Θυελλώδης συνεδρία για Πουρνάρα-«Μπήκε σπίτι του και βρήκε αλλοδαπό να κοιμάται»

Άλλη μια θυελλώδης συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα, με θέμα την ενδεχόμενη δημογραφική αλλοίωση της κοινότητας της Κοκκινοτριμιθιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»

Μετά τις καταγγελίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, για όσα βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, το πρωί της Τρίτης κλήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, για να απαντήσουν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες δέχθηκαν σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς τους, ιδιαίτερα στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα.

Μάλιστα, κάτοικος της Κοκκινοτριμιθιάς, προέβη σε νέες καταγγελίες, λέγοντας ότι πολίτης επέστρεψε στο σπίτι του και βρήκε αλλοδαπό, αναίσθητο στο κρεβάτι του. Όπως ανέφερε, κάλεσε την Αστυνομία, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε και την ομάδα «Επικοινωνία κατοίκων κοινότητας Κοκκινοτριμιθιάς και της ευρύτερης περιοχής», μέλος της οποίας μετέβη στο σημείο και συνέφερε τον αλλοδαπό για να απομακρυνθεί από το σπίτι του πολίτη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όπως επιβεβαίωσε ο υπαρχηγός Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου ήταν γνωστή στις Αρχές, αφού όπως υπέδειξε, διερευνάται. Η απάντηση του κ. Δημητρίου έφερε την αντίδραση βουλευτών και κατοίκων, οι οποίοι διερωτήθηκαν τι ακριβώς διερευνάται από τη στιγμή που εντοπίστηκε σε ξένη περιουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα λειτουργεί ο Big Brother στην Πράσινη Γραμμή-Εικοσιτετράωρη live εικόνα

Ενισχύουν την Κοκκινοτριμιθιά

Την ίδια ώρα, ο κ. Δημητρίου, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από την ηγεσία της Αστυνομίας για ενίσχυση της περιοχής, λέγοντας ότι αναθεώρησαν και ενίσχυσαν τα μέτρα αστυνόμευσης στην περιοχή του Πουρνάρα, ενώ όπως εξήγησε τοποθετήθηκε μόνιμα αξιωματικός στο χώρο.

Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας, επισήμανε εξάλλου πως τοποθετήθηκαν περίπολα σε δύο αερογέφυρες παρά το Πουρνάρα και ενισχύθηκε ο αστυνομικός σταθμός της περιοχής με άλλα τρία μέλη.

Αμέσως μετά τα όσα ανέφερε ο κ. Δημητρίου, το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορών στην Αστυνομία, σημειώνοντας ότι στην Κοκκινοτριμιθιά διαμένουν 5500 κάτοικοι.

«Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε δέκα στην Κοκκινοτριμιθιά. Πώς βγάζουν τις υπηρεσίες; Γίνεται να πάει ο άλλος σπίτι του και να έβρει ένα μαύρο έξω; Χάσαμε το μέτρο και τον άξαμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλίας.

Μάλιστα, ο κ. Κουλίας εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής, Λίνο Παπαγιάννη ότι από τη στιγμή που την Τετάρτη θα εξεταστεί από την Επιτροπή Νομικών το ενδεχόμενο πρόσληψης 300 συμβασιούχων, τότε η Ad Hoc Επιτροπή για το δημογραφικό, θα πρέπει να ζητήσει πρόσληψη 1300.

Ο κ. Δημητρίου δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές του βουλευτή του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι «η δύναμη του σταθμού είναι 15 άτομα σήμερα. Θα τον ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Φέτος καταχωρήσαμε πέντε ποινικές υποθέσεις για κατοίκους του Πουρνάρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδρά ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος για την πρόσληψη 300 συμβασιούχων στην Αστυνομία

«Το πρώτο που τους είπα είναι να μην σκοτωθεί αστυνομικός»

Ιδιαίτερα έντονος ήταν στην τοποθέτησή του και ο βοηθός αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, Γιώργος Χινινός, ο οποίος αφού τόνισε ότι είχε μεγάλη εντριβή με το θέμα του Πουρνάρα, υπέδειξε πως στο χώρο διαμένουν άτομα από 33 διαφορετικές φυλές και επτά θρησκείες, αλλά κατηγορούν την Αστυνομία για τους χειρισμούς της.

Σημείωσε μάλιστα ότι «πρέπει να το δούμε με άλλο φακό και όχι να τα ρίχνουμε στην Αστυνομία. Το Σάββατο εγώ είχα πέντε γάμους και ήμουν εκεί στο Πουρνάρα για τα επεισόδια, στήνοντας κέντρο κρίσεως γιατί σκοτώνονταν. Εγώ το πρώτο που είπα στα μέλη μας είναι να μην σκοτωθεί κανένας αστυνομικός».

Εξέφρασε μάλιστα φόβο για τη ζωή των μελών της δύναμης, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Πουρνάρα, αφού κάθε φορά η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοβερή αποκάλυψη ενώπιον της Βουλής-«Μαθητής σχεδίαζε να ανοίξει πυρ σε σχολείο»

Έντονη αντιπαράθεση για ανάπτυξη του Πουρνάρα

Παίρνοντας τον λόγο, εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου, η κ. Μαρία Χρυσομηλά, αναφέρθηκε στην εμπειρία που έζησε στα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, δίνοντας τα εύσημα στην Αστυνομία για τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση.

 Ως αυτόπτης μάρτυρας στο χώρο, η κ. Χρυσομηλά είπε πως «το πρωί έριχναν πέτρες και τσακώνονταν οι αλλοδαποί. Το απόγευμα είπε, έγινε και πάλι καυγάς μεταξύ Νιγηριανών και Πακιστανών, όπως είπε χαρακτηριστικά.  «Μέσα σε τέσσερα λεπτά η ΜΜΑΔ κατέβηκε στην περιοχή και το έλεγξαν».

Η κ. Χρυσομηλά υπέδειξε εξάλλου πως υπάρχει σχεδιασμός για βελτίωση του Πουρνάρα, το οποίο θα κοστίσει 25 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού απ’ εκεί θα προέρθουν τα κονδύλια.

Στο άκουσμα της εν λόγω απόφασης, προκλήθηκε αναστάτωση στους κατοίκους της Κοκκινοτριμιθιάς, οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για την συγκεκριμένη απόφαση, που τους βρίσκει αντίθετους.

Μάλιστα, ο κοινοτάρχης Χριστάκης Μελετιές αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που έζησε στο κέντρο, με ένα εργαζόμενο της Frontex, από την Πολωνία. «Του είπα γιατί δεν κάνεις ότι και στην Πολωνία; Μου είπε να ρωτήσω τους πολιτικούς μου. Τον ρώτησα τι εννοεί και μου απάντησε ότι εκείνοι ζητούν χρήματα για να κάνουν pushback  και εσείς για να επεκτείνεται το Πουρνάρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με καθορισμένες ιδιότητες οι 300 συμβασιούχοι-Αντίδραση αστυνομικών

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, το λόγο πήραν οι βουλευτές, με τον Παύλο Μυλωνά να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πολιτικοί εγκληματίες στην Κύπρο.

Όπως εξήγησε, «αυτοί οι εγκληματίες με όνομα και ταυτότητα άνοιξαν τις κερκόπορτες», ενώ σημείωσε ότι «για χρόνια όλοι έκλειναν τα μάτια γιατί έψαχναν φτηνό εργατικό δυναμικό».

Άφησε παράλληλα ξεκάθαρες αιχμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως ανέφερε «οι μεγάλες χώρες μετακινούν τους μετανάστες, οι δορυφόροι τους (βλ. Αυστρία, Ουγγαρία) έκλεισαν τα σύνορα τους και την πληρώνουν οι υπόλοιπες χώρες.  

Από την πλευρά του, ο Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Λίνο Παπαγιάννη να καλέσει σε επόμενη συνεδρία τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Εσωτερικών.

Ανησυχία κατοίκων και βουλευτών για το Πουρνάρα

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ότι στην περιοχή «δημιουργείται μία παράλληλη κοινωνία με τους δικούς της νόμους, με όλα τα καλά και τα κακά της» και πρόσθεσε ότι κάποια περιστατικά, όπως παρανομίες και κλοπές, σημειώνονται με την ανοχή των υπηρεσιών του κράτους. Είπε, πάντως, ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας ότι «μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένο σημείο εισόδου στην Κύπρο για όσους θέλουν να αιτηθούν άσυλο», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει η εξέταση των αιτήσεων ασύλου να γίνεται εντός της νεκρής ζώνης.

Ο κ. Μελετιές είπε ακόμα ότι το πρόβλημα είναι παγκύπριο, αφού «δεν είναι μόνο οι 40.000 μετανάστες που είναι παράτυποι, αλλά υπάρχουν ακόμα 200.000 που δεν είναι συμβατοί και με την κοινωνία μας και κάποια στιγμή πρέπει να φύγουν». Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα ξεσηκωθούν οι κάτοικοι, είπε ότι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν αστάθεια στο κράτος, όμως μπορεί να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Υπουργεία, «για να ψηφιστούν οι νόμοι για το μεταναστευτικό και για τα δικαιώματα που πρέπει να δοθούν στην αστυνομία για να μπορεί να εμποδίζει αυτούς τους ανθρώπους».

«Δε θα σταματήσουμε να δεχόμαστε ανθρώπους που ζητούν άσυλο, αλλά να είναι από αυτούς που πρέπει, όχι από αυτούς που φτάνουν με τις τουρκικές αερογραμμές στο αεροδρόμιο της Τύμπου», πρόσθεσε ο κ. Μελετιές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών με την αναβάθμιση του Κέντρου Πουρνάρα, ο κ. Μελετιές είπε ότι δεν θεωρείται αναβάθμιση ένα έργο €20 εκ. σε ένα χώρο των €3 εκ., αλλά ανάπτυξη νέου έργου «στην προσπάθεια να καλύψουν περισσότερους μετανάστες, ερήμην των κατοίκων της περιοχής», όπως είπε, αφού ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις προθέσεις της πολιτείας.

Στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην περιοχή αναφέρθηκε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχει διοριστεί Αξιωματικός, ο οποίος θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου Πουρνάρα, έχει ενισχυθεί η αστυνόμευση με περιπολίες της γύρω περιοχής, καθώς και ο αστυνομικός σταθμός Κοκκινοτριμιθιάς με πρόσθετο προσωπικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει απροθυμία εκ μέρους μελών της αστυνομίας να ανταποκριθούν σε αιτήματα των κατοίκων, από φόβο μήπως στραφεί εις βάρος τους μία υπόθεση, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Η Αστυνομία διερευνά τις υποθέσεις, όπου υπάρχουν καταγγελίες και παράπονα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα επεισόδια σημειώνονται εντός του χώρου του Πουρνάρα, όπου η αστυνομία επεμβαίνει σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την τάξη.

«Με την πρόσληψη 300 προσώπων για τον σκοπό φύλαξης της πράσινης γραμμής και την κατασκευή της περίφραξης, θα ενισχυθεί η προσπάθεια αποτροπής της εισόδου παράνομων μεταναστών από τις κατεχόμενες περιοχές», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ διευκρίνισε ότι τα σημεία φύλαξης θα συζητηθούν μετά την πρόσληψη των ειδικών φυλάκων, με συνεργασία της αστυνομίας και του Υπ. Εσωτερικών.

Κατά τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε ακόμα ότι έχει ενισχυθεί η ποινή για τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, η οποία θεωρείται κακούργημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 14 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι πλείστοι διακινητές είναι από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών στην Αφρική, ενώ διευκρινίστηκε ότι τις ίδιες κατηγορίες αντιμτωπίζουν και Κύπριοι οι οποίοι εξυπηρετούν στη διακίνηση ατόμων μέσω της πράσινης γραμμής.

Τα στοιχεία της αστυνομίας κάνουν λόγο για είσοδο περίπου 80-100 ατόμων καθημερινά,  ενώ απελαύνονται περίπου 65 – 70 άτομα την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση ότι το 2019 έγιναν 417 απελάσεις, το 2020 έγιναν 1.272, το 2021 έγιναν 2.320 και μέχρι τον Απρίλιο του 2022 έγιναν 1.645. Επίσης, αναφέρθηκαν στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις διακινητών, με 24 υποθέσεις και σύλληψη 27 ατόμων το 2020, 29 υποθέσεις και 50 συλλήψεις το 2021 και 10 υποθέσεις και 5 συλλήψεις το 2022.

Σημειώθηκε ακόμα ότι η διαδικασία επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, ακόμα και μετά την παραχώρηση οικονομικών κινήτρων από την κυβέρνηση για εθελούσια αναχώρηση, ενώ υπάρχουν και χώρες, όπως το Πακιστάν, όπου χρειάστηκε να γίνει διαμεσολάβηση από πλευράς της Γερμανίας, ώστε να γίνουν αποδεκτά τα άτομα που επέστρεψαν εκεί από την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι αναμένεται ότι θα υπάρξει βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, με την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Πρόσθεσε, όμως, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δε θα λυθεί από την αστυνομία, γιατί δεν πρόκειται και δεν είναι υπεύθυνη να λύσει το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να εφαρμοστεί μία αυστηρή μεταναστευτική πολιτική», τόνισε, λέγοντας ότι έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. «Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει και να διορθώσει τα προβλήματα», κατέληξε, λέγοντας ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι τόσο μακριά από την Κύπρο και ότι υπάρχουν λύσεις που εφαρμόζονται παντού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι το φαινόμενο που παρατηρείται στην Κοκκινοτριμιθιά, απασχολεί και άλλες περιοχές της Κύπρου, όπως η Έμπα, η Γεροσκήπου και η Δρούσεια της επαρχίας Πάφου, η παλιά Λευκωσία και η παλιά Λεμεσός, το Δάλι, η Ορόκληνη. «Η ανεξέλεγκτη κάθοδος παράτυπων μεταναστών, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε θέματα ασφάλειας των ντόπιων κατοίκων», είπε και πρόσθεσε ότι «εάν δεν λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο για διαφύλαξη της Πράσινης Γραμμής που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα μας», το πρόβλημα δε θα αντιμετωπιστεί». Ανέφερε, δε, ότι το πρόβλημα επιτείνεται, παρά το γεγονός ότι έγιναν διευθετήσεις για επιτάχυνση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Τέλος, χαιρέτισε τα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής με την πρόσληψη 300 συμβασιούχων ειδικών αστυφυλάκων και τη λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, μέχρι το τέλος του 2022. «Θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την ίση κατανομή των μεταναστών και να γίνεται αυστηρή αστυνόμευση σε όποια περιοχή παρατηρούνται προβλήματα από την μαζική διαμονή τους», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, στις δηλώσεις του έκανε λόγο σε έναν «υβριδικό πόλεμο, με συντονιστή, αρχιτέκτονα και μαέστρο την Τουρκία, και συμμάχους του διακινητές, τους χρηματιζόμενους και τους εθνομηδενιστές».

Είπε ότι ολόκληρες περιοχές, όπως η Κοκκινοτριμιθιά, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω του αυξημένου αριθμού μεταναστών και ότι «το αστυνομικό σώμα έχει παροπλιστεί, αφού δεν του δίνεται η δυνατότητα να παρέμβει και να προστατεύσει τους πολίτες». Ανέφερε ότι σημειώνονται κλοπές στις περιοχές αυτές, χωρίς να μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος και πρόσθεσε ότι «η εθνική μας ασφάλεια έχει περάσει την κόκκινη γραμμή».

Απέδωσε ευθύνες σε πέντε Υπουργούς, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εργασίας, από τους οποίους ζήτησε να παραστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ εξαίρεσε τον Υπ. Εσωτερικών, ο οποίος, όπως είπε «έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βάλει μία τάξη».

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσληψη των 300 ειδικών αστυφυλάκων για τη φύλαξη της πράσινης γραμμής, οι οποίοι, όπως είπε, δεν είναι αρκετοί για τα 180 χιλιόμετρα που πρέπει να φυλάσσονται. «Όταν η Αστυνομία είναι υποστελέχωμένη, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα καρκίνωμα που εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς», δήλωσε. Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να αποκοπούν τα χρηματικά επιδόματα που δίνονται σε αιτητές ασύλου και να φροντίζει το κράτος για τη σίτισή τους.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Κίνδυνος θάνατος οι δρόμοι σε αστικές περιοχές, γεμάτοι από λακκούβες-Μειώθηκαν τα θανατηφόρα λόγω καμερών
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…