Διαδραστικός χάρτης: Η τρελή πορεία της φωτιάς και η πορεία θανάτου των τεσσάρων

Ένα κοκτέιλ εγκληματικών λαθών, παραλείψεων και συγκυριών οδήγησε στη μεγαλύτερη καταστροφή, μετά το 1974, όπως τη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακόμα ένα τραγικό περιστατικό προστέθηκε στους μαύρους Ιούληδες της Κύπρου.  

Τα γεγονότα γνωστά. Μέσα σε λίγες ώρες η πύρινη λαίλαπα κινούμενη με τεράστιες ταχύτητες κατάφερε να καλύψει μια απόσταση πάνω από δέκα χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή, σπέρνοντας τον πανικό στο διάβα της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών μέσα σε λίγα λεπτά, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από χωράφι στο δυτικά του Αρακαπά, μέσα σε λίγες ώρες περικύκλωσε τόσο από τα βόρεια όσο και από τα νότια το χωριό και συνέχισε ανατολική πορεία προς την Επταγώνεια. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι πέρασε κυριολεκτικά μέσα από το χωριό, με αρκετά σπίτια να καίγονται ολοσχερώς και αλλά να γλιτώνουν την υστάτη λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών των ιδιοκτητών αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών, της Πολιτικής Άμυνας, της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καταστροφικό αλαλούμ, οι «ξεχασμένοι» αγνοούμενοι και 55 km²... γιατί

Σε χρόνο ρεκόρ ο πύρινος εφιάλτης με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που έπνεαν κάλυψε μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων και βρέθηκε στην Επταγώνια. Παρά τις προσπάθειες η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό κατακαίοντας σπίτια, αυτοκίνητα και γεωργικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τις αναφορές του Τμήματος Δασών, στη συνέχεια και εντός μιας ώρας περίπου, η φωτιά κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις. Στα βόρεια κινήθηκε προς το χωριό Μελίνη ενώ συνέχισε τη ξέφρενη πορεία προς τα ανατολικά προς την Ορά.

Πλέον οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά. Μόνο να διασφαλίσουν τις ανθρώπινες ζωές. Από την Μελίνη η πυρκαγιά πέρασε μέσα σε λίγα λεπτά. Στην Ορά από την άλλη προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές σε οικίες και άλλα επαγγελματικά υποστατικά. Η φωτιά περικύκλωσε σε χρόνο ρεκόρ το χωρίο με τους κατοίκους να δίνουν τον μεγαλύτερο και πιο άνισο αγώνα της ζωής τους για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Γύρω στις 4 και 40 η πυρκαγιά κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα βορειότερα προς την Οδού. Στην Οδού γράφτηκε και η πιο μαύρη σελίδα του δράματος αφού τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τις αδηφάγες φλόγες. Εξάλλου η Οδού, είναι και η περιοχή που κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Μαύρη σιωπή, μαύρες ψυχές….

Αργά το απόγευμα σειρά πήραν δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιοχής των Αγίων Βαβατσινιάς, χωρίς όμως η πυρκαγιά να μπαίνει στο χωριό. Ωστόσο η κατάσταση παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ ρευστή με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνονται ώστε να οριοθετήσουν τα όρια της πυρκαγιάς με βασικό μέλημα αυτή να μην περάσει από τον κύριο δρόμο Αγίων Βαβατσινιάς-Βαβατσινίας και να κατευθυνθεί προς το δάσος του Μαχαιρά. Με σύμμαχο τον αέρα που τις βραδινές ώρες είχε κατευναστεί η πυρκαγιά συγκρατήθηκε με τα πτητικά μέσα το πρωί να δίνουν την τελική μάχη για κατάσβεση.

Η διαδρομή θανάτου των τεσσάρων

Τραγικές ήταν οι τελευταίες ώρες των τεσσάρων θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. Οι τέσσερις εργάτες από την Αίγυπτο, εγκλωβίστηκαν μέσα στους στενούς χωματόδρομους της Οδού σε μικρή απόσταση από το υποστατικό που διέμεναν, το οποίο εγκατέλειψαν στην προσπάθεια τους να σωθούν. 

Αφού επιβιβάστηκαν στο διπλοκάμπινο όχημα του εργοδότη τους ξεκίνησαν μια δύσκολη διαδρομή για να μεταβούν στο χωρίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για μια απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής, μάλλον επειδή δεν μπορούσαν να περάσουν λόγω του καπνού και της φωτιάς σε γεωργικό ελκυστήρα στην άκρη του στενού δρόμου, έκαναν επαναστροφή και πήγαν προς άλλη κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δύο καταλείπουν παιδιά, ο ένας ορφανός και ο άλλος ήρθε Κύπρο με το θείο του

Σε κάποιο σημείο του δρόμου, ενδεχομένως λόγω των πυκνών καπνών ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το όχημα τους κατέληξε σε χαντάκι. Οι τέσσερις αποβιβάστηκαν από το όχημα και κατάφεραν να διανύσουν μια δύσβατη διαδρομή περίπου 350 μέτρων μέχρι να βρουν τραγικό θάνατο. Τους τέσσερις άτυχους εντόπισαν το πρωί της Κυριακής μετά από ώρες συμπατριώτες τους. 

Δείτε στον χάρτη την διαδρομή θανάτου των τεσσάρων

 

 

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου