Συγκινητική κινητοποίηση εθελοντών για διάσωση ζώων από τη φωτιά-Έκκληση για βοήθεια

Όλες οι πτυχές της νέας τραγωδίας που διέγραψε η πορεία της φωτιάς στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού είναι τραγικές… Μία από αυτές είναι ο θλιβερός απολογισμός των χιλιάδων νεκρών ζώων, που βρήκαν φρικτό θάνατο από τον πύρινο εφιάλτη. Δεκάδες χιλιάδες κοτόπουλα, εκατοντάδες γάτες, πρόβατα, σκύλοι, άλογα και άγρια ζώα, βρέθηκαν μέχρι στιγμής απανθρακωμένα, σύμφωνα με φιλοζωικές οργανώσεις, που προβαίνουν σε απολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Βρήκαμε μία γυναίκα μαζί με τη μάνα της και εκλαίαν…Ο άντρας της ήταν μες το σπίτι»

Συγκινητική ήταν και παραμένει, η ανταπόκριση και η κινητοποίηση φιλοζωικών οργανώσεων, καταφυγίων, κτηνιάτρων και εθελοντών, που διέσωσαν εκατοντάδες άλλα ζώα και τα μετέφεραν σε καταφύγια στη Λεμεσό και τη Λευκωσία. «Μεταφέρθηκαν μεγάλοι αριθμοί σκύλων και γάτων σε καταφύγια στη Λεμεσό. Στο δικό μας καταφύγιο, ήρθαν σκυλιά, εκ των οποίων το ένα, η Μάγια όπως την ονομάσαμε, ένα πανέμορφο Χάσκυ, πέθανε. Είχε εισπνεύσει πάρα πολύ καπνό» ανέφερε στον REPORTER ο Γιώργος Ζεβλάρης, εθελοντής διασώστης, μέλος φιλοζωικής οργάνωσης.  

«Έβαζαν στο αυτοκίνητο ακόμη και πρόβατα»

Οι εθελοντές έσπαζαν κλουβιά την ώρα της φωτιάς και έβγαζαν από μέσα ζώα τα οποία έβαζαν στο αυτοκίνητό τους. «Έβρισκαν στο δρόμο σκύλους και γάτες και τα έπαιρναν. Σώθηκαν πάρα πολλά. Κάποιοι έβαλαν στα αυτοκίνητά τους ακόμη και πρόβατα, προκειμένου να τα σώσουν. Τα έβρισκαν στο δρόμο», λέει ο κ Ζεβλάρης.

Αυτά τα καταφύγια, στα οποία μεταφέρθηκαν ζώα έχουν ανάγκες για τροφές και άλλα είδη και όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 99537735 και να μιλήσει με την κα. Βερόνικα Νικολάου.

Βάζουν φωτογραφίες για να τα αναγνωρίσουν οι ιδιοκτήτες τους

Όσα καταφύγια φιλοξενούν ζώα, βάζουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο προκειμένου να τα αναγνωρίσουν οι ιδιοκτήτες τους.

«Είναι η υγεία, η σίτισή τους και η στέγη τους. Χρειαζόμαστε εθελοντές να τα φιλοξενήσουν προσωρινά, μέχρι να τα ζητήσουν οι ιδιοκτήτες τους. Βάζουμε όλοι φωτογραφίες. Είναι και τα θέματα υγείας των ζώων. Οι κτηνιατρικές κλινικές τα περιθάλπουν δωρεάν, ωστόσο κάποια μπορεί να χρειαστούν εξειδικευμένες εγχειρίσεις και πρέπει να καλυφθούν εκείνα τα έξοδα», ανέφερε η κ. Νικολάου, συντρονίστρια του καταφυγίου Simba Animal Aid Cyprus.

Ήδη κάποιοι άρχισαν να αναγνωρίζουν τα ζώα τους και παίρνουν τηλέφωνο στα καταφύγια. Συγκινεί περιστατικό όπου ιδιοκτήτης που κάηκε το σπίτι του αναγνώρισε το σκύλο του, σε ανάρτηση.

«Σήμερα με πήρε ένας νεαρός και έκλαιγε. Λέει μου “έκρουσε το σπίτι μου, έκρουσαν τα πάντα και ένας από τους σκύλους που έχεις στη φωτογραφία είναι ο σκύλος μου, που νόμιζα ότι έκρουσε”. Μου είπε, “έψαξα τον όταν πήγα πίσω να πάρω τη γυναίκα και τα παιδιά μου και δεν τον βρήκα”. Ο σκύλος είχε εντοπιστεί στο διπλανό χωριό και σώθηκε από την ομάδα μας την Κυριακή. Του είπα ότι μπορεί να έρθει να τον πάρει και λέει μου, “κ. Γιώργο δεν έχουμε κρεβάτι να κοιμηθούμε η γυναίκα μου και τα παιδιά μου, πού να πάρω το σκύλο μου”. Του είπα εννοείται, ότι θα τον κρατήσουμε εμείς όσο χρειαστεί και μόνο όταν μπορέσει να έρθει να πάρει, τον Πλούτο».

*Ο Πλούτο

Στη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση ζώων συμβάλλουν κτηνίατρικές κλινικές, ιδιώτες κλτηνίατροι, φιλοζωικές οργανώσεις και δεκάδες εθελοντές. Ήδη εταιρείες έχουν αποστείλει σανό για τα άλογα και άλλες τροφές, ωστόσο υπάρχουν ακόμη και άλλες ανάγκες κυρίως για τροφές σκύλων και γάτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας