Είδε εκ πρώτης όψεως ποινικά ο Εισαγγελέας, αρχίζει την έρευνα ο Αιμιλιανίδης

Σηκώνει μανίκια ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης μετά τον διορισμό του από τον Γενικό Εισαγγελέα, ως ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, για το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, εναντίον του οποίου έγινε καταγγελία από την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους για σχέδιο εξόντωσής της, σε συνεργασία με βαρυποινίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η καταγγελία των δικηγόρων της Αριστοτέλους-Το μπαλάκι στον Σαββίδη

Αμέσως μετά την καταγγελία που έφθασε στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, το πρωί της Δευτέρας, από τους δικηγόρους της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, ο Γιώργος Σαββίδης φαίνεται να εντόπισε εκ πρώτης όψεως ποινικά αδικήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και για το λόγο αυτό όρισε τον κ. Αιμιλιανίδη ως ανεξάρτητο ανακριτή. 

Οι καταθέσεις για την υπόθεση αναμένεται να αρχίσουν άμεσα, καθότι στον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή δόθηκε ένας μήνας μέχρι να ολοκληρώσει τη διερεύνησή του, με την πλευρά της κ. Αριστοτέλους να αναμένεται να κληθεί πρώτη για κατάθεση.

Οι συνήγοροι της Διευθύντριας των Φυλακών, αναμένεται να καταθέσουν όλα τα στοιχεία που έχουν μαζευτεί, τα οποία φαίνεται να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που παραδόθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα και να δώσουν λεπτομέρειες για όλα όσα συνέβησαν και στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο αξιωματικός. Μάλιστα, οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, φαίνεται να εντοπίζουν πέραν των είκοσι αδικημάτων.

Αφότου λοιπόν τοποθετηθεί η πλευρά της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, στη συνέχεια αναμένεται να κληθούν για κατάθεση τόσο ο βαρυποινίτης, ο οποίος φαίνεται να λειτουργούσε ως δούρειος ίππος του αξιωματικού και συνομιλούσε μαζί του μέσω εφαρμογών, αλλά και ο ίδιος αξιωματικός για να καταθέσουν τις θέσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες η Αριστοτέλους-Κατήγγειλε και περιμένει

Από κατάθεση και άλλα πρόσωπα

Εξάλλου, ο κ. Αιμιλιανίδης αναμένεται να καλέσει κι άλλους μάρτυρες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιβεβαιώσουν τα γεγονότα και τα μηνύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως επίσης και μάρτυρες που επιθυμούν να δώσουν συναφή στοιχεία. Μεταξύ αυτών, πιθανότατα θα κληθεί και υπόδικος που απέστειλε επιστολή στη Διεύθυνση, υποστηρίζοντας ότι όταν μεταφέρθηκε για ανάκριση, εκεί βρισκόταν ο αξιωματικός κι ένας άλλος αστυνομικός, που του πρότειναν να τον εφοδιάσουν με κινητό και κάρτα, ώστε να αποστέλλει στοιχεία που «θα έκαναν κακό» στη διεύθυνση.

Παράλληλα, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης δεν αποκλείεται να καλέσει ενώπιόν του κι άλλους αστυνομικούς, αφού ανάμεσα στα στοιχεία που κατατέθηκαν είναι και μήνυμα, που αφορά χρηματισμό του βαρυποινίτη, με τα χρήματα να δόθηκαν, όπως φαίνεται, από τον αξιωματικό, μέσω άλλου μέλους της δύναμης σε συγγενικό πρόσωπο του κρατούμενου. 

Επίσης, στο μικροσκόπιο του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, θα τεθεί και η υπόθεση τροχαίου αδικήματος συγγενικού προσώπου του βαρυποινίτη, την οποία ο τελευταίος ζήτησε από τον αξιωματικό να κλείσει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν και άλλα πρόσωπα στα οποία γίνεται αναφορά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευθείες βολές κρατουμένων-«Σκευωρία καιροσκόπων, τα ονόματα τους θα δουν το φως»

Δεν αποκλείεται να καλέσουν το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως

Ανοιχτό είναι παράλληλα το ενδεχόμενο να κληθεί για κατάθεση και το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, αφού σε ένα από τα μηνύματα ο εμφανίζεται να μεσολαβεί για να βοηθήσει τον βαρυποινίτη σε σχέση με την αίτηση αποφυλάκισης του. 

Πάντως, μπορεί να έγινε αναφορά στο όνομα της από τον αξιωματικό, ωστόσο η πρόεδρος του Συμβουλίου, Λεμονιά Καουτζάνη, το διαψεύδει κατηγορηματικά, δηλώνοντας στον REPORTER πως δεν μίλησε με τον εν λόγω αξιωματικό, κάνοντας λόγω για φήμες, οι οποίες δεν υφίστανται. Μάλιστα, η πρόεδρος του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, καλεί οποιονδήποτε έχει στοιχεία για τις συγκεκριμένες καταγγελίες να τις αποδείξει. Συγκεκριμένα, η κ. Καουτζάνη σημειώνει πως «εγώ ουδέποτε δέχθηκα παρέμβαση για αποφυλάκιση, για αίτηση αποφυλάκισης, είτε υπέρ, είτε κατά αποφυλάκισης. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να πει το αντίθετο. Κατά τη δική μου αντίληψη, επειδή δεν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει κάποιος που θα πει το αντίθετο».

Τονίζει επίσης πως «το τι λένε οι φήμες που κυκλοφορούν, αν έχει κάποιος στοιχεία γι’ αυτές τις φήμες, να έρθει να τις αποδείξει. Περιμένουμε να τον ακούσουμε κι αυτό δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά και το Συμβούλιο γενικότερα. Ποτέ δεν υπήρξε οποιοσδήποτε δυσαρεστημένος από απόφαση του Συμβουλίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ειρηνική διαμαρτυρία στήριξης στις Φυλακές-Δίπλα στην διευθύντρια οι κρατούμενοι

Μάλιστα, επισήμανε πως τα κριτήρια για το ποιος θα αποφυλακιστεί ή όχι, στηρίζονται στο νόμο και στη νομολογία και όχι σε παρεμβάσεις που γίνονται από κάποιο πρόσωπο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία θα τοποθετηθεί για όσα τεκταίνονται γύρω από το θέμα, αλλά και στις καταγγελίες που γίνονται και τους αφορούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια της Εισαγγελίας η καταγγελία της Αριστοτέλους, δόθηκαν στοιχεία

Πρωτοφανείς χειρισμοί από Δράκου

Στο μεταξύ, την ώρα που η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαμήνυαν πως θα γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, αφότου η Διευθύντρια των Φυλακών προβεί σε γραπτή, επίσημη καταγγελία ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, πράγμα που έγινε το πρωί της Δευτέρας, Στέφη Δράκου και Στέλιος Παπαθεοδώρου φαίνεται να ακολουθούν διαφορετική πρακτική από ότι σε άλλες περιπτώσεις.

Περίπου 12 ώρες μετά την επίσημη καταγγελία, η Στέφη Δράκου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι ενημέρωσε προσωπικά τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας για την πρόθεσή της να τον θέσει σε διαθεσιμότητα, δίνοντας του το δικαίωμα να τοποθετηθεί πριν από τη λήψη της τελικής απόφασής της. Μάλιστα, ο ανώτερος αξιωματικός, της ζήτησε και του δόθηκε χρόνος, όπως η ίδια ενημέρωσε, μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να συμβουλευτεί τους δικηγόρους του προτού απαντήσει.

Η ενέργεια της Υπουργού Δικαιοσύνης φέρνει νέες επικρίσεις γύρω από το πρόσωπό της, αλλά και από τον Αρχηγό Αστυνομίας, αφού επιλέγουν να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο από ότι σε άλλες περιπτώσεις. Παρά την έναρξης της ποινικής έρευνας αυθημερόν, οι ίδιοι επιδεικνύουν καθυστέρηση στο θέμα της διαθεσιμότητας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μέλη της Δύναμης που αντιμετωπίζουν λιγότερο σοβαρά αδικήματα και όχι καν ποινικά, τίθενται άμεσα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

  • Η Υπουργός Δικαιοσύνης διεξάγει δίκη;
  • Ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται να έκρινε πως προκύπτουν ποινικά ζητήματα, εξού και διόρισε ανεξάρτητο ανακριτή χωρίς να ακούσει την άλλη πλευρά, αλλά η Υπουργός για τη διαθεσιμότητα, η οποία είναι λιγότερο σοβαρή πράξη από τον διορισμό ποινικού ανακριτή έκρινε ότι χρειάζεται να την ακούσει;
  • Στις άλλες περιπτώσεις που διατάζονται διαθεσιμότητες, ο Αρχηγός δίνει το δικαίωμα στα μέλη του να μιλήσουν και να παραθέσουν τη θέση τους προτού τους θέσει σε διαθεσιμότητα;
  • Τι σχέση έχει η υπερασπιστική γραμμή του αξιωματικού με το αν θα τεθεί ή όχι σε διαθεσιμότητα;
  • Ένας αξιωματικός με κομβικό ρόλο σε υπηρεσία, που καταγγέλλεται για ποινικά αδικήματα αλλά και για διαφθορά, μπορεί να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ακεραιότητα των ενεργειών του;
  • Η Αστυνομία συνηθίζει να ζητά την άποψη οποιουδήποτε κατηγορείται για ποινικά αδικήματα, πριν να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες;
  • Ζητήθηκε η άποψη του αστυνομικού που προ μερικών ημερών τέθηκε σε διαθεσιμότητα για τρεις κούτες τσιγάρα, πριν την απόφαση του Αρχηγού;
  • Την επόμενη φορά που θα καταγγελθεί άλλο μέλος της Δύναμης, που μπορεί να μην είναι τόσο υψηλόβαθμο, θα το πάρουν τηλέφωνο και θα του δώσουν χρόνο, με βάση αυτό το προηγούμενο;

Η απόφαση της Υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε πάντως έκπληξη τόσο στους νομικούς κύκλους όσο και στα μέλη της Δύναμης, που σαφώς και δεν ανέμεναν να ερωτηθεί ο αξιωματικός, πόσο μάλλον η κ. Δράκου να το γνωστοποιήσει και δημόσια.

Δειτε Επισης

Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»