατέληξε ο κ. Κίκας. 

Δειτε Επισης

Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου