Ακύρωσε το διάταγμα, αλλά είδε ενδείξεις επιτυχίας στην προσφυγή το Δικαστήριο

Για καθαρά τεχνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η θητεία του Μιχάλη Τερέπεη φτάνει χρονικά στο τέλος της και την πρόθεση του να μην επαναδιεκδικήσει τη θέση του, ακύρωσε το Δικαστήριο τα διατάγματα που είχαν εκδοθεί την 1η Νοεμβρίου του 2021, εναντίον της ΕΔΕΚ, που την καλούσε να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις του Έκτακτου Συνεδρίου, που ουσιαστικά καρατομούσαν από τη θέση του τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση, σημειώνει στην απόφαση των 54 σελίδων που εξέδωσε, πως κρίνει πως στον βαθμό που απαιτείται στην αίτηση του Μιχάλη Τερέπεη, αυτός και οι δικηγόροι του κατέδειξαν την ύπαρξη αγώγιμου δικαιώματος και ότι προκύπτει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν στον τοίχο Σιζόπουλο-«Ο θίασος του οργίασε, όλα στημένα και παράνομα»

Στην απόφαση του το Δικαστήριο επεξηγεί πως για να προχωρήσουν αιτήσεις όπως η συγκεκριμένη του Μιχάλη Τερέπεη, θα πρέπει να δικαιολογούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις:

(α) υπάρχει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση,

(β) υπάρχει πιθανότητα ο αιτών διάδικος να δικαιούται σε θεραπεία, και

(γ) εκτός εάν εκδοθεί το αιτούμενο Διάταγμα θα είναι δύσκολο ή αδύνατο να απονεμηθεί πλήρης δικαιοσύνη σε μεταγενέστερο στάδιο

Σε σχέση με την πρώτη προϋπόθεση, στην απόφαση του το Δικαστήριο σημειώνει πως εκείνο το οποίο απαιτείται για τους σκοπούς της πρώτης προϋπόθεσης, δεν είναι η απόδειξη του ουσιαστικού δικαιώματος του εκάστοτε Αιτητή, αλλά η ικανοποίηση του Δικαστηρίου ότι, μέσω των δικογράφων προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του δικαιώματος και αυτό ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει πραξικόπημα ο Παπαδάκης, ρεζίλεμα ο Μυριάνθους, de facto ηγεσία ο Κωστής

Αναφορικά με τη δεύτερη προϋπόθεση, να υπάρχει δηλαδή πιθανότητα επιτυχίας, το Δικαστήριο έκρινε, «ότι προκύπτουν εκ πρώτης όψεως ενδείξεις για την ύπαρξη ορατής πιθανότητας επιτυχίας της αγωγής του εναντίον της ΕΔΕΚ στην βάση της ισχυριζόμενης λήψης αντικαταστατικών αποφάσεων από το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος οι οποίες αφορούσαν τον Ενάγοντα, χωρίς αυτός να ακουστεί».

Στο συγκεκριμένο σημείο το Δικαστήριο σημειώνει πως, ο Μιχάλης Τερέπεης, παραπονείται ότι «το Παγκύπριο Συνέδριο συγκλήθηκε αντικαταστατικά αλλά πέραν τούτου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, χωρίς να αποτελεί μέρος της ημερήσιας διάταξης, εξετάστηκε ζήτημα αναστολής της ιδιότητας του και αποφασίστηκε η επιβολή ποινής και κλήθηκε να δώσει την παραίτηση του εντός 10 ημερών διαφορετικά η Κεντρική Επιτροπή θα προχωρούσε με την αντικατάσταση του ενώ αρμοδιότητα για την επιβολή τέτοιας απόφασης έχει μόνο το Πειθαρχικό Συμβούλιο στο πλαίσιο συγκεκριμένης θεσμοθετημένης διαδικασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πόρτα που έκλεισε ο Σιζόπουλος, αυτή που ανοίγει και στο βάθος Προεδρικές

Προσθέτει την ίδια ώρα πως,  ο κ. Τερέπεης, «συγκεκριμενοποιεί περαιτέρω ισχυριζόμενος ότι παράνομα και αντικαταστατικά και κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης, δικάστηκε και καταδικάστηκε από αναρμόδιο, βάσει του Καταστατικού, όργανο, χωρίς να υποβληθεί παράπονο εναντίον του και χωρίς να ενημερωθεί ότι το Συνέδριο θα εξέταζε τέτοιο ζήτημα. Η δε απόφαση του Παγκύπριου Συνεδρίου, ως αυτή διατυπώνεται, προκαταλαμβάνει και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι Σύνεδροι άσκησαν καθήκοντα Δικαστών, ο κος Σιζόπουλος παρουσιάστηκε ως κατήγορος και οι Σύνεδροι μαζί με τον κ. Σιζόπουλο αξιολόγησαν τους ισχυρισμούς του κ. Σιζόπουλου και χωρίς καν να τον ακούσουν, τον καταδίκασαν».

Τέλος σε ό,τι αφορά την τρίτη προϋπόθεση, το Δικαστήριο έκρινε πως αυτή δεν πληρείται έτσι ώστε να συνεχισθεί η ισχύ των διαταγμάτων. Όπως αναφέρει στην απόφαση του το Δικαστήριο, η πλευρά του Μιχάλη Τερέπεη, μέσω του δικηγόρου του Θεοφάνη Ανδρέου, «εισηγείται ότι η ζημία η οποία προκαλείται στον κ. Τερέπεη δεν είναι χρηματικής φύσης και ούτε μπορεί να υπολογιστεί, ούτε και μπορεί να θεραπευθεί με την επιδίκαση αποζημιώσεων. Αυτό διότι, η εκλογική διαδικασία το 2017 καθόρισε ότι για τα επόμενα 5 έτη αυτός θα είναι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Η αναστολή της ιδιότητάς του αυτής και η απόφαση για καθαίρεσή του και αντικατάστασή του αν δεν παραιτηθεί, χωρίς μάλιστα να ακουστεί, αποτελούν πειθαρχικές ποινές οι οποίες του επιβλήθηκαν κατά παράβαση του Καταστατικού και περαιτέρω η απόφαση για αφαίρεση αρμοδιοτήτων – αυτής της τήρησης του μητρώου από τον μοναδικά υπεύθυνο σύμφωνα με το Καταστατικό – από τον Μιχάλη Τερέπεη, αναμφίβολα επηρεάζουν την περαιτέρω πορεία του κόμματος και επηρεάζουν με δυσανάλογα αρνητικό τρόπο τα δικαιώματά του κ. Τερέπεη αλλά και των μελών της ΕΔΕΚ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με μόλις μια αλλαγή η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ-Ποιοι εκλέχθηκαν στο Συνέδριο εξπρές

Η ζημιά που προκαλείται, συνεχίζει το Δικαστήριο, «εκ των πραγμάτων είναι ανυπολόγιστη χρηματικά και ως εκ φύσεως δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί ακόμα και αν επιτύχει στην αγωγή. Σε περίπτωση όπου δεν οριστικοποιηθεί το υπ’ αρ. Α διάταγμα και δεν εκδοθούν τα λοιπά διατάγματα τότε θα αφεθούν οι Εναγόμενοι να δρουν κατά παράβαση του καταστατικού τους, να καθαιρούν τους αξιωματούχους τους με διαδικασίες εκτός καταστατικού, παράτυπες και παράνομες και θα κυριαρχήσει με όλο τον Σεβασμό αναρχία».

Την ίδια ώρα καταγράφει και τη θέση της ΕΔΕΚ, όπως κατατέθηκε στο Δικαστήριο από τον δικηγόρο του κόμματος, Βίκτωρα Ακάμα. Ο κ. Ακάμας έθεσε τα πιο κάτω ερωτήματα:

(α) Αν τα αιτούμενα διατάγματα απορριφθούν, θα δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον κ. Τερέπεη, ο οποίος δεν διεκδικεί την εκλογή του σε οποιαδήποτε θέση ή αξίωμα στους Καθ ων και η θητεία του θα έπρεπε ήδη να είχε λήξει στις 30/10/2021;

(β) Αν δεν εκδοθούν τα ζητούμενα διατάγματα και ακυρωθεί το επίδικο προσωρινό διάταγμα και ο Μιχάλης Τερέπεης τελικά επιτύχει στην Αγωγή του, είναι αδύνατη η θεραπεία από το Δικαστήριο προς τον Αιτητή;

Το Δικαστήριο, συνεχίζει λέγοντας πως, «δεν έχω ικανοποιηθεί ότι πληρείται η τρίτη προϋπόθεση του άρθρου 32 του Ν. 14/1960 στην προκειμένη περίπτωση. Εξηγώ. Παρά το γεγονός ότι όπως ανέφερα και ανωτέρω, εκ πρώτης όψεως, προκύπτει να υπάρχει κάποιο ζήτημα αναφορικά με την καταστατικότητα των αποφάσεων που λήφθηκαν στο Παγκύπριο Συνέδριο, ο ίδιος ο Ενάγοντας δηλώνει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Εναγομένων και κατ’ επέκταση ως Γραμματέας της Επιτροπής».

«Φαίνεται μάλιστα», συνεχίζει στην απόφαση του, «ότι ήταν εξ αρχής η δεδηλωμένη πρόθεση του να μην το πράξει. Όπως δε υποδεικνύει και ο συνήγορος του, η θητεία του Ενάγοντα στην θέση είναι για 5 χρόνια από την εκλογή του, τον Μάιο του 2017 και άρα αυτή ολοκληρώνεται εν πάση περιπτώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Το γεγονός αυτό λοιπόν, ότι δηλαδή ο Ενάγοντας δεν επιθυμεί να διεκδικήσει νέα θητεία ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, σε συνάρτηση με το ότι η θητεία του εν πάση περιπτώσει ολοκληρώνεται σύντομα, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με την μη έκδοση των αιτουμένων Διαταγμάτων αυτός δεν θα υποστεί οποιαδήποτε ζημιά ή τουλάχιστον, καμία ανεπανόρθωτη ζημιά».

Τονίζει μάλιστα ότι, «σύμφωνα με την ενώπιον μου μαρτυρία, ο Ενάγοντας δεν έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμποδιστεί ή αποκλειστεί από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ως απλό μέλος των Εναγομένων, ιδιότητα στην οποία ο ίδιος αναφέρει ότι προτίθεται να περιοριστεί. Ας μην μας διαφεύγει εδώ ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή σε ένα κόμμα και η οποιαδήποτε εκλογή στην ιεραρχία κόμματος συνιστά καθαρά εθελοντική απόφαση η οποία δεν δημιουργεί αντίστοιχες υποχρεώσεις στα υπόλοιπα μέλη. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή κάποιος θέλει να ανήκει σε ένα κόμμα, πρέπει τα μέλη του κόμματος να τον θέλουν».

«Για όλους τους λόγους που προσπάθησα να εξηγήσω, η αίτηση απορρίπτεται και το προσωρινό Διάταγμα ημερομηνίας 1/11/2021 ακυρώνεται. Ενόψει του αποτελέσματος, τα έξοδα επιδικάζονται υπέρ των Εναγομένων και εναντίον του Ενάγοντα, ως αυτά θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή και θα εγκριθούν από το Δικαστήριο, πληρωτέα στο τέλος της διαδικασίας της αγωγής», καταλήγει το Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακύρωσε το διάταγμα του Τερέπεη το Δικαστήριο-Άνοιξε ο δρόμος για απομάκρυνσή του

Δειτε Επισης

«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ