Βλέπει πραξικόπημα ο Παπαδάκης, ρεζίλεμα ο Μυριάνθους, de facto ηγεσία ο Κωστής

Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση εντός της ΕΔΕΚ, με τους δύο εκ των βουλευτών να μην αναγνωρίζουν την νομιμότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου στην ηγεσία. Ο μεν Ηλίας Μυριάνθους υπέδειξε πως ακόμα και αν ο πρόεδρος του κόμματος δεν παραιτηθεί, μπορεί να προκηρύξει νέο Συνέδριο σε τρεις-τέσσερις μήνες, ο δε Κωστής Ευσταθίου έκανε λόγο για μια de facto ηγεσία. 

Επίθεση κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου εξαπέλυσε με ανάρτηση στο twitter και ο διαγραφέντας ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για πραξικόπημα, κατηγορώντας τον για αγνόηση Δικαστικών Διαταγμάτων και παραβίαση του καταστατικού, ενώ διερωτήθηκε που είναι οι Αρχές. «Υπνώττουν ή συγκαλύπτουν ;Α κατάλαβα απλά αδιαφορούν. «Ότι δεν κατάφερε η ΕΟΚΑ Β΄ το 74 με τα όπλα ,τα κατάφερε αυτός .Να διαλύσει την ΕΔΕΚ (από κορυφαίο αντιστασιακό)», έγραψε ο Δημήτρης Παπαδάκης.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πόρτα που έκλεισε ο Σιζόπουλος, αυτή που ανοίγει και στο βάθος Προεδρικές

Μας κάνει ρεζίλι 

Από την πλευρά του μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ο βουλευτής Πάφου του κόμματος Ηλίας Μυριάνθους, υπέδειξε πως, «οι διαδικασίες όπως έχουν λειτουργήσει τις τελευταίες ημερες βρίθουν αντικαταστατικότητας και αντικανονικότητας. Συνπεως, θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Δεν γίνεται να γίνεται Κεντρική Επιτροπή την Πέμπτη με 18 άτομα, την Παρασκευή με 44 και να αποφασίζοουν ότι το Σάββατο θα πάνε σε Συνέδριο και την Κυριακή σε εκλογές».

Μάλιστα ο κ. Μυριάνθους, τόνισε το γεγονός ότι από τα επτά χιλιάδες μέλη που είναι εγγεγραμμένα, ψήφισαν μόνο τα 1030. Απαντώντας στον Μαρίνο Σιζόπουλο που έκανε λόγο για σύνηθες αριθμό, ο κ. Μυριάνθους απάντησε πως, «αυτό το συνήθες που λέει ο Μαρίνος Σιζόπουλος ήταν τρισιμισι χιλιάδες στην προηγουμένη εκλογική αναμέτρηση».

Απαντώντας στο ερώτημα που θέτει ο Μαρίνος Σιζόπουλος για το που ήταν οι βουλευτές του κόμματος που σήμερα διαφωνούν, ο Ηλίας Μυριάνθους απάντησε πως, «ξέρει πολύ καλά που είμασταν και τι λέγαμε. Του τα είπαμε επανηλημμένως και προσωπικά και δήμοσια». 

Αναφορικά με το μέλλον του στο κόμμα, ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ, ξεκαθάρισε πως, «από πλευράς δικής μου δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσοω από την ΕΔΕΚ. Και η προσωπική μου πορεία και η οικογενειακή μου ιστορία δεν μου δίνουν αυτό το δικαίωμα. Τα όργανα του κόμματος μπορούν να αποφασίσουν ότι θέλουν. Από τη στιγμή όμως που η διαδικασία εκλογής τους είναι πλήρως αντικαταστατική, δεν νομιμοποιούνται να λάβουν τέτοιες αποφάσεις».

Σχετικά με την επόμενη ημέρα της ΕΔΕΚ, ο κ. Μυριάνθους υπέδειξε πως για να υπάρξει ηρεμία στο κόμμα, «πρέπει να γίνουν σεβαστές οι καταστατικές διατάξεις και να προχωρήσουμε από την αρχή σε διαδικασίες νόμιμες και διαφανείς. Ας μην παραιτηθει ο κ. Σιζόπουλος και ας πει ότι σε τέσσερις μήνες θα προχωρησουμε με κανονικές διαδικασίες, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο που μας  κάνει ρεζίλι. Με ποια μούτρα θα βγούμε στους πολίτες και να τους πούμες ότι έρχονται εκλογές και πρέπει να στηρίξουν αυτούς που θα επιλέξουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με μόλις μια αλλαγή η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ-Ποιοι εκλέχθηκαν στο Συνέδριο εξπρές

De facto ηγεσία

Σε δική του παρέμβαση ο βουλευτής Λευκωσίας της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος για το που ήταν, του απάντησε πως ήταν στο Στασβούργο για τη Συνεδρία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν μπορούσα να λάβω μέρος, πρόσθεσε, «ούτε στην παρωδία της Κεντρικής Επιτροπής, ούτε στο Συνέδριο. Δεν ήμουν ενήμερος. Πήρα email την Τετάρτη το απόγευμα».Ερωτηθείς εάν αναγνωρίζει την ηγεσία του κόμματος, ο Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε πως, «υπάρχει μια ντεφακτο ηγεσία της ΕΔΕΚ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακηρύχθηκε πρόεδρος για άλλη μια θητεία σε Συνέδριο εξπρές ο Σιζόπουλος

Σιζόπουλος: Η πόρτα είναι ανοικτή 

Νωρίτερα σε παρέμβαση του στο κρατικό κανάλι, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως, «ο καθένας έχει το δικαίωμα να πράξει αυτό που θέλει. Εάν νιώθουν ότι δεν τους εκφράζει η ΕΔΕΚ, η πόρτα της ΕΔΕΚ είναι ανοιχτή. Όποιος θέλει μπορεί να φύγει, όποιος θέλει μπορεί να έρθει. Θα συζητηθεί η στάση τους. Υπάρχουν και μέλη του κόμματος που μου το ζήτησαν να συζητηθεί. Αυτοί οι συναγωνιστές που σήμερα διαμαρτύρονται, διαμαρτυρήθηκαν για τις κακόπιστες προσφυγές στο Δικαστήριο, όλων των προηγούμενων για να ματαιώσουν αυτή τη διαδικασία; Η διαδικασία αυτή ξεκίνησέ από τις 30 Ιουνίου 2021 με ομόφωνη απόφαση. Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν και ξαφνικά θυμήθηκαν να διαμαρτυρηθούν τώρα. Από εκεί και πέρα, δεν θα το σχολιάσω, θα το σχολιάσουν όλοι οι υπόλοιποι».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να τεθεί ζήτημα διαγραφής τους, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω αυτό», αφήνοντας ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ερωτηθείς εάν ο Κωστής Ευσταθίου του εξέθεσε τις απόψεις του ή αν συζήτησαν ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «κλήθηκε κατ’ επανάληψη να παρευρεθεί σε συλλογικά όργανα για να εκφράσει τις απόψεις του, όφειλε να παρευρεθεί. Απείχαν και ο Ευσταθίου και ο Μυριάνθους. Αν όντως αγαπούμε ένα κόμμα, συμμετέχουμε και εκφράζουμε τις απόψεις μας».  

«Από κάποιος η πολεμική ξεκίνησε από τη στιγμή που η ΕΔΕΚ απέρριψε την ΔΔΟ, με τον τρόπου που την απέρριψε. Δεν είναι τυχαίο μέσα σε αυτή την ομάδα, αυτών που διαφωνεί, υπάρχουν και μια ομάδα που ήταν από τους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. Και επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν και αντιμετωπίσουν την επιχειρηματολογία της ΕΔΕΚ, γιατί απορρίπτουμε την ΔΔΟ, ουσιαστικά ξεκίνησε ένα υπόγειος πόλεμος υπονόμευσης, προσδοκώντας ότι και στις Προεδρικές του 2018, η ΕΔΕΚ θα έκανε επιλογές που θα την εξέθεταν. Περίμεναν ότι στις Ευρωεκλογές, με την απόφασης της αυτόνομης καθόδου, ότι δεν θα εκλέγαμε ευρωβουλευτή. Το ίδιο έκαναν και στις Βουλευτικές Εκλογές. Προσπαθούσαν να πείσουν ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν την ΕΔΕΚ, για να πείσουν τον Σιζόπουλο να παραιτηθεί», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει ρέστα ο Σιζόπουλος, εξετάζει αίτημα για άρση ασυλίας του η άλλη πλευρά

Δειτε Επισης

Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική