Δεκαπέντε αποδράσεις σε δύο χρόνια-Διγλωσσία για ευθύνες, φωνές από αστυνομικούς

Το πάθημα... δεν φαίνεται να γίνεται μάθημα στην Αστυνομία, αφού κρατούμενοι καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα χέρια των μελών της Δύναμης με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο και από οποιοδήποτε χώρο κι αν κρατούνται, με την περίπτωση κρατούμενου που δραπέτευσε από το Νοσοκομείο Λευκωσίας, το πρωί της Δευτέρας, να προστίθεται στη λίστα των τελευταίων δύο χρόνων, στην οποία καταγράφονται συνολικά δεκαπέντε αποδράσεις.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδράσεις με τη σέσουλα, από δράσεις... τίποτα-Δεκατέσσερις μέσα σε δύο χρόνια

Μπορεί ο 27χρονος κρατούμενος να εντοπίστηκε λίγες ώρες μετά την απόδρασή του στη Λακατάμια, ωστόσο το γεγονός ότι κατάφερε να ξεφύγει από τον αστυνομικό που τον φρουρούσε δεν αναιρεί το συμβάν και ανοίγει ξανά το ζήτημα ενδεχόμενων ευθυνών, ελλιπούς φρούρησης κρατουμένων, αλλά και των πρωτοκόλλων που εφαρμόζει η Αστυνομία.

Όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις αποδράσεων, ο Αρχηγός Αστυνομίας ζήτησε έκθεση γεγονότων για την υπόθεση, ενώ το μέλος της δύναμης που φρουρούσε τον κρατούμενο τέθηκε σε διαθεσιμότητα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των Αρχών.

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, ο 27χρονος είχε συλληφθεί στις 8 Ιουνίου για υπόθεση διαρρήξεων και κλοπών, με άλλα τέσσερα πρόσωπα και την περασμένη Παρασκευή επικαλέστηκε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τον μεταφέρουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Εκεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, επί καθήκοντι ιατροί έκριναν ότι έπρεπε να κρατηθεί για νοσηλεία και ως εκ τούτου τέθηκε υπό την φρούρηση αστυνομικού. 

Με βάση τα δεδομένα, η Αστυνομία έκρινε πως ένα μέλος είναι ικανοποιητικό για την φρούρηση του, αφού δεν κρίθηκε πως πρόκειται για επικίνδυνο πρόσωπο, γύρω από το οποίο θα έπρεπε να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφάλεια, ωστόσο ο 27χρονος κατάφερε να δραπετεύσει, αφήνοντας για άλλη μια φορά εκτεθειμένο το Σώμα στα μάτια της κοινής γνώμης, το οποίο αναμφίβολα θέλει να ασφάλεια και να εμπιστεύεται τις Αρχές. 

Τρανά παραδείγματα αποδράσεων που άφησαν εκτεθειμένη την Αστυνομία τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχουν πολλά, όπως για παράδειγμα κρατούμενος στο Eden, που κατάφερε να διαφύγει όταν το πρόσωπο που του έπαιρνε φαγητό ξέχασε να κλειδώσει. Άλλος κρατούμενος, δραπέτευσε με τις χειροπέδες, μόλις τον μετέφεραν δύο αστυνομικοί στο νοσοκομείο.

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, ακόμα πιο τραγικές που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την Αστυνομία, όπως για παράδειγμα κρατούμενος στην Ομορφίτα, ο οποίος ζήτησε τσάι, γιατί δεν αισθανόταν καλά και όταν αστυνομικός πήγε στο κελί να του το παραδώσει, τον έσπρωξε και κατάφερε να διαφύγει.

Η περίπτωση όμως που ξεγύμνωσε την Αστυνομία, είναι η διπλή απόδραση από τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου, στις 5 Φεβρουαρίου 2022. Παρότι οι Αρχές ενημερώθηκαν κάποιες μέρες προηγουμένως για σκάλα που ήταν στημένη σε σημείο εξωτερικά του σταθμού, αλλά και για κλοπή κλειδιών, εντούτοις κανείς δεν ασχολήθηκε επισταμένα, όπως αποδείχθηκε, με αποτέλεσμα οι δύο να φύγουν κύριοι από τα κρατητήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δραπέτες που παραμένουν άφαντοι, ο εσωτερικός πόλεμος και οι… γυμνοσάλιαγκες

Βλέπει πρόβλημα στον ανθρώπινο παράγοντα η ηγεσία

Πάντως, θέση της Αστυνομίας είναι ότι δεν τίθεται θέμα με τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται για την φύλαξη των κρατουμένων, αλλά η εκτίμηση που γίνεται είναι πως τα λάθη οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, ανέφερε ότι «τα πρωτόκολλα είναι μια χαρά για τις αστυνομικές διατάξεις για τους κρατούμενους. Ήδη πρόσφατα μετά τις συνεχόμενες αποδράσεις με εντολή του Αρχηγού, δόθηκαν οδηγίες στην αστυνομική ακαδημία και στο Γραφείο Πρόληψης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας και έκαναν διαλέξεις σε όλους τους αστυνομικούς που χειρίζονται κρατούμενους».

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, «έκαναν κάποια case studies από αποδράσεις για το πως δραπέτευσαν, ώστε να μην συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν διαφορετικό. Δεν ήταν σε κρατητήριο, αλλά σε θάλαμο νοσοκομείου και φαίνεται ότι ο συνάδελφος ο οποίος ήταν στο καθήκον, διέλαθε της προσοχής του, αλλά διερευνούμε να δούμε τι έγινε».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχει τα κλειδιά ο δραπέτης αλλά… δεν άλλαξαν την κλειδαριά-«Περιμένουν να μπει;»

Ριπή ερωτημάτων από τους αστυνομικούς

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί βράζουν για το γεγονός ότι οι ευθύνες καταλήγουν για άλλη μια φορά στον ανθρώπινο παράγοντα, που είναι ο απλός αστυνομικός και όχι στα πρωτόκολλα, ενώ καλούν την ηγεσία να σταθεί στην πρώτη γραμμή μαζί τους και να «φτύσει αίμα», όπως λένε χαρακτηριστικά, για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη.

Μιλώντας στον REPORTER o πρόεδρος του κλάδου αστυνομικού σώματος «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, διερωτήθηκε κατά πόσον η ηγεσία προβληματίζεται για τον αριθμό του έμψυχου δυναμικού της πρώτης γραμμής, ενώ τόνισε ότι πρώτη φορά βλέπει κρατούμενο σε δωμάτιο χωρίς διαμόρφωση και μόλις ένα αστυνομικό να τον επιβλέπει.

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, «ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένα κεφάλαιο. Το άλλο κεφάλαιο που αφορά κτιριακές εγκαταστάσεις ή έμψυχο υλικό, δεν το σχολιάζουμε καθόλου; Δεκαπέντε αποδράσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν προβληματίζονται καθόλου για τα κτίρια και τις δομές; Δεν προβληματίζονται καθόλου για τον αριθμό του έμψυχου υλικού της πρώτης γραμμής; Φέραμε άλλους αστυνομικούς τα τελευταία δύο χρόνια κι έχουμε δεκαπέντε αποδράσεις; Δεν είναι οι ίδιοι αστυνομικοί που δούλευαν τόσα χρόνια; Αυτό θέλουν να μας αποδείξουν; Μήπως φέραμε τους συμβασιούχους που δεν γνωρίζουν και δεν το έχουμε αντιληφθεί;»

Όσον αφορά τον κρατούμενο στο νοσοκομείο, σημείωσε, «εγώ πρώτη φορά βλέπω δωμάτιο για κρατούμενο, με παράθυρα και χωρίς διαμόρφωση. Χειροπέδες δεν μπορείς να βάλεις σε ένα ασθενή ή κρατούμενο, γιατί θα θεωρηθεί τριτοβάθμια μεταχείριση και βασανισμός. Σε δημόσιο κτίριο με κόσμο, ένας αστυνομικός να επιβλέπει ένα κρατούμενο, ένας ίσο κανένας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη φρούρηση, ένας αστυνομικός ίσον κανένας» τόνισε ο πρόεδρος του κλάδου αστυνομικού σώματος «Ισότητα» και διερωτήθηκε «κλειδί να κλειδώνει το δωμάτιο, το μη διαμορφωμένο, υπήρχε; Εκτός αν θέλουν, για δώδεκα ώρες, ο αστυνομικός, να μην τρώει και να μην πηγαίνει τουαλέτα. Όσοι βγάζουν τα πρωτόκολλα ή εκπαιδεύουν αστυνομικούς, βρίσκονται και ζούνε σε μια άλλη Αστυνομία».

Καταληκτικά, τους προκάλεσε να μεταβούν για ένα βράδυ στην πρώτη γραμμή. «Να έρθουν και να τους πάρουμε απροειδοποίητα για φρουρήσεις, για εξοπλισμό, για νυχτέρι στην πρώτη γραμμή, για έρευνες. Τους προκαλώ. Εάν θέλουν να δουν πως εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα των τεχνοκρατών να έρθουν, να κατεβούμε κάτω στην κυριολεξία, να φτύσουμε όλοι μαζί αίμα για να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετέτρεψαν τα κελιά σε… χάρτινα και παίζουν Παλέρμο με την Αστυνομία οι δραπέτες

Δειτε Επισης

Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Καμπάνα χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
Συνελήφθη εργαζόμενη στην Πάφο που διέμενε παράνομα στην Κύπρο