Έχει τα κλειδιά ο δραπέτης αλλά… δεν άλλαξαν την κλειδαριά-«Περιμένουν να μπει;»

Άφαντοι παραμένουν για τέταρτη μέρα οι δύο κρατούμενοι που απέδρασαν, πιάνοντας στον ύπνο την Αστυνομία, από τα κρατητήρια του Κεντρικού Σταθμού της Πάφου, αφού παρά τις έρευνες, δεν έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός τους, με το ενδεχόμενο να διέφυγαν στα κατεχόμενα να παραμένει ανοικτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ριπή ερωτημάτων για την απόδραση-Δείχνει ευθύνες σε υψηλά δώματα ο Λοϊζίδης

Τα όσα αποκαλύπτονται γύρω από τον τρόπο που κατάφεραν να αποδράσουν, αφήνουν εκτεθειμένη την Αστυνομία, με την ηγεσία να διατάζει έρευνα εναντίον των τριών μελών που υπηρετούσαν το βράδυ του Σαββάτου στα κρατητήρια, τα οποία από την πλευρά τους επιρρίπτουν ευθύνες και στην ηγεσία, αφού ενώ γνώριζε για τις πληροφορίες για πιθανή απόδραση και είχε στα χέρια της στοιχεία που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, δεν έλαβε μέτρα ώστε να αποτρέψει τα σχέδια τους. Κατά τον ουσιώδη χρόνο, στα κρατητήρια εργάζονταν ένας ειδικός αστυφύλακας, μια δόκιμος και ένα μέλος της ΑΔΕ που πήγε για υπερωριακή απασχόληση λόγω έλλειψης προσωπικού, οι οποίοι είχαν την ευθύνη των 25 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των δύο που κρίθηκαν υψηλού κινδύνου.

Τα στοιχεία που βαραίνουν την Αστυνομία:

-Πληροφορίες στο Αρχηγείο για πιθανή απόδραση. Μέλος της ηγεσίας διαβίβασε τις σχετικές πληροφορίες στην Πάφο, δίνοντας οδηγίες για αυστηρά μέτρα.  

-Στις 29 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή οκτώ μέρες προηγουμένως, κατά τη νυχτερινή αλλαγή της βάρδιας, πολίτης ενημέρωσε την Αστυνομία για σκάλα που ήταν στημένη στον περίγυρο του σταθμού, κάτω από τα κρατητήρια.

-Στις 30 Ιανουαρίου, ακολούθησε έρευνα στα κελιά των δύο κρατουμένων, κατά την οποία στο κελί του Εrnali Kozmiov  εντοπίστηκε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου ενδεχομένως να είχε επαφές με πρόσωπα που θα τον βοηθούσαν στην απόδραση τους.

-Οι δύο μεταφέρθηκαν στο Δικαστήριο την 1η Φεβρουαρίου και κατά την επιστροφή τους στα Κρατητήρια της Πάφου, αρνήθηκαν να υποβληθούν σε PCR test, με τις Αρχές να γνωρίζουν πως ενδεχομένως να είναι σκόπιμο για να μην μεταφερθούν στις Κεντρικές, δεδομένου της πληροφορίας πως σχεδίαζαν απόδραση.

-Είχα χαθεί και τα κλειδιά από το κιβώτιο στο control room, που ήταν για τις πόρτες κινδύνου, από τις οποίες απέδρασαν οι δύο κρατούμενοι. Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο χώρο, όπως μας αναφέρθηκε, απαγορεύεται αυστηρώς να εισέλθει οποιοσδήποτε, ενώ υπάρχει και οπλισμός.

-Η σύντροφος του ενός κρατείτο στα ίδια κρατητήρια και απολύθηκε δύο μέρες προηγουμένως.

-Ηλεκτρονική καταχώρηση στο σύστημα της Αστυνομίας, ότι τα κελιά ήταν προβληματικά και δεν κλείδωναν.

-Δεν υπάρχει συναγερμός, με αποτέλεσμα να αποδράσουν τα ξημερώματα και να το πάρουν χαμπάρι το πρωί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις για την απόδραση-Την σχεδίαζαν από κινητό στο κελί, έκλεψαν κλειδιά, γνώριζαν οι Αρχές

Έχει τα κλειδιά ο δραπέτης αλλά… δεν άλλαξαν την κλειδαριά

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά που αφήνουν άκρως εκτεθημένη την Αστυνομία, η οποία μετρά πέντε αποδράσεις τους τελευταίους έξι μήνες, χωρίς να υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, νέες καταγγελίες φέρνει στο φως ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκος Λοϊζίδη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, «πρόκειται για την πέμπτη απόδραση και περιμένουν την έκτη», επαναλαμβάνοντας τη θέση του, πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η αλήθεια και να ριχθεί άπλετο φως, ακόμη και αν υπήρχε πράξη διαφθοράς.

Ο κ. Λοϊζίδης επιβεβαίωσε πως υπήρχαν πληροφορίες για απόδραση, πως είχε τοποθετηθεί σκάλα και πως είχε εντοπιστεί κινητό στο κελί του ενός, σχολιάζοντας «οι δραπέτες ήταν επικίνδυνοι και το γνώριζαν όλοι και για τη σύλληψη τους στήθηκαν ολόκληρες επιχειρήσεις», αλλά για αυτά τα στοιχεία δεν προβληματίστηκαν.

Επίσης, ανέφερε πως ο ένας αρνείτο να υποβληθεί σε τεστ για να μεταφερθεί στη φυλακή, ενώ σε ότι αφορά το κλειδί που είχαν στην κατοχή τους οι κρατούμενου, καταφέρνοντας να το σκάσουν από την έξοδο κινδύνου και να πηδήξουν από την περίφραξη δύο μέτρων, τόνισε πως, «εν έτη 2022 η έξοδος κινδύνου ανοίγει με κλειδάκι. Tην κλειδωνιά γιατί δεν την άλλαξαν; Τι περιμένουν να έρθει ο δραπέτης από έξω να ξεκλειδώσει να μπει μέσα; Ντροπής πράγματα».

Την ίδια ώρα ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε και στις κτηριακές εγκαταστάσεις, λέγοντας πως τα κρατητήρια είναι τριών χρόνων, ωστόσο δεν υπάρχει συναγερμός και οι κάμερες ασφαλείας, όταν κλείσουν τα φώτα, δεν έχουν νυχτερινή οράσεως. Μάλιστα, έριξε τα καρφιά του σε άτομα της Αστυνομίας, καλώντας τα «αν δεν έχουν επισκεφθεί, καλύτερα να μην μιλούν».

Παράλληλα, ο κ. Λοϊζίδης, τόνισε πως υπάρχει καταγραμμένο πως οι πόρτες δεν κλείδωναν, ενώ όπως είπε, «από τις στέγες μπάζουν νερά, μετακινούνται κρατούμενοι από το ένα κελί στο άλλο».   

Αναφορικά με την διαθεσιμότητα των τριών μελών, ο πρόεδρος της Ισότητας, δεν έκρυψε τη δυσφορία του και ως προς τον τρόπο της έρευνας, διερωτώμενος «πώς γίνεται να διεξάγει έρευνα αξιωματικός από την ίδια υπηρεσία; Από πού και ως πού να γίνεται έρευνα από την ίδια Επαρχία; Πού πάει η αμεροληψία;», ενώ πρόσθεσε πως «έφταιξαν πάλι τα αστυνομικούθκια. Βαρεθήκαμε τόσα χρόνια να φταίνε τα αστυνομικούθκια και κανένας αξιωματικός και από τα ψηλά δώματα που γνώριζαν και είχαν πληροφορίες για την απόδραση. Είχαν αποφασίσει στα ίδια κρατητήρια να κρατάνε συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού. Είχαν όλες τις πληροφορίες. Όλοι αυτοί που πήγαν;»  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο... φακελωμένος Κοzmiov ο ένας δραπέτης-Έφυγαν νύχτα, το πήραν χαμπάρι το πρωί

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται στην επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες