Οι δραπέτες που παραμένουν άφαντοι, ο εσωτερικός πόλεμος και οι… γυμνοσάλιαγκες

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την απόδραση στην Πάφο, η οποία θα καταγραφεί στην ιστορία ως... οσκαρική, αφού οι δραπέτες δεν χρειάστηκαν κόπο αλλά τρόπο, καθώς είχαν στην κατοχή τους τα κλειδιά και έφυγαν κύριοι, κλείνοντας βεβαίως πίσω τους την πόρτα εξόδου, παρά τις εντατικές έρευνες της Αστυνομίας, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν, με το ενδεχόμενο να διέφυγαν στα κατεχόμενα να είναι ανοικτό.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκατρείς αποδράσεις σε δύο χρόνια και παραμένουν... ατάραχοι

Πρόκειται για την πέμπτη απόδραση μέσα σε έξι μήνες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφικά συνολικά δεκατρείς αποδράσεις κρατουμένων, οι οποίοι μάλιστα, εάν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο απέδρασαν, δεν είχαν εμπνευστεί ούτε οργανώσει κανένα ιδιαίτερο σχέδιο, αντιθέτως, εκμεταλευόμενοι καταστάσεις, αιφνιδίασαν τα μέλη και τράπηκαν σε φυγή. 

Μετά την απόδραση των δύο, η Αστυνομία άρχισε εντατικές έρευνες για εντοπισμό τους, οι οποίες μέχρι στιγμής πέφτουν στο κενό, ενώ παρά τις ανακρίσεις διάφορων προσώπων από το περιβάλλον τους, δεν έσπασε η ομερτά, αφού οι Αρχές δεν έχουν στα χέρια τους στοιχεία που να τους οδηγούν στο καταφύγιο τους, σε περίπτωση πάντα που δεν διέφυγαν στις κατεχόμενες περιοχές.   

Σημειώνεται, πως πρόκειται για πρόσωπα που έχριζαν ιδιαίτερης προσοχής, εξού και η Αστυνομία για την μεταφορά τους στο Δικαστήριο είχα καλέσει την ΜΜΑΔ, όπως έγινε και το 2018, οπότε και πάλι καταζητείτο ο ένας για σωρεία υποθέσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στο Αρχηγείο υπήρχαν πληροφορίες για πιθανή απόδραση τους, φαίνεται τα μέτρα που λήφθηκαν να ήταν τρύπια, με αποτέλεσμα οι δύο να αποδράσουν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, έχοντας στην κατοχή τους το κλειδί της πόρτας εξόδου. Μάλιστα, λίγες μόλις μέρες προηγουμένως, φαίνεται να τοποθετήθηκε - πιθανό από συνεργό - σκάλα έξω από τα κρατητήρια, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο κελί του ενός, εντοπίστηκε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου ενδεχομένως να οργάνωνε το σχέδιο απόδρασης. 

Η πέμπτη απόδραση στη σειρά τους τελευταίους έξι μήνες, έρχεται να εκθέσει για άλλη μια φορά την Αστυνομία, σε μια περίοδο που δέχεται αλλεπάλληλα πυρά για τους χειρισμούς της σε άλλες υποθέσεις, με την ηγεσία ωστόσο να επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ενώ από την άλλη, οι αστυνομικοί ζητούν να αναθεωρηθούν πρωτόκολλα και να επιθεωρηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις των κρατητηρίων, δείχνοντας μάλιστα ευθύνες στα ψηλά δώματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις για την απόδραση-Την σχεδίαζαν από κινητό στο κελί, έκλεψαν κλειδιά, γνώριζαν οι Αρχές

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Αρχηγό από Συντεχνία 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, σε δηλώσεις του στο Σίγμα, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς την ηγεσία, λέγοντας πως «ο Κλάδος πριν λίγο καιρό, στα έκτροπα που έγιναν στο Σίγμα, βγήκε μπροστά στήριξε, υπεράσπισε και έγινε η ασπίδα του Αρχηγείου, όταν είχαν πυρά από Κυβέρνηση και αντοπολίτευση, και το θυμάται ο Αρχηγός, σε αντίθεση με κάποιους άλλους ριψάσπιδες που εγκατέλειψαν και μπήκαν στα καβούκια τους σαν γυμνοσάλιαγκες. Εμείς θεωρούμε πως είμαστε στο ίδιο καράβι. Και η μνήμη μας να μην είναι κοντή. Εμείς στηρίξαμε  την ηγεσία και ήθελα να το πω αυτό το πράγμα, γιατί χθες δέχθηκα έντονη πίεση και δεν έχω πρόβλημα να τη δεχθώ σαν Συντεχνία, γιατί κάποιοι δεν είναι συνηθισμένοι να υπάρχει συνδικαλισμός στα σώματα ασφαλείας». 

Ερωτηθείς ο κ. Λοϊζίδης εάν η ηγεσία στηρίζει τους απλούς αστυνομικούς, ανέφερε πως τα δεδομένα είναι καθημερινά, όπως και τα προβλήματα, τονίζοντας πως «εμείς κοιτάζουμε δεξιά, αριστερά, πάνω, πίσω και δεν βλέπουμε στήριξη». Παράλληλα, μίλησε για μεγάλο χάσμα, αναφέροντας πως έχουν αποστείλει στον Αρχηγό δεκάδες μηνύματα, μέσω των οποίων του υπέδειξαν στο κενό στην πυραμίδα και δεν μεταφέρονται τα σωστά μηνύματα.  

«Προ εκπλήξεως δεν θα βρεθούμε εμείς της πρώτης γραμμής, οι άνθρωποι που δουλεύουν κάτω. Προ εκπλήξεως σε αυτά όλα που γίνονται, βρίσκεται η ηγεσία. Γιατί ξαφνικά έχουμε πέντε αποδράσεις τους τελευταίους έξι μήνες και δεν μας προβληματίζει το γεγονός, ότι εκτός από τους αστυνομικούς, γιατί κάποιοι χθες μου είπαν γιατί λες τη φράση αστυνομικούθκια και τους λέω για να δείξω και να καταδείξω πως σε αυτό το οικοδόμημα που ονομάζεται αστυνομία, έχουμε μείνει μόνοι μας. Και το λέω έντονα και μπορώ, όχι μόνο να το τεκμηριώσω, αλλά φαίνεται καθημερινά».

Αναφορικά με την απόδραση, ο πρόεδρος της Ισότητας, τόνισε πως είναι υπέρ της έρευνας για να ξεκαθαρίζουν τα πάντα, ωστόσο υπέδειξε πως θα πρέπει να κατατεθούν κάτω τα δεδομένα, ώστε να διαπιστωθεί τι πάει λάθος, ώστε να εξευρεθούν λύσεις. 

«Όταν τους λες για εγκαταστάσεις, σε βγάζουν τρελό. Όταν τους λες για έλλειψη προσωπικού στην πρώτη γραμμή... Τρεις αστυνομικοί για 25 κρατούμενους; Αλήθεια; Ενώ είχαν πληροφορίες ότι ετοίμαζαν απόδραση; Στην Ομορφίτα ο αέρας πήρε το παράθυρο και έφυγε ένας κρατούμενος. Χθες η κλειδωνιά στην έξοδο κινδύνου. Είμαστε στο 2022, γίνεται να μην υπάρχει συναγερμός στα κρατητήρια; Επιθεώρησαν λένε όλα τα κρατητήρια. Εμείς θα στείλουμε επιστολή να μας πούνε πότε επιθεώρησαν τα κρατητήρια και ποιος έβαλε την υπογραφή του. Όνομα. Ποιος έβαλε την υπογραφή του να εγκριθούν κάποια κελιά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχει τα κλειδιά ο δραπέτης αλλά… δεν άλλαξαν την κλειδαριά-«Περιμένουν να μπει;»

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού