Δευτέρα 4 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν εντοπίζουν ποινικά αδικήματα στο θάνατο του λοχαγού-Στο ζύγι για πειθαρχικά

  11/03/2022 06:41
Δεν εντοπίζουν ποινικά αδικήματα στο θάνατο του λοχαγού-Στο ζύγι για πειθαρχικά

Δεν εντοπίζουν ποινικά αδικήματα στο θάνατο του λοχαγού-Στο ζύγι για πειθαρχικά

  11/03/2022 06:41

Χωρίς εισήγηση για ποινικές διώξεις οποιουδήποτε προσώπου, παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος της υπόθεσης για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 25 Μαΐου στην Τροοδίτισσα, στο περιθώριο άσκησης της Εθνικής Φρουράς και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 33χρονου λοχαγού Ξάνθου Κυριάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φθαρμένο το μοιραίο σχοινί που σκότωσε το λοχαγό-Παραλαμβάνει το πόρισμα το ΤΑΕ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση του φακέλου της υπόθεσης, με την παραλαβή της εξέτασης του μοιραίου σχοινιού, με το οποίο ο άτυχος 33χρονος επιχείρησε να καταρριχηθεί σε πλατφόρμα, διαφάνηκε ότι αυτό ήταν φθαρμένο. Ακολούθως, η Αστυνομία διαβίβασε πριν από δέκα ημέρες τον ογκωδέστατο φάκελο στη Γενική Εισαγγελία για μελέτη και οδηγίες.

Στο φάκελο, οι Αρχές αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να προκύπτουν ποινικά αδικήματα, ωστόσο η τελική απόφαση εναπόκειται στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αφού εξετάσει όλα τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του, θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις και θα επιστρέψει το φάκελο πίσω στις Αρχές με τις οδηγίες του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τις εξετάσεις της Αστυνομίας, διαπιστώνονται κάποια λάθη και παραλείψεις όσον αφορά την οργάνωση και τους ελέγχους που έγιναν και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να διαπιστωθούν πειθαρχικά αδικήματα, τα οποία, ωστόσο, είναι αρμοδιότητα της Εθνικής Φρουράς, η οποία διεξάγει τη δική της έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντήσεις από... Σεπτέμβρη για το μοιραίο σχοινί-Ολοκληρώθηκε η λήψη καταθέσεων

Η εν λόγω έρευνα συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτο Ζερβάκη, ο οποίος σε περίπτωση που τεθούν ενώπιόν του πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος οποιονδήποτε προσώπων, θα κληθεί να αποφασίσει τις ποινές που θα επιβάλει.

Σύμφωνα με τον περί Στρατού νόμο μπορούν να επιβληθούν οι ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

(α) Επίπληξη,

(β) περιορισμός,

(γ) κράτηση,

(δ) φυλάκιση,

(ε) διακοπή ετήσιας προσαύξησης,

(στ) αναβολή ετήσιας προσαύξησης,

(ζ) χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις απολαβές τριών (3) μηνών,

(η) υποβιβασμός στη μισθοδοτική κλίμακα,

(θ) υποβιβασμός κατά βαθμό ή τάξη,

(ι) αναγκαστική αφυπηρέτηση ή, ανάλογα με την περίπτωση, αναγκαστικό τερματισμό της σύμβασης απασχόλησης, και

(ια) απόλυση.

(2) Διακοπή ετήσιας προσαύξησης σημαίνει την, για ορισμένο χρονικό διάστημα, μη πληρωμή προσαύξησης που διαφορετικά θα καταβαλλόταν, χωρίς αλλαγή της ημερομηνίας προσαύξησης.

(3) Αναβολή ετήσιας προσαύξησης σημαίνει αναβολή της ημερομηνίας, κατά την οποία η επόμενη προσαύξηση είναι πληρωτέα, καθώς και αντίστοιχες αναβολές ημερομηνίας προσαύξησης σ' επόμενα έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: O λοχαγός που χαιρετούσε τη σημαία με περηφάνια… «Πάλε θα βάλουμε τα καλά μας»

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 10:00 το πρωί, της 25 Μαΐου, λίγο πριν την έναρξη άσκησης των καταδρομέων στην Τροοδίτισσα. Μετά την πτώση του άτυχου Ξάνθου στο κενό, ενημερώθηκε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και στήθηκε επιχείρηση με τη χρήση ελικοπτέρου, το οποίο ανέσυρε τον 33χρονο και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με τιμές ήρωα το ύστατο χαίρε στον άτυχο λοχαγό Ξάνθο Κυριάκου (pics)

Αυτοψία στη σκηνή διενήργησαν οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου, ενώ την επόμενη ημέρα οι ίδιοι ιατροδικαστές διενήργησαν τη νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως διαφάνηκε ο θάνατος του άτυχου λοχαγού προήλθε από βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και πολλαπλές κακώσεις σώματος και ζωτικών οργάνων, λόγω πτώσης εξ' ύψους.

Τραγική ειρωνεία, το γεγονός ότι λίγες μέρες προηγουμένως, ο άτυχος Ξάνθος είχε πάρει προαγωγή και από υπολοχαγός, έγινε λοχαγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας