Από τις εισηγήσεις για διώξεις μέχρι την ετυμηγορία... κούτες τσιγάρων δρόμος

«Μεν σούζεις τα πόδκια σου πριχού καβαλλιτζέψεις», λένε συνήθως οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας - που έζησαν και είδαν τόσα - στους νεότερους, θέλοντας να τους εξηγήσουν πως δεν πρέπει να προδικάζεις το αποτέλεσμα για κάτι, πριν είσαι εντελώς σίγουρος για το αποτέλεσμα. 

Μια κυπριακή φράση που θα έλεγαν και πάλι οι παππούδες μας, στο άκουσμα της είδησης πως ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση του Al Jazeera, όχι γιατί είναι δύσπιστοι, αλλά γιατί το επέβαλε η ιστορία.

Από την εισήγηση της Αστυνομίας για ποινικές διώξεις μέχρι την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, δεν είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Είναι πολλά τσιγάρα, κούτες ολόκληρες, και δεν είναι ένας ο δρόμος, υπάρχουν και… παράδρομοι.

Ένα χρόνο και πλέον, μετά το περιβόητο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, στο οποίο πρωταγωνιστούσε μεταξύ άλλων και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, και το οποίο έδειξε διεθνώς τι εστί… Cyprus, ο ογκωδέστατος φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νομική Υπηρεσία για περαιτέρω οδηγίες, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, τον τελικό λόγο, τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, στον οποίο έριξε το μπαλάκι η Αστυνομία, ξεκαθαρίζοντας από νωρίς τη θέση της, ο οποίος αναμένεται να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό, ώστε να αποφασίσει αν στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον οποιουδήποτε εμπλεκόμενου και για ποια αδικήματα, ώστε στη συνέχεια να οδηγηθεί η υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, η είδηση βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μια άκρως ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, που έχει τη σημασία της, εξού και η κυπριακή ρήση των παππούδων μας. Έρχεται λίγες μέρες αφότου έπεσε η οριστική αυλαία στις πολύκροτες υποθέσεις που αφορούσαν την κατάρρευση της οικονομίας. Υπόθεση Λαϊκής, Focus, τρεις υποθέσεις για την Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατισμός… Κατηγορούμενοι; Ουκ ολίγοι. Ωστόσο, καμία από τις υπό αναφορά υποθέσεις έφερε για τους πολίτες το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την καταδίκη του οποιουδήποτε ευθυνόταν για το πάρτι της μίζας που στήθηκε για χρόνια σε βάρος των πολιτών.

Με βάση λοιπόν το τι απέδειξε η ιστορία στις πιο πάνω υποθέσεις, που μέχρι να δικαστούν πέρασαν χρόνια, δικαίως ή αδίκως, η κοινή γνώμη κρατά μικρό καλάθι, θεωρώντας από τη μία τα όσα λέγονται αναλώσιμα και από την άλλη αναμένοντας - υπομονετικά - να δει τους τίτλους του τέλους, που κρίνουν και το χειροκρότημα. Ποιος θα κλείσει τελικά το μάτι και ποιου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λαϊκή, Focus, Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατισμός… Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο