Καταγγελία κατά Αστυνομίας από 21χρονο για αναλήθειες και παραβίαση δικαιωμάτων

Καταγγελία στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, αλλά και στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, προέβη ο 21χρονος που είχε συλληφθεί τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, για απόπειρα δωροδοκίας αστυνομικού και επίθεση σε βάρος μέλους της δύναμης - σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στο επίσημο δελτίο τύπου της Αστυνομίας - κατηγορώντας την Αστυνομία ότι διέρρευσε προσωπικά του στοιχεία, καθώς επίσης και ότι oι Αρχές παρουσίασαν την υπόθεση χρησιμοποιώντας αναλήθειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό για να γλιτώσει το πρόστιμο-Του επιτέθηκε όταν αρνήθηκε

Η υπόθεση έλαβε χώρα τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, όταν ο 21χρονος κινείτο με το όχημά του στη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα, και μέλη της δύναμης ανέκοψαν το όχημα του για έλεγχο, αφού όπως υποστηρίζουν παραβίασε κόκκινο φωτεινό σηματοδότη.

Όπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Αστυνομία, «λίγο μετά τις 2:30, μέλος του Αστυνομικού Υποσταθμού Λήδρας, κατά τη διάρκεια περιπολίας, αντιλήφθηκε οδηγό αυτοκινήτου που κινείτο στη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα, να κάνει επαναστροφή με το όχημά του. Στη συνέχεια ο οδηγός του οχήματος παραβίασε το κόκκινο φανάρι στη διασταύρωση της λεωφόρου Μακαρίου με τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού και κατευθύνθηκε προς τη διασταύρωση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή με τη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, όπου επίσης παραβίασε το κόκκινο φανάρι. Το μέλος της Αστυνομίας ανέκοψε το αυτοκίνητο για έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι οδηγός του ήταν ο 21χρονος, ενώ διαφάνηκε επίσης ότι για το όχημα δεν υπήρχε σε ισχύ πιστοποιητικό καταλληλότητας-ΜΟΤ».

Όπως σημείωνε η Αστυνομία, «αφού πληροφορήθηκε από το μέλος της Αστυνομίας ότι θα καταγγελθεί για τις παραβάσεις τροχαίας που διέπραξε, ο 21χρονος οδηγός πρόσφερε χρήματα στον αστυνομικό για να μην τον καταγγείλει, με αποτέλεσμα το μέλος της Αστυνομίας να προχωρήσει στη σύλληψη του 21χρονου για το αυτόφωρο αδίκημα του δεκασμού Δημόσιου λειτουργού. Κατά τη σύλληψη, ο ύποπτος προέβαλε αντίσταση σπρώχνοντας με τα χέρια τον αστυνομικό στο στήθος, εξυβρίζοντας τον και προκαλώντας ανησυχία φωνάζοντας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και για τα εν λόγω αυτόφωρα αδικήματα».

Καταλήγοντας, η Αστυνομία τόνιζε πως «για σκοπούς αστυνομικών εξετάσεων ο 21χρονος ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση, ενώ το όχημά του μεταφέρθηκε για φύλαξη σε Αστυνομικό χώρο, με τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας να διερευνά την υπόθεση».

Καταγγελία σε Λοϊζίδου

Από την πλευρά του, ο 21χρονος, με καταγγελία του, διαψεύδει τα όσα έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, ζητώντας την ίδια ώρα με επιστολή του στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έρευνα αναφορικά με τη διαρροή, η οποία όπως υποστηρίζει, εμπεριείχε στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  

Όπως αναφέρει στην καταγγελία του, «άμεσα όταν καταγγέλθηκαν από την Αστυνομία για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα και προτού καν προβώ σε κατάθεση μου, άμεσα η Αστυνομία διέρρευσε την υπόθεση στα ΜΜΕ και/η έχουν εγγραφεί ψευδείς ισχυρισμοί εναντίον μου, πλήττοντας τα δικαιώματα μου και/η προκαλώντας μου ζημιά αφού με φωτογράφιζε και άφησε αιχμές εναντίον μου».

Συνεχίζοντας την καταγγελία του ο 21χρονος, στην οποία προέβη μέσω της δικηγόρου του Κασσάνδρας Κουπαρή, «έχω παράπονο γιατί δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία και/η έχουν εγγραφεί ψευδείς ισχυρισμοί εναντίον μου, πλήττοντας τα δικαιώματά μου και/η προκαλώντας μου ζημιά, αφού με φωτογράφιζε και άφησε αιχμές έναντίον μου. Έχω παράπονο γιατί δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία, που ο ρόλος της είναι να είναι αρωγός της Δικαιοσύνης, να δίδει στη δημοσιότητα ή στους δημοσιογράφους υλικό, το οποίο να χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να πλήττονται τα δικαιώματα όσων κατηγορεί η Αστυνομία, αφού πρέπει πλέον να αποδείξω στο Δικαστήριο τα όσα καταγράφηκαν έναντίον μου. Δηλαδή ότι δεν ισχύουν και ότι στην ουσία έχω αντιμετωπιστεί εκ των πραγμάτων ως ένοχος, προτού ακόμα η υπόθεση καταχωρηθεί στο Δικαστήριο και ακουστώ. Αντιλαμβάνομαι ότι το δικαίωμα της πληροφόρησης των πολιτών είναι πολύτιμο, αλλά όχι με τον τρόπου που επισυμβαίνει ή ενεργεί η Αστυνομία/η κάποιοι δημοσιογράφοι τα παρουσιάζουν ή/και στο στάδιο που γίνεται, αφού θα έπρεπε πρωτίστως να ολοκληρωθεί και να ακουστεί και η δική μου θέση και να παρουσιαστεί αμερόληπτα και όχι με τρόπο ώστε να με καταδικάζει. Θα έπρεπε να υπάρχουν κατευθυντήριες εν σχέση με το στάδιο που επιτρέπεται αυτή η πρόσβαση προς τους δημοσιογράφους και να αναφέρονται μόνο τα γεγονότα και όχι με τρόπο μεροληπτικό που να καταδικάζει αυτούς που κατηγορούνται προτού ακόμα ακουστούν περαιτέρω και ο στόχος της Αστυνομίας είναι να είναι αμερόληπτοι και όχι να προσπαθούν να διαρρεύσουν προς τα ΜΜΕ σε σημείο που να πλήττονται ανεπανόρθωτα τα δικαιώματα των όσων κατηγορούν». 

Καταγγελία και στην Ανεξάρτητη Αρχή 

Την ίδια ώρα, σε καταγγελία προέβη και στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων βια και κακομεταχείριση.  

Στην καταγγελία του, η οποία στάλθηκε μέσω της δικηγόρου του Κασάνδρας Κουπαρή, ο 21χρονος παραθέτει τη δική του εκδοχή, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως όταν τον σταμάτησαν, σε πρατήριο βενζίνης, αντέδρασε, αλλά δεν εξύβρισε τον αστυνομικό. Ακολούθως, κατέβηκε από το όχημα, ωστόσο τους ζήτησε να μην τον αγγίξουν και εκείνοι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, κάλεσαν ενισχύσεις, ενώ του υπέδειξαν ότι είχε προβεί σε παράνομη επαναστροφή.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία του, όταν έφθασαν οι ενισχύσεις, οι αστυνομικοί άρχισαν να του φωνάζουν. «Εγώ τους ρώτησα πόσο εν το πρόστιμο για να δω πόσα θα συνάξω να το πληρώσω και μου κτύπησαν το αριστερό χέρι μου δυνατά, με αποτέλεσμα να πέσει το ενεργειακό ποτό που κρατούσα. Οι αστυνομικοί δήθεν με κατηγόρησαν ότι προσπάθησα να τους δωροδοκήσω».

Tελικά, μετά από έλεγχο που του έγινε ο 21χρονος συνελήφθη και του πέρασαν, όπως αναφέρει, χειροπέδες, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι αντέδρασε εκ νέου. «Κατά τη διάρκεια της σύλληψης με κοσμούσαν με επίθετα όπως μπ...., κ.... και ....».

Ακολούθως, τον μετέφεραν σε αστυνομικό σταθμό, όπου του υποβλήθηκε σε έλεγχο αλκοτέστ και ναρκοτέστ, με μηδενική ένδειξη και στη συνέχεια τον μετέφεραν σε άλλο αστυνομικό σταθμό, όπου τέθηκε υπό κράτηση. 

Όπως καταγγέλλει, «παρά το γεγονός ότι παρέμεινα στο κελί για πέντε ώρες, δεν μου επέτρεψαν να καλέσω δικηγόρο ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αφού ενημέρωσε την οικογένειά μου, το πρωί του Σαββάτου, τον μετέφεραν στο ΤΑΕ για να δώσει κατάθεση και στη συνέχεια ξανά στον αστυνομικό σταθμό. «Με πίεσαν να υπογράψω και να κάνω κατάθεση και να φύγω χωρίς την παρουσία της δικηγόρου μου».

Όπως καταγγέλλει στην επιστολή του, «η Αστυνομία εξέδωσε δελτίο Τύπου για τη σύλληψή μου, στο οποίο αναγράφονται, ψεύδη. Προς υποστήριξη της θέσης μου καλώ την Επίτροπο και την ΑΑΔΙΠΑ να ελέγξουν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, από το πρατήριο βενζίνης, ώστε να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς μου». 

Σημειώνεται ότι εναντίον του 21χρονου εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο ύψους 475 ευρώ, για δύο αδικήματα. Το ένα αφορούσε παράλειψη συμμόρφωσης με φωτεινό σηματοδότη της τροχαίας (300 ευρώ), το δεύτερο αφορούσε οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό καταλληλόλητας (150 ευρώ) και το τρίτο παραβίαση σημάτων τροχαίας (25 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία