Κύμα αλληλεγγύης για τους πληγέντες της πυρκαγιάς-Στο πλευρό τους όλη η Κύπρος

Μπορεί η φονική πυρκαγιά να έσβησε, μετά από αρκετές ώρες που οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδιναν τιτάνια μάχη με τις φλόγες, ωστόσο οι κάτοικοι ακόμη αιμορραγούν… Βάλσαμο στις ανοιχτές τους πληγές θέλουν να απλώσουν οι συμπατριώτες μας, που σε ακόμη μία κίνηση ανθρωπιάς, έχουν ξεκινήσει ένα τεράστιο κύμα ανθρωπιάς.

Μαζεύοντας τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης, για τους πυρόπληκτους, οι πολίτες έχουν δείξει για ακόμη μία φορά το ανθρώπινό τους πρόσωπο. Ένα πρόσωπο, που φανερώνεται σε κάθε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται βοήθεια. Οι πολίτες και όχι μόνο ενώθηκαν για ακόμη μία φορά, σαν μία γροθιά και στέκονται δίπλα στους πληγέντες, ως αφανείς ήρωες.

Οι συλλογές τροφίμων έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής, όταν ακόμη η πυρκαγιά μαινόταν. Πάγκοι συλλογής είχαν στηθεί σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν πραγματοποιηθεί και σε Αμμόχωστο και Πάφο. Μάλιστα, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που οι υπεύθυνοι καλούσαν τους πολίτες να μην παίρνουν άλλα προϊόντα, αφού δεν είχαν χώρο να τα βάλουν.

Εξάλλου, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έπαιρναν αρκετοί πολίτες έξω από το σπίτι μίας πολύτεκνης οικογένειας στον Αρακαπά, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά. Η οικογένεια έχει οκτώ ανήλικα παιδιά, το μεγαλύτερο ηλικίας 16,5 ετών και το μικρότερο 3, ενώ μετά την πυρκαγιά έχουν φύγει από το σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάηκε το σπίτι οικογένειας με οκτώ ανήλικα παιδιά (pics)

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί και η ενέργεια του Λανίτειου Λυκείου Λεμεσού, να σταθεί στο πλευρό οικογένειας μαθητή, που έχει μείνει άστεγος, λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το σχολείο, το σπίτι του μαθητή καταστράφηκε και υπάρχει άμεση ανάγκη για οικονομική βοήθεια προς την οικογένεια και καλεί όσους το επιθυμούν, να καταθέσουν λεφτά στο λογαριασμό του Σ.Δ για το σκοπό αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχολείο στέκεται δίπλα σε πυρόπληκτο μαθητή-Έμεινε άστεγος από τη φωτιά (pic)

Βοήθεια από Κυβέρνηση

Μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι των εννέα χωριών που έχουν πληγεί, η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα δοθεί οικονομική στήριξη προς όλους όσοι υπέστησαν ζημιές και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη, μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό για οικονομική βοήθεια στους πληγέντες ο Αναστασιάδης

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, το μεσημέρι της Δευτέρας, έχει δώσει οδηγίες για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στον οποίο το κοινό θα μπορεί να καταθέτει τις εισφορές του για τη στήριξη των πυρόπληκτων στην ορεινή περιοχή Λάρνακας και Λεμεσού.

O Αριθμός Λογαριασμού είναι: 6001027

IBAN: CY 42 0010 0001 0000 0000 0600 1027

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει την έκτακτη λειτουργία σχολείων για ψυχολογική στήριξη των παιδιών στις πυρκαγιές. Από το πρωί της Δευτέρας, στα δημοτικά σχολεία Ιαματικής και Χοιροκοιτίας βρισκόταν επιτόπου κλιμάκιο εκπαιδευτικών για να υποδεχτούν και να απασχολήσουν δημιουργικά όσα παιδιά οι οικογένειες τους θα επιθυμούσαν να παραμείνουν στο σχολείο.

Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουν έκτακτα τμήματα θερινού σχολείου σε δημοτικά σχολεία της περιοχής που θα ανακοινωθούν, προκειμένου να υποδεχτούν παιδιά που θα το επιθυμούσαν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτη λειτουργία σχολείων για ψυχολογική στήριξη των παιδιών στις πυρκαγιές

Στήριξη και από εταιρείες

Στο πλευρό των πληγέντων στέκονται και εταιρείες και ιδρύματα, που δωρίζουν χιλιάδες ευρώ, για να τους βοηθήσουν. Ένα εξ αυτών, το ίδρυμα Χαράλαμπου και Έλενας Παττίχη, που σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, αποφάσισε να δωρίσει το ποσό των 100,000 ευρώ προς βοήθεια των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Και μπορεί η συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και του Μιχάλη Χατζηγιάννη να ακυρώθηκε στη Λάρνακα, στην Πάφο θα διεξαχθεί κανονικά, με τον Δήμο Πάφου να ανακοινώνει πως θα δέχεται εισφορές από το κοινό, για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσουν ειδικά σημεία στον χώρο της συναυλίας στα οποία, όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να κάνουν τις εισφορές τους.

Παράλληλα, η Μητρόπολη Λεμεσού διέθεσε τον κατασκηνωτικό χώρο Κακομάλλη για πληγέντες από πυρκαγιά, όπου υπήρχε η δυνατότητα να φιλοξενηθούν 40 άτομα. Οικονομική βοήθεια, ύψους 300.000 ευρώ, προσέφερε και η εταιρεία Exness, για ανοικοδόμησης του πυροσβεστικού σταθμού της Επταγώνιας, ενώ η φαρμακευτική εταιρεία Remedica, απέστειλε φορτηγά ψυγεία με προμήθειες στο συντονιστικό Κέντρο Κατάσβεσης, που είχε στηθεί στη Σκαρίνου. Προσφορά 500.000 ευρώ στους πληγέντες της πυρκαγιάς, αναμένεται να κάνουν και οι υπεραγορές Αλφαμέγα και προσφορά 10,000 ευρώ αναμένεται να κάνει και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών