Η πόρτα που έκλεισε ο Σιζόπουλος, αυτή που ανοίγει και στο βάθος Προεδρικές

Όταν μια πόρτα κλείνει μια άλλη ανοίγει λέει το ρητό και αποδίδει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΕΔΕΚ. Το τριήμερο που πέρασε ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο που ήταν ανοικτό εδώ και επτά μήνες για το κόμμα, με τον τρόπο που θεωρούσε πως ήταν ο σωστός, όμως γνωρίζει ότι από σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα με τον ίδιο να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.  

Κι αυτό διότι, πρώτον η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής με τον αιφνιδιαστικό τρόπο που έγινε την περασμένη εβδομάδα και δεύτερον η απόφαση για σύγκληση του Συνεδρίου σε 24 ώρες, μόνο ως μια κίνηση επιθετικής τακτικής για να αιφνιδιάσει και να μην αφήσει περιθώριο αντίδρασης στους διαφωνούντες, μπορεί να αξιολογηθεί. Άλλωστε ήταν κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος στην ομιλία του ενώπιον του Παγκύπριου Συνεδρίου, όπου δήλωσε πως με τις κινήσεις του, οι διαφωνούντες αιφνιδιάστηκαν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έπαιξε ρέστα και γνωρίζει πως ακόμα δεν φανερώθηκαν όλα τα φύλλα. Το ταμείο για τον ίδιο και τη στενή ομάδα συνεργατών του θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όταν θα δώσουν τις απαντήσεις τους και οι διαφωνούντες, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε νομικό επίπεδο. Μένει ωστόσο να διαφανεί, αν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, για νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη σε διαφορετικά επίπεδα, επιβεβαιωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με μόλις μια αλλαγή η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ-Ποιοι εκλέχθηκαν στο Συνέδριο εξπρές

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σιζόπουλος επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στέλνοντας το μήνυμα προς τους διαφωνούντες πως οι πόρτες του κόμματος είναι ανοικτές για όλους, καλώντας τους παράλληλα εάν επιθυμούν, να θέσουν οποιοδήποτε ζήτημα στα όργανα του κόμματος. Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, εξέφρασε την πρόθεση του να μην διαγραφούν οι διαφωνούντες. 

Όμως ούτε η πρόσκληση, ούτε η πρόθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι, αναμένεται να έχουν αντίκρισμα στη μερίδα των ΕΔΕΚιτών, που διαφωνούν με τον τρόπο που πολιτεύεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Ήδη μια σειρά από ιστορικά στελέχη, πρώην υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές, έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους και εξετάζουν προσεχτικά τις επόμενές τους κινήσεις, έτσι ώστε να περισώσουν ότι περισώζεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, από την αξιοπρέπεια του πάλαι ποτέ περήφανου κόμματος του Βάσου Λυσσαρίδη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακηρύχθηκε πρόεδρος για άλλη μια θητεία σε Συνέδριο εξπρές ο Σιζόπουλος

Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και η πλειοψηφία της βάσης του κόμματος γύρισε την πλάτη στην ηγεσία του Κινήματος, αφού, τόσο στο Παγκύπριο Συνέδριο όσο και στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, συμμετείχαν στο μεν Συνέδριο περί των 100 μελών, στη δε εκλογική διαδικασία 1032 μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΚ, έχει σύμφωνα με την ηγεσία, πέραν των επτά χιλιάδων εγγεγραμμένων μελών, ενώ έχει τη σημασία του και το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν πέραν των τριών χιλιάδων μελών. 

Αυτό που τονίζουν εσωκομματικοί κύκλοι, είναι πως το σκηνικό όπως περιγράφηκε πιο πάνω, σε συνδυασμό ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των ζυμώσεων για τις Προεδρικές Εκλογές, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στη νέα ηγεσία. Κι αυτό διότι, η διάσπαση εντός του κόμματος και κυρίως της βάσης, αφαιρεί από τον Μαρίνο Σιζόπουλο ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, αφού κανείς δεν αμφισβητεί ότι κάποιες από τις τάσεις που σήμερα βρίσκονται απέναντι του, διατηρούν ισχυρά ερείσματα στους ψηφοφόρους του κόμματος. Συνεπώς, σημειώνουν, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με το ποσοστό που το κόμμα έλαβε στις πρόσφατες βουλευτικές για μια ενδεχόμενη συνεργασία για τις Προεδρικές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει ρέστα ο Σιζόπουλος, εξετάζει αίτημα για άρση ασυλίας του η άλλη πλευρά

Πάντως ερωτηθείς σχετικά με τις προεδρικές εκλογές ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε πως θα υπάρξει ενημέρωση των συλλογικών οργάνων του κόμματος για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε μέχρι σήμερα, αλλά και που θα έχει αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας παράλληλα πως, ακόμα το προεκλογικό σκηνικό είναι σχετικά ρευστό, οπότε η οποιαδήποτε απόφαση να εγκυμονεί κινδύνους. «Γι’ αυτό κι εμείς θα αναμένουμε με ψυχραιμία, με προσοχή, να διαμορφωθεί το εκλογικό σκηνικό κι απ’ εκεί και πέρα με πλήρη διαφάνεια και δημοκρατικό τρόπο, όπως εξάλλου συνηθίζουμε, τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις».

Ένα άλλο επίπεδο που αργά ή γρήγορα το κόμμα θα βρει μπροστά του, είναι η εκπροσώπηση του στη Βουλή. Κι αυτό διότι, όπως διαφάνηκε και σε πρόσφατες συνεδρίες της Βουλής και ενδεχομένως να προκύψει και μελλοντικά, οι δύο βουλευτές του σε Λευκωσία και Πάφο, δεν είναι διατεθειμένοι  να νομιμοποιήσουν τον Μαρίνο Σιζόπουλο ως πρόεδρο και αναμένεται να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Εξάλλου την απάντηση τους προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο αναμένεται να κοινοποιήσουν τις επόμενες ώρες και οι 607, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο βουλευτής Πάφου, Ηλίας Μυριάνθους.

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης