«Βρήκαμε μία γυναίκα μαζί με τη μάνα της και εκλαίαν…Ο άντρας της ήταν μες το σπίτι»

Όσα και να λεχθούν για την αυτοθυσία εθελοντών που έσπευσαν στα μέτωπα της φωτιάς, θα είναι λίγα και δεν θα είναι αρκετά για να περιγράψουν τη συμβολή τους στην άνιση μάχη με τις φλόγες.  Ένας από αυτούς είναι ο Άγγελος Κουριεύς που μαζί με τον μετεωρολόγο Έρικ Κίτα και δεκάδες άλλους εθελοντές, ρίχθηκαν στη μάχη για να σωθεί το Κελάκι. Παράλληλα, έσωσαν δεκάδες ζώα που ήταν κλειδωμένα σε κλουβιά.

Ο 37χρονος Άγγελος, που κατάγεται από την Ερήμη ενημερώθηκε, όπως αναφέρει στον REPORTER από τη σελίδα των Καιρόφιλων Κύπρου για τη φωτιά με τον Έρικ Κίτα, να τους λέει ότι βρίσκονται έξω από την Επταγώνια. Ακολουθεί αυτούσια η μαρτυρία του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που οι πύρινες γλώσσες πλησιάζουν με μανία πολίτες

«Εκλαίαν μες τη μέση του δρόμου»

«Πήγαμε και αφήσαμε το αυτοκίνητο ψηλά. Όταν κατεβήκαμε μπήκαμε μέσα στην κόλαση. Βρήκαμε μία γυναίκα μαζί με τη μάνα της και έκλαίαν στη μέση του δρόμου. Ελέαν ότι προσπαθούσαν να σταματήσουν τις πυροσβεστικές για να τους εξηγήσουν ότι ο άντρας της ήταν μέσα στο σπίτι. Βρήκα κάποιον της ΕΜΑΚ και τον ενημέρωσα. Έπιασε τη γυναίκα και την πήρε στο σπίτι. Βρήκαν τον άντρα και τον έβγαλαν και έσβησαν περιμετρικά τη φωτιά, για να μην καεί το σπίτι τους.

Όταν έφεραν κάτω τη γυναίκα, μου είπε ότι κάτω κάποιος είχε σκύλους πολλούς. Ξεκίνησα να τρέχω προς το σημείο με κάποιον άλλο, που δεν θυμάμαι το όνομά του. Η φωτιά από το κλουβί ήταν στα 100 μέτρα. Στο κλουβί ήταν έντεκα σκύλοι. Σπάσαμε τις κλειδωνιές από τις πόρτες και βγάλαμε τους σκύλους έξω. Οι μισοί σκύλοι ήρθαν μαζί μας στο δρόμο. Κινδυνέψαμε, η φωτιά ήρθε δίπλα μας και έπρεπε να κάνουμε ένα μεγάλο. Σε έτσι φάσεις υπερβαίνεις τα όρια του εαυτού σου. Φοβάσαι αλλά προσπαθείς, με το σταυρό και την Παναγία βοηθό… Κάποιοι έβαλαν τους σκύλους στα αυτοκίνητα και ήρθε μία φιλοζωική και τους πήρε. Με πήρε τη νύκτα ο ιδιοκτήτης και μου είπε ευχαριστώ».

«Με κλαδιά και λάστιχα»

«Μετά συνεχίσαμε με κλαδιά και λάστιχα, με ότι βρίσκαμε να ελέγξουμε ένα μέτωπο που ήταν μεταξύ Αρακαπά και Επταγώνιας και κατευθυνόταν προς Κελάκι. Προσπαθήσαμε οι εθελοντές και ένα πυροσβεστικό όχημα να ελέγξουμε εκείνο το μέτωπο, που ήταν πολύ επικίνδυνο. Μετά ήρθαν διπλοκάμπινα μικρά με νερό και μαζί με πάρα πολλούς εθελοντές. Σταματήσαμε σε ένα χωματόδρομο και προσπαθούσαμε να ελέγξουμε τη φωτιά.

Είδαμε ότι δεν μπορούσαμε, είμασταν πολύ μικροί μπροστά στη φωτιά. Εκείνη τη στιγμή τραβήξαμε όλοι πίσω και άρχισαν ρίψεις τα ελικόπτερα. Μετά ειδοποιήθηκε από τον Κίτα ο Κυθρεώτης που έχει τα λατομεία. Έστειλε ένα μεγάλο τρακτέρ σε ένα πολλά μεγάλο μέτωπο και έκανε μια αντιπυρική ζώνη. Μείναμε εκεί μέχρι τα ξημερώματα για το εάν θα ερχόταν αυτό το μέτωπο να πάει προς το Κελάκι. Η έγνοια μας ήταν να μην επεκταθεί η φωτιά στο Κελάκι».

«Εν να ζω με αυτή τη σκηνή πολλά χρόνια»

«Είδαμε να βγάζουν γυναίκες έξω που τα χωρκά. Είδα μια σκηνή που νομίζω εν να ζω με αυτή πολλά χρόνια. Ήταν ένας άνθρωπος που βγήκε μόνος του από το χωρκό του την Επταγώνια. Εκάθετουν χαμέ. Μου είπε κάποιος “βλέπεις τον τζιήνον εκάηκε το σπίτι του ολοσχερώς με τους σκύλους και τα κατοικίδιά του μέσα”. Έβλεπες τον άνθρωπο να κάθεται στην άσφαλτο και να κλαίει την μοίρα του».

«Την Κυριακή γυρίζαμε τις μάντρες που καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς και βρίσκαμε σκύλους. Όσοι ήταν ζωντανοί τους ελευθερώναμε από τα κλουβιά επειδή έλιωσαν οι σίκλες τους. Δεν είχαν νερό. Είχαμε νερά μαζί μας, βάζαμε κούπες με νερό και τους ποτίζαμε. Έτρεχαν εθελοντές και έπαιρναν αδέσποτα. Είδαμε πολλά νεκρά ζώα, σκύλους, γάτους, κουνέλια, κότες. Μιλούμε για τρελά νούμερα. Είδαμεν πολλλά».

«Να μας εκπαιδεύσουν»

«Ο Έρικ είναι εκπαιδευμένος και εγώ έχω περάσει πριν χρόνια από εκπαίδευση στις βάσεις. Επήα όμως σε τόσες πολλές πυρκαγιές, που σε κάποιο βαθμό ξέρω τι να κάμω. Όμως είχε πολύ κόσμο που έρχονταν με κοντοπαντέλονα και αθλητικά, χωρίς προστασία. Είναι πραγματικά από θαύμα που δεν θρηνήσαμε και άλλους και εθελοντές και δασοπυροσβέστες και πυροσβέστες, που είναι έμπειροι. Εμείς οι εθελοντές μπορούμε να συμβάλουμε σωστά σε αυτήν την προσπάθεια. Ελπίζω μετά από αυτό το κακό, να ξυπνήσουν ορισμένοι και να μας καλέσουν να μας εκπαιδεύσουν. Αφού το έχουμε σαν Κυπραίοι, πονούμεν τους πόνους του άλλου γι’ αυτόν εβουρήσαμεν στη φωτιά».  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου