Με καθορισμένες ιδιότητες οι 300 συμβασιούχοι-Αντίδραση αστυνομικών

Το πράσινο φως της Βουλής αναμένει η Αστυνομία, για την πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα στην Πράσινη Γραμμή, για αναχαίτιση του μεταναστευτικού προβλήματος που χτυπά ασταμάτητα τη χώρα, το συντομότερο δυνατό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτινος πύργος το μεταναστευτικό-Χτίζουν με αναχωρήσεις, καταρρέει από αφίξεις

Μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου πριν το Πάσχα, για τοποθέτηση επιτηρητών της Πράσινης Γραμμής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησε το νομοσχέδιο στη Βουλή και αναμένει να εξεταστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε εάν και εφόσον συναινέσουν τα κόμματα, να ψηφιστεί από την Ολομέλεια και να κινηθούν οι διαδικασίες, για να προχωρήσουν με τις προσλήψεις.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι προσλήψεις των αστυνομικών θα αφορούν μόνο την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής και ελέγχους για εγκληματικά στοιχεία, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν θα αξιοποιηθούν για οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Παράλληλα, το Υπουργείο, όταν κληθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής που θα εξετάσει το νομοσχέδιο, είναι έτοιμο να ενημερώσει για τις διαδικασίες πρόσληψης, οι οποίες, όπως διαβεβαιώνουν, θα είναι πλήρως διαφανείς, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να «πέσουν» με δικαστικές αποφάσεις.

Όπως εξήγησε το ίδιο πρόσωπο στον REPORTER, όσοι υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για τις οποίες ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ αναμένεται να χρειαστεί και μια μικρή περίοδος εκπαίδευσής τους. Ως εκ τούτου, ακόμα και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, η πλήρωση των θέσεων και η εκπαίδευση, θα χρειαστεί κάποιους μήνες, με τον χρονικό ορίζοντα ένταξης αυτών των προσώπων στις θέσεις που χρειάζεται ενίσχυση η Δημοκρατία, να καθορίζεται στην καλύτερη περίπτωση, την καλοκαιρινή περίοδο.

Σε ότι αφορά τα συμβόλαια που θα κληθούν να υπογράψουν, όσοι προσληφθούν, η εκτίμηση του Υπουργείου είναι ότι αυτά θα είναι για 18 μήνες, με δικαίωμα για ανανέωση, για άλλους 18.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι έντεκα ασυνόδευτοι που αγνοούνται-Μετά τον ντόρο, νέες έρευνες

Αντιδρούν οι αστυνομικοί

Οι προσλήψεις συμβασιούχων αστυνομικών, δεν φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνο αριθμό μελών της δύναμης, οι οποίοι αντιπροτείνουν πρόσληψη ειδικών αστυφύλακες, οι οποίοι αφότου ολοκληρωθεί η εργασία τους στον τομέα που θα χρησιμοποιηθούν, να παραμείνουν στο σώμα, για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν, αφού υπάρχει θέμα υποστελέχωσης των σωμάτων ασφαλείας. 

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του αστυνομικού κλάδου Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, τόνισε ότι είναι λάθος την δεδομένη στιγμή να προσληφθούν συμβασιούχοι. 

Όπως εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης, «δεν νομίζω να ενδείκνυται στην Αστυνομία να προσλάβουμε συμβασιούχους. Με δύο μήνες εκπαίδευση τελειώνουν ειδικοί αστυφύλακες. Θεωρώ ότι για να μπορούν να υπηρετήσουν και σε άλλα καθήκοντα του μεταναστευτικού, δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα δύο μήνες εκπαίδευση, για να γίνουν ειδικοί αστυφύλακες παρά να προσλάβουμε Συμβασιούχους». 

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας, διαμήνυσε εξάλλου ότι «δεν νομίζω και δεν θέλω να συγκρίνω την Αστυνομία με τον Στρατό και το έχουν κάνει. Αυτό που λέω είναι ότι οι ειδικοί αστυφύλακες με δύο μήνες εκπαίδευση, μπορούν να τους τοποθετήσουν σε οποιονδήποτε τμήμα, για να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό. Τους συμβασιούχους κατά την προσωπική μας άποψη δεν μπορείς και είναι λάθος αυτή τη στιγμή με αυτά τα δεδομένα να προσληφθούν στην Αστυνομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά με ελέγχους το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση-Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Πάντως, αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πέραν των προσλήψεων, ανακύπτουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν, εάν το Κράτος προχωρήσει με ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας με 300 συμβασιούχους. 

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε επιχείρηση-επιτήρηση ένας επικεφαλής, ο οποίος θα δίνει οδηγίες στους συμβασιούχους, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την δουλειά των μελών της Αστυνομίας, οι οποίοι είναι ήδη επιφορτισμένοι με τεράστιο όγκο εργασίας. 

Παράλληλα, θα χρειαστούν οχήματα για μετακινήσεις των συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και θα πρέπει να εξευρεθεί λύση, ενώ για τα 300 αυτά πρόσωπα, θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι στέγασής τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βουλιάζει την Κύπρο το μεταναστευτικό-Διπλασιάστηκαν οι παράτυποι μετανάστες

Δειτε Επισης

Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»-H Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές
Χειροπέδες σε δεύτερο δημοσιογράφο στη Ρωσία για την παραγωγή βίντεο για την ομάδα Ναβάλνι
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή με τον νεκρό 23χρονο έξω από κλαμπ στην Ελλάδα
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Ο Αμπάς λέει ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα