Αποδράσεις με τη σέσουλα, από δράσεις... τίποτα-Δεκατέσσερις μέσα σε δύο χρόνια

Ενώπιον των ευθυνών της βρίσκεται για άλλη μια φορά η Αστυνομία, μετά τη νέα απόδραση από νόμιμη κράτηση, που αφορά κρατούμενο της Μεννόγειας, ο οποίος διέμενε τις τελευταίες ημέρες στο Eden Resort, στην Τερσεφάνου, αφού βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από εδώ δραπέτευσε ο κρατούμενος-Τραγελαφικά τα μέτρα ασφαλείας (pic)

Οι Αρχές έδειξαν για άλλη μια φορά την αδυναμία τους να φρουρήσουν επαρκώς κρατούμενο, όπως συνέβη αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια, με το κοντέρ να μετρά δεκατέσσερις αποδράσεις, έξι από τις οποίες σημειώθηκαν το τελευταίο επτάμηνο και οι οποίες κάθε φορά που συμβαίνουν, εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Αστυνομία.

Δραπέτης αυτή τη φορά είναι ο 36χρονος Mustafa Ghulam, ο οποίος διέλαθε, τα ξημερώματα της Τετάρτης, της προσοχής όσων των επέβλεπαν και κατάφερε να διαφύγει από το ειδικά διαμορφωμένο κελί στο οποίο κρατείτο, λυγίζοντας τα σίδερα της πρόσοψης και στη συνέχεια αποχώρησε κύριος από το ξενοδοχείο, χωρίς κανένας να τον αντιληφθεί.

Ο τρόπος που βρήκε ο κρατούμενος για να αποδράσει ξεγυμνώνει τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία και εκθέτει για άλλη μια φορά τις δυνάμεις ασφαλείας στα μάτια των πολιτών, οι οποίοι παρακολουθούν τις Αρχές να μην μπορούν να αντιδράσουν ή καλύτερα να λάβουν επαρκή μέτρα για να αποτρέψουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Σχεδόν σε καμία από αυτές τις δεκατέσσερις περιπτώσεις, οι κρατούμενοι που απέδρασαν δεν ήταν διαβόητοι κακοποιοί, οι οποίοι κατέστρωσαν ένα πανέξυπνο σχέδιο για να καταφέρουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία. Αντ’ αυτού, ήταν πρόσωπα τα οποία όταν εντόπισαν κενά στα μέτρα ασφαλείας, τα εκμεταλλεύτηκαν και κατάφεραν να διαφύγουν. Κάποιοι μάλιστα, παραμένουν μέχρι και σήμερα ασύλληπτοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του κρατούμενου που απέδρασε από το Eden

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέδρασε κρατούμενος της Μεννόγειας από το Eden-Συναγερμός στην Αστυνομία

2 Απριλίου 2020 (Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού)

Στις 2 Απριλίου καταγράφεται η πρώτη απόδραση για το 2020, που σημειώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Ύποπτος, 37 ετών, που είχε συλληφθεί από τις Αρχές, δραπέτευσε από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου είχε μεταφερθεί για να εξεταστεί από ψυχίατρο. Μετά από έρευνες, ο 37χρονος συνελήφθη την επόμενη ημέρα στο σπίτι του.

6 Μαΐου 2020 (Αστυνομικός Σταθμός Ομορφίτας)

Από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας, δραπέτευσε στις 6 Μαΐου 2020, 32χρονος Ινδός, που τελούσε υπό κράτηση. Ο 32χρονος, προφασίστηκε στους αστυνομικούς ότι δεν αισθανόταν καλά και ήθελε τσάι. Αφού ο αστυνομικός του το ετοίμασε, πήγε να του το δώσει κι εκείνη τη στιγμή ο 32χρονος τον έσπρωξε και τράπηκε σε φυγή από το παράθυρο της κουζίνας. Το πρωί της επόμενης ημέρας εντοπίστηκε, αφού δεν μπορούσε να μετακινηθεί, καθώς έσπασε το πόδι του.

26 Αυγούστου 2020 (Οδόφραγμα Λήδρας)

Στις 26 Αυγούστου 2020, 44χρονος μετέβη από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν επετράπηκε η είσοδος σε άλλο πρόσωπο στη Δημοκρατία.Μάλιστα, ο 44χρονος βιντεοσκοπούσε τους αστυνομικούς, κατά παράβαση του νόμου και τελικά συνελήφθη, ωστόσο κατάφερε να τους ξεφύγει, σπρώχνοντας μέλος της δύναμης. Τελικά τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα, ωστόσο στις 11 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους παραδόθηκε στις Αρχές από τα Ηνωμένα Έθνη.

8 Σεπτεμβρίου 2020 (Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου)

Λίγες μέρες αργότερα, 72χρονος κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση των δύο εγγονιών του, ηλικίας έξι και οκτώ ετών, δραπέτευσε από το Δικαστήριο Αμμοχώστου, όταν πήδηξε από το παράθυρο στο κενό και προσγειώθηκε σε καμπίνα οχήματος. Τελικά, επανασυνελήφθη αμέσως από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, καθότι είχε τραυματιστεί στα χέρια και στα πόδια.

21 Σεπτεμβρίου 2020 (Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου)

Απόδραση σημειώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, από το Δικαστήριο Πάφου, όταν 42χρονος που τελούσε υπό κράτηση για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών, ξέφυγε μέσα από τα χέρια των Αρχών. Μερικά λεπτά αργότερα, μέλη της δύναμης τον εντόπισαν σε δρόμο κοντά στο Δικαστήριο και του φόρεσαν εκ νέου χειροπέδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δραπέτες που παραμένουν άφαντοι, ο εσωτερικός πόλεμος και οι… γυμνοσάλιαγκες

30 Δεκεμβρίου 2020 (Κρατητήρια Μενόγειας)

Στις 30 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, απόδραση σημειώθηκε από το χώρο κράτησης Μεταναστών στη Μεννόγεια, όταν 26χρονος Τούρκος κατάφερε να πιάσει στον ύπνο τις Αρχές και να διαφύγει της νόμιμης κράτησης. 

Από την πρώτη στιγμή, τα στοιχεία του δόθηκαν στη δημοσιότητα, ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα ασύλληπτος. Πρόκειται για τον Edin Aykut Van Buruggen, ο οποίος περιγράφεται ως μέτριας σωματικής διάπλασης, ύψους 1,80μ περίπου και φορούσε άσπρη κοντομάνικη φανέλα και τζιν παντελόνι. Το πιο πιθανό είναι ο 26χρονος να διέφυγε στα κατεχόμενα.

7 Ιανουαρίου 2021 (Δικαστήριο Πάφου)

Η δεύτερη απόδραση από το Δικαστήριο Πάφου, έλαβε χώρα στις 7 Ιανουαρίου 2021, όταν 23χρονος Σύρος που κατηγορείτο για υπόθεση επίθεσης και αρπαγής τσάντας μέσης υπό την απειλή μαχαιριού, ξέφυγε από την αστυνομική επιτήρηση κατά τη διάρκεια προσαγωγής του στο Δικαστήριο και τράπηκε σε φυγή. Ο 23χρονος συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα, την ώρα που διακινείτο με όχημα στους δρόμους της Λεμεσού.

17 Απριλίου 2021 (Eden Resort)

Μια ξεχωριστή απόδραση, ήταν αυτή που σημειώθηκε στις 17 Απριλίου 2021, από το Eden Resort, όπου μεταφέρονται άτομα θετικά στον κορωνοϊό. Εκείνη την ημέρα, 38χρονος Σύρος, ο οποίος προηγουμένως είχε συλληφθεί έπειτα από καταδίωξη για υπόθεση ναρκωτικών, μεταφέρθηκε στο Eden καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Παρότι ο ύποπτος βρισκόταν υπό φρούρηση, κατάφερε να αποδράσει από τη θυρίδα της πόρτας που του έδιναν φαγητό, αφού οι υπεύθυνοι είχαν ξεχάσει να την κλειδώσουν. Τελικά ο 38χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη δέκα ημέρες αργότερα.

3 Μαΐου 2021 (Κρατητήρια Μενόγειας)

Άτυποι μετανάστες που κρατούνταν στα κρατητήρια της Μενόγεια, στις 2 τα ξημερώματα, κατάφεραν να σπάσουν τα σιδερένια παραθυρόφυλλα του δωματίου της πτέρυγας όπου διέμεναν και δένοντας κουβέρτες, κατέβηκαν στο προαύλιο.

Γυναίκα που επέβλεπε τις κάμερες ασφαλείας του ΧΩΚΑΜ εντόπισε τους πέντε άτυπους μετανάστες που κατέβαιναν από το δωμάτιο τους και ενημέρωσε την Αστυνομία. Επί τόπου έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας τα οποία εντόπισαν τους αλλοδαπούς και κατάφεραν να συλλάβουν τους τρεις, ωστόσο οι δύο από αυτούς κατάφεραν να δραπετεύσουν.

4 Σεπτεμβρίου 2021 (Γενικό Νοσοκομείο Πάφου)

Ακόμα και ύποπτος για απόπειρα φόνου κατάφερε να δραπετεύσει από τα χέρια της Αστυνομίας. Πρόκειται για 43χρονο, ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 2021, απέδρασε από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Ο 43χρονος, που τελούσε υπό κράτηση γιατί είχε χτυπήσει εσκεμμένα δύο πρόσωπα σε δρόμο της Πάφου με το όχημά του, προφασίστηκε ότι δεν αισθανόταν καλά και μεταφέρθηκε από δύο αστυνομικούς στο νοσοκομείο.

Ο δραπέτης, διέφυγε τρέχοντας μόλις το περιπολικό σταμάτησε στο νοσοκομείο, φορώντας χειροπέδες, ενώ στη συνέχεια άρπαξε από διερχόμενη οδηγό το όχημά της και εξαφανίστηκε. Τελικά συνελήφθη τρεις ημέρες αργότερα, μετά από καταδίωξη στη Λεμεσό, ενώ ακολούθως παραπέμφθηκε σε δίκη.

9 Σεπτεμβρίου 2021 (Κρατητήρια Γερμασόγειας)

Πριν κοπάσει καλά καλά ο σάλος με την απόδραση του 42χρονου, σημειώθηκε μια νέα απόδραση, αυτή τη φορά από τα κρατητήρια Γερμασόγειας, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021. Ο 24χρονος Νικόλας Μεχμέτ, βρισκόταν στα κρατητήρια, εκτός όμως του κελιού του και όταν διαπίστωσε τρύπα στα μέτρα ασφαλείας, κατάφερε να ξεγελάσει τους αστυνομικούς που τον επιτηρούσαν και να τραπεί σε φυγή.

Ο 24χρονος είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα, μετά από καταδίωξη για πλαστά χαρτονομίσματα και ναρκωτικά. Ο Μεχμέτ, παρότι θεάθηκε λίγες μέρες αργότερα σε βενζινάδικο της Λάρνακας, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί μέχρι στιγμής και παραμένει στη λίστα των καταζητούμενων από τις Αρχές.

11 Ιανουαρίου 2022 (Αστυνομικός Σταθμός Ομορφίτας)

Ακολούθως σημειώθηκε η απόδραση του 30χρονου, από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας, που σημειώθηκε το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου, 2022. Ο 30χρονος δραπέτης, διέφυγε από το παράθυρο, χωρίς ωστόσο να γίνει αντιληπτός, κάτι που διαπιστώθηκε γύρω στις οκτώ το βράδυ, όταν αστυνομικός μετέβη για τον σχετικό έλεγχο. Μάλιστα, όταν διαπιστώθηκε η απουσία του, δεν γνώριζαν εάν ο 30χρονος απέδρασε πριν ή μετά τις επτά το βράδυ, οπότε και έγινε η αλλαγή της βάρδιας, ενώ αναφέρθηκε από κάποιους πως προηγουμένως ακούστηκε ένας θόρυβος. Όπως φαίνεται, ο 30χρονος αφαίρεσε την σιδερένια σχάρα προτού σπάσει το παράθυρο και διαφύγει.

Σημειώνεται ότι ο νεαρός είχε συλληφθεί για κακόβουλη ζημιά, απειλή, ανησυχία, διασάλευση της ειρήνης και παράνομη είσοδο. Τελικά ο 30χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη δύο μέρες αργότερα στο χωριό Λιοπέτρι και τέθηκε υπό κράτηση.

5 Φεβρουαρίου 2022 (Κεντρικός Αστυνομικός Σταθμός Πάφου)

Οι δύο κρατούμενοι, Αλέξανδρος Σαρκισίδης 28 ετών και Εrnali Kozmiov 34 ετών, απέδρασαν από τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό της Πάφου, παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία είχε πληροφορίες για πιθανή απόδρασή τους, η οποία στο μεταξύ έγινε αντιληπτή ώρες μετά.

Στις 29 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή οκτώ μέρες προηγουμένως, κατά τη νυχτερινή αλλαγή της βάρδιας, πολίτης ενημέρωσε την Αστυνομία για σκάλα που ήταν στημένη στον περίγυρο του σταθμού, κάτω από τα κρατητήρια. Την επόμενη ημέρα, στις 30 Ιανουαρίου, ακολούθησε έρευνα στα κελιά των δύο κρατουμένων, κατά την οποία στο κελί του Εrnali Kozmiov εντοπίστηκε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου ενδεχομένως να είχε επαφές με πρόσωπα που θα τον βοηθούσαν στην απόδραση, κάτι που αποτελούσε επιπρόσθετο στοιχείο στην πληροφορία για τη σκάλα.

Οι δύο μεταφέρθηκαν στο Δικαστήριο την 1η Φεβρουαρίου. Όταν επέστρεψαν στα Κρατητήρια της Πάφου, αρνήθηκαν να υποβληθούν σε PCR test, όπως προνοεί το πρωτόκολλο, αφού σε περίπτωση που ήταν αρνητικοί θα έπρεπε να μεταφερθούν στις Κεντρικές, κάτι που σήμαινε πως η απόδραση τους θα ήταν αδύνατη, ενώ παραμένοντας στο σταθμό υπήρχε η δυνατότητα απόδρασης, κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια, αφού κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο την Αστυνομία, παρά τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους.

Επιπρόσθετα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά την απόδραση των κρατουμένων, διαπιστώθηκε πως από το control room χάθηκαν τα κλειδιά από το κιβώτιο, που ήταν για τις πόρτες κινδύνου από τις οποίες απέδρασαν οι δύο κρατούμενοι. Στο μεταξύ, υπήρχε εδώ και λίγο καιρό ηλεκτρονική καταχώρηση στο σύστημα της Αστυνομίας, ότι τα κελιά ήταν προβληματικά και δεν κλείδωναν, ωστόσο άγνωστο το πώς και το γιατί και άγνωστο επίσης είναι εάν ήταν ανοιχτά τα κελιά των δύο κρατουμένων, τα ξημερώματα του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου, οπότε και δραπέτευσαν.

13 Απριλίου 2022 (Eden Resort)

Από το Eden Resort, δραπέτευσε τα ξημερώματα της 13ης Απριλίου ο τελευταίος χρονικά κρατούμενος, Mustafa Ghumal, ο οποίος είχε μεταφερθεί επτά μέρες προηγουμένως στο συγκεκριμένο χώρο, αφού είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. 

Ο 36χρονος κατάφερε να λυγίσει τα προστατευτικά σίδερα που τον κρατούσαν εντός του κελιού και στη συνέχεια έφυγε κύριος από το ξενοδοχείο, παρότι υπάρχει αστυνομική φρούρηση του κτιρίου. Μόλις μέλη της Αστυνομίας αντιλήφθηκαν ότι ο κρατούμενος απουσίαζε από το κελί του, εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί.

Αμέσως μετά την ενημέρωση που έλαβε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου για την υπόθεση, ζήτησε έκθεση γεγονότων, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι χειρισμοί των δύο αστυνομικών που βρίσκονταν στο καθήκον την ώρα της απόδρασης. Μάλιστα, όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, οι δύο αστυνομικοί δεν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ωστόσο θα διεξαχθεί πειθαρχική διερεύνηση εναντίον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχει τα κλειδιά ο δραπέτης αλλά… δεν άλλαξαν την κλειδαριά-«Περιμένουν να μπει;»

«Πολλοί οι κρατούμενοι, λίγοι οι αστυνομικοί»

Πάντως, είναι αποδεκτό από όλους ότι οι αστυνομικοί πρώτης γραμμής εργάζονται αρκετές ώρες, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ παράλληλα σε κτίρια όπως το Eden, όπου κρατείται αριθμός κρατουμένων, οι αρμόδιοι κρίνουν επαρκές προσωπικό τα δύο άτομα, για να επιβλέπουν όσους διαμένουν στον συγκεκριμένο χώρο.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι στο Eden υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι και λίγοι αστυνομικοί, ενώ έθιξε και το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων που επικρατούν σε κρατητήρια ανά το παγκύπριο.

«Οι συνθήκες στο συγκεκριμένο κέντρο αποκατάστασης είναι ιδιάζουσες. Για μια ακόμα φορά τα σώματα ασφαλείας δείχνουν ότι σε αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες, προσπαθούν να προσαρμοστούν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά όταν οι κρατούμενοι είναι πολλοί και οι αστυνομικοί λίγοι. Οι κτιριακές συνθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον περιορισμό και στην ασφάλεια την οποία πρέπει και συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα», είπε ο κ. Λοϊζίδης.

Σημείωσε, επίσης, πως «είναι, αν δεν με απατά η μνήμη μου, η έκτη απόδραση τους τελευταίους επτά μήνες. Αυτό δείχνει ότι τα προβλήματα που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις σε οποιαδήποτε κρατητήρια παγκύπρια, πρέπει να επιλυθούν, όπως επίσης και ο αριθμός των αστυνομικών που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή».

Τόνισε εξάλλου πως «εισακούστηκαν τόσο οι παραστάσεις που έκανε ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, όσο και οι επιστολές και οι διαμαρτυρίες μας όσον αφορά αυτό το θέμα, γιατί αυτή τη νοοτροπία που διακατέχεται η Αστυνομία εδώ και εξήντα χρόνια, ότι για ό,τι γίνει να φταίει ο απλός αστυνομικός, πάει να αλλάξει».

Αυτό διαφαίνεται, συνέχισε, «από την αντίδραση και τα αντανακλαστικά στις αποφάσεις της ηγεσίας, οι οποίες γίνονται πλέον με περισυλλογή, σκεπτικισμό, υπομονή και όχι εν βρασμώ ψυχής και χωρίς το κίνητρο να είναι να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετέτρεψαν τα κελιά σε… χάρτινα και παίζουν Παλέρμο με την Αστυνομία οι δραπέτες

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»