Με μόλις μια αλλαγή η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ-Ποιοι εκλέχθηκαν στο Συνέδριο εξπρές

Με μόλις μια αλλαγή στη θέση του ενός αντιπροέδρου, ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία για το νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ από το 14ο Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε με διαδικασίες εξπρές το Σαββατοκύριακο, βάζοντας από τη μια ένα τέλος στα σενάρια για μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας και δημιουργώντας αφετέρου τις συνθήκες για νέες δικαστικές περιπέτειες στο κόμμα. 

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος, η διαδικασία διεξήχθη με απόλυτη τάξη με την αναμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή 1032 μελών του κόμματος, εκ των οποίων 1002 έγκυρα και 30 άκυρα και λευκά.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην θέση του προέδρου όσο και τα 35 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αναδεικνύονται μέσω του Παγκύπριου Συνεδρίου εκλέχθησαν χθες κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, άνευ ανθυποψηφίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, η διαδικασία σήμερα κύλησε ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλες τις Επαρχίες.

Για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, έλαβαν η Μαρία Βασιλειάδου 824 ψήφους και ο Μαρίνος Θεοδώρου 179. Ως εκ τούτου η Μαρία Βασιλειάδου εκλέχθηκε για ακόμη μια θητεία. 

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων έλαβαν: 

Ανδρέου Λευτέρης 372

Ασπρής Θωμάς 155

Θεοδούλου Μιχάλης 37 

Ξενοφώντος Ξένιος 229 

Περικλέους Έλενα 401 

Σιήκκης Ανδρέας 460 

Χαννίδης Μάριος 298

Ως εκ τούτου για τα επόμενα πέντε χρόνια εκλέχθηκαν ο Ανδρέας Σιήκκης και η Έλενα Περικλέους. Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Βασιλειάδου και η Έλενα Περικλέους, επανεκλέχθησαν στις θέσεις που κατείχαν και την προηγούμενη θητεία, όπως βεβαίως και ο Μαρινος Σιζόπουλος. 

Σε δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως, «με τις εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα από την ΕΔΕΚ και την πραγματοποίηση χθες του τακτικού συνεδρίου, του 14ου, ολοκληρώνονται οι εργασίες για εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής και όλων αξιωματούχων του κόμματος, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η λειτουργία του κόμματος στη βάση του καταστατικού και της νομιμότητας».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η επόμενη ημέρα για την ΕΔΕΚ, δεδομένης της στάσης των διαφωνούντων ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε πως, «ήταν αναγκαίο να γίνει αυτό, δεδομένου ότι έπρεπε κατά τρόπο τεκμηριωμένο και νομικά και πολιτικά να δικαιολογηθεί γιατί υπήρξε η σύμπτυξη του χρόνου, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η συνεδρία του Συνεδρίου και την ίδια στιγμή και η εκλογική διαδικασία. Τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν τους λόγους της επίσπευσης αυτών των διαδικασιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακηρύχθηκε πρόεδρος για άλλη μια θητεία σε Συνέδριο εξπρές ο Σιζόπουλος

Μάλιστα έστειλε το μήνυμα πως, «οι πόρτες του κόμματος είναι ανοικτές για όλους. Εάν και εφόσον επιθυμούν να θέσουν οποιαδήποτε ζητήματα εντός των διαδικασιών του κόμματος, είναι ευπρόσδεκτοι. Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση, είτε να διαγράψουμε διαφωνούντες, είτε να στερήσουμε από οποιονδήποτε τη δημοσιοποίηση της άποψή τους.  Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα των πράξεων, των λόγων και των έργων μας. Γι΄αυτό ο καθένας ας αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες».

Ερωτηθείς για το θέμα των Προεδρικών, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως, αναμένεται εντός της εβδομάδας να γίνει συνάντηση με την ηγεσία της ΔΗΠΑ, «για να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις, να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις ενδεχομένως από τις δύο πλευρές και να διερευνηθεί η δυνατότητα ενδεχομένως μιας συμπόρευσης για τις Προεδρικές Εκλογές. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα ενημερωθούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, για το τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς της ΕΔΕΚ. Ακόμα το προεκλογικό σκηνικό είναι σχετικά ρευστό, οπότε η οποιαδήποτε απόφαση να εγκυμονεί κινδύνους. Γι’ αυτό κι εμείς θα αναμένουμε με ψυχραιμία, με προσοχή, να διαμορφωθεί το εκλογικό σκηνικό κι απ’ εκεί και πέρα με πλήρη διαφάνεια και δημοκρατικό τρόπο, όπως εξάλλου συνηθίζουμε, τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει ρέστα ο Σιζόπουλος, εξετάζει αίτημα για άρση ασυλίας του η άλλη πλευρά

Βασιλειάδου: Δεν επιχαίρω

Σε δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η αναπληρώτρια πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε, «δεν επιχαίρω. Γιατί μου έχουν στερήσει το δικαίωμα στη χαρά, όλες αυτές οι καταστάσεις που οδήγησαν το κόμμα μας σε αυτή τη δίνη, που συνεχώς ανακυκλώνεται. Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους του συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες μου που με τίμησαν σήμερα, με τη ψήφο τους και με την εμπιστοσύνη τους, για τη θέση της Αναπληρώτριας Προέδρου της ΕΔΕΚ για αυτή την πενταετία που θα είναι εξάλλου και η τελευταία».

«Αλλά θέλω»,  συνέχισε, «να πω επίσης και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ολόκληρο τον κόσμο της ΕΔΕΚ για τη συμπόρευση μας και τους κοινούς μας αγώνες όλα αυτά τα χρόνια. Υπόσχομαι να συνεχίσω να εργάζομαι με τον ίδιο ζήλο για την απελευθέρωση και τα δίκαια της πατρίδας μας και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας».

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι